Michaela Bartošová | 10. 4. 2023

Byl ruský plyn kvalitnější než ten norský? Odborníci se shodují, že ne

V uplynulých několika týdnech informovala převážná většina tuzemských médií o odlišném složení ruského a norského plynu. Podle některých informací měl ten z Norska ucpávat plynové kotle, hořáky a potrubí. Podle Českého plynárenského svazu se jedná o poplašné zprávy a norský plyn splňuje všechny požadované normy.

Česká republika zvládla zimu bez ruského plynu. Drtivou většinu plynu totiž zajišťují dodávky z Norska, menší část potom zkapalněný zemní plyn z Belgie a Holandska. Díky rekordním zásobám a úsporným opatřením se i daří snižovat ceny plynu, které jsou u většiny velkých dodavatelů pod vládou stanoveným cenovým stropem.

Přečtěte si: Od koho budeme brát plyn v roce 2024 a za kolik? 

Srovnejte si ceny plynu

Pokud si nejste jistí, zda zbytečně nepřeplácíte, srovnejte si ceny plynu a získejte nabídky pod vládním stropem.

Složení norského plynu

Právě o norském plynu se v březnu hlasitě diskutovalo. Důvodem je odlišné složení, kdy oproti plynu z Ruska obsahuje vyšší koncentraci sirovodíku. To způsobuje problémy v místech, kde se využívá měděné potrubí místo ocelového. V takových případech může docházet k chemické reakci na vnitřním povrchu potrubí. Tento povlak může vést k ucpání filtrů, které je proto potřeba více kontrolovat a častěji měnit.

Nepřehlédněte: Kdy může dodavatel elektřiny zdražit bez vašeho souhlasu?

Kvalita norského plynu

Podle Českého plynárenského svazu se může zemní plyn z různých ložisek v určitých parametrech mírně lišit. Jednotlivé hodnoty a množství jeho složek se ale musí vždy pohybovat v limitech stanovených evropskými i českými normami. Zemní plyn je proto na cestě k zákazníkovi pravidelně kontrolován, zejména s ohledem na to, zda nedochází k překročení stanovených limitů.

Obecně ale platí, že zemní plyn dodávaný do české distribuční sítě musí splňovat příslušné kvalitativní standardy. Podrobnosti najdete na plyn.cz

Kde a proč vznikají nečistoty

Zmíněné problémy se týkají jen několika málo desítek domácností, u kterých se povlak objevil na měděných částech odběrných plynových zařízení. Přesné důvody vzniku chemické sloučeniny (sulfidu měďnatého) nejsou známy. Pokud se ale s podobným problémem setkáte, je potřeba ho řešit s dodavatelem domovních rozvodů plynu, případně výrobcem daného spotřebiče.

Opatření a doporučení

Pokud narazíte na problém s usazeninami, zkontrolujte a vyčistěte všechny sítka a filtry, které jsou součástí plynové instalace. Také plynové spotřebiče pravidelně kontrolujte. Jednotlivé filtry pak vyčistíte jednoduchým profouknutím.

NačítámNačítám