Michaela Kadlecová  | 9. 2. 2023

Ceny elektřiny klesají. Mnozí z nás na ni stejně nemají. Co teď?

Ceny elektřiny jsou od léta loňského roku na sestupu. České domácnosti tento fakt bohužel stále nezaznamenaly a vzhledem k všeobecné inflaci jejich příjmy nedostačují na hrazení záloh, nebo vyúčtování. Jak takovou situaci řešit?

Podle projektu Život k nezaplacení Českého rozhlasu, který zkoumá dopady energetické krize na české rodiny a který zjišťoval, jak vysoké náklady vydávají domácnosti na běžný provoz a život svých členů, a jaké jsou příjmy domácností, jsou nejohroženější ti, kteří bydlí v nájmu. Zvyšování cen bydlení výrazně postihuje domácnosti topící plynem, elektřinou či kombinací zdrojů. Část domácností navíc ale ještě neměla informaci o nových cenách energií. Ohroženi jsou také ti, kdo bydlí v nezrekonstruovaných a nezateplených domech a topí elektřinou. Právě těm se mohou zvýšit životní náklady až na neúnosnou hranici. Na mnohé zákazníky dopadá energetická krize v plné síle právě nyní. Kam by se měly ohrožené skupiny obrátit a jak tento problém řešit, aby vyvázli se zdravou kůží a nespadli do exekucí a existenčních problémů?

Nepůjčujte si, nechte si pomoci

Cena elektřiny klesá

Jak stát pomáhá?

Jak získat tu nejlevnější elektřinu?

Vyzkoušejte si naši kalkulačku elektřiny a zjistěte, jaké ceny vám můžeme nabídnout. Umíme i nabídky pod cenovým stropem bez fixace.

Nepůjčujte si, nechte si pomoci

Pokud se vám zdá, že placení záloh na elektřinu a plyn je nad vaše možnosti, pak se nikdy nesnažte řešit chybějící prostředky půjčkou. Naštěstí je k dispozici hned několik způsobů, jak si nechat pomoci, půjčka by ve hře tedy neměla být vůbec: „V první řadě bych se obrátila přímo na dodavatele s pomocí a radou, většina z nich už nabízí na svých stránkách informace nebo jsou dokonce napojeni na poradny (napříkla Innogy nabízí pomoci od Asociace občanské poradny). Zálohy mohou pokrýt příspěvkem na bydlení, případně si zjistit jiné podpory a dávky (mimořádnou okamžitou pomoc atp.) a je dobré se obrátit na občanské nebo dluhové poradny, kde poradí individuálně na míru. Určitě ale, ať zálohy platí, protože někteří dodavatelé mohou odpojit, i když se neplatí „jen“ zálohy,“ poradila Gabriela Vondrušová z iniciatiy Energie bez exekucí, která pomáhá domácnostem s vysokými účty za elektřinu a plyn.

Přečtěte si: Jakou mají Češi finanční gramotnost?

Cena elektřiny klesá

Cena elektřiny od loňského léta klesá, to odběratelé nepocítí hned ale až za určité období. Dodavatelé energií totiž nakupují elektřinu na burze dopředu a nynější ceny tak mohou odpovídat těm, které na burze platily třeba před půl rokem. Proto se současné výrazně nižší ceny na burze odrazí v cenících dodavatelů elektřiny až za určitou dobu. Záleží na tom, zda má zákazník smlouvu na dobu určitou a neurčitou.

Nepřehlédněte: Burza energií - sledujte aktuální ceny elektřiny na burze

Jak stát pomáhá?

- Státní pomoc s cenami elektřiny a plynu

Zatímco dříve ceny elektřiny a plynu ustanovoval trh, nyní je řídí z části stát. Pro celý rok 2023 jsou ceny zastropované, dále se neplatí poplatek na podporu obnovitelných zdrojů. Vláda stanovila po celý rok 2023 maximální ceny elektřiny, což je 6 korun za kilowatthodinu silové elektřiny, dále maximální cenu plynu a to 3 koruny za kilowatthodinu. K této ceně je třeba ještě připočítat regulovanou složku. Po celý rok má každá domácnost odpuštěný poplatek na podporu obnovitelných zdrojů, který činil 400 korun za megawatthodinu.

Pro info: Jak se vás dotkne zastropování cen elektřiny?

- Příspěvek na bydlení

Jde o hlavní nástroj v boji proti dopadům energetické krize na české domácnosti. O příspěvek na bydlení doposud zdaleka nežádá tolik domácností, které na něj mají nárok. Příspěvek na bydlení slouží ke kompenzaci nákladů na bydlení, do kterých patří také výdaje za elektřinu a plyn. „Příspěvek na bydlení je nejdostupnější nástroj pomoci státu, na který mají nárok díky lednovému navýšení normativů stovky tisíc domácností, ovšem doposud jej čerpá jen část z nich. Jeho průměrná měsíční výše se teď pohybuje kolem 4100 Kč. Obecně můžeme říct, že pokud vás náklady na bydlení (nájem, energie, vodné a stočné a podobně) stojí více než 30 % vašich čistých příjmů (v Praze 35 %), můžete příspěvek čerpat. Požádat mohou vlastníci nebo nájemci, nárok můžete mít i když bydlíte trvale na vlastní chalupě nebo v podnájmu. Pokud si nejste jistí, můžete si vyplnit orientační kalkulačku, trvá to jen pár minut. Kalkulačka ukáže, jestli můžete mít nárok a jak vysoký příspěvek na bydlení přibližně můžete dostat,“ uvádí Gabriela Vondrušová. O příspěvek na bydlení je možné zažádat online, není třeba docházet na úřad. Je pouze třeba mít přístup do Portálu občana, například díky přístupovým údajům k internetbankingu, nebo k datové schránce.

- Doplatek na bydlení

Jde o mimořádnou dávku, kterou mohou čerpat ti, kdo nesplňují podmínky pro příspěvek na bydlení. I ti, kdo bydlí v azylových domech, ubytovnách nebo domech pro seniory. Podmínkou nároku na doplatek na bydlení je získání nároku na příspěvek na živobytí.

- Mimořádná okamžitá pomoc

Jde o jednorázovou dávku, o kterou je třeba si zažádat na Úřadu práce. Může jít například o pomoc, díky které žadatel uhradí kauci na přestěhování do nového bytu, nebo vyúčtování za energie. Dávku lze poskytnout pouze v částce, která doplní příjem osoby do existenčního minima (tj. do částky 3 130 Kč), v případě nezaopatřeného dítěte do jeho životního minima (tj. u dětí do 6 let 2 480 Kč, u dětí od 6 do 15 let 3 050 Kč, u dětí od 15 do 26 let 3 490 Kč). Poskytuje se osobě, kterou postihne vážná mimořádná událost a celkové sociální a majetkové poměry této osoby jí neumožňují překonat událost vlastními silami. Maximální výše dávky může činit 15násobek částky životního minima jednotlivce, tj. až do výše 72 900 Kč.

NačítámNačítám