Michaela Kadlecová  | 5. 1. 2023

Máte fixovanou cenu elektřiny? Na co si dát pozor, aby vám nezdražili o desítky tisíc?

Po celý rok 2023 budou ceny elektřiny zastropované na 6 korun za kilowatthodinu, víc nebude nikdo platit. Přesto je třeba věnovat pozornost tomu, od koho budete elektřinu odebírat a za jakých podmínek. Pokud si nedáte pozor, můžete v roce 2024 platit o desetitisíce korun více.

Jak si prověřit vaši cenu elektřiny?

Zjistěte, jaké budete mít podmínky příští rok a zda vám nemůžeme doporučit výhodnějšího dodavatele. Rok 2024 tady bude cobydup a vy můžete čelit velmi nepříjemnému zdražení!

Pozor na fixaci elektřiny

Zatímco ještě před rokem bylo velmi rozumné sjednat si fixované ceny elektřiny, během času se situace diametrálně změnila a na fixaci mohou zákazníci jen doplatit. Fixované ceny elektřiny jsou nyní velmi vysoké, kolem 10 korun za kilowatthodinu. V roce 2023 platí zastropování cen elektřiny, takže se tyto ceny neprojeví. Co se bude dít v roce 2024, můžeme jen předvídat. Je otázkou, zda vláda upustí od dalšího zastropování. V takovém případě by platily ceny, které si zákazníci skutečně sjednali, a zastropování by je nechránilo. To by znamenalo nárůst cen elektřiny až o třetinu či polovinu oproti současným cenám. Přitom je rozdíl mezi zákazníky s fixovanými cenami a těmi, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou. Zatímco zákazníci se smlouvou na dobu neurčitou mohou od dodavatele elektřiny případně odejít a najít si výhodnější produkt, ti, kdo mají sjednanou fixaci, která je delší než zastropované období, musí začít platit skutečné ceny, které si sjednali.

Info: Jak se vás dotkne zastropování cen elektřiny?

Jaká bude cena elektřiny 2024?

Fixovaná cena elektřiny by se vyplatila pouze tehdy, pokud by cena elektřiny ještě vzrostla a zároveň by vláda již ceny dále nezastropovala. To je ale nepravděpodobné. Očekává se, že cena elektřiny bude v nejbližších letech klesat, ačkoliv lze jen těžko očekávat návrat na cenovou hladinu kolem roku 2020. V Evropě je sice dostatek zemního plynu, což ovlivňuje vývoj ceny elektřiny pozitivně, na druhou stranu cena emisních povolenek bude kvůli zpřísňování pravidel vypouštění emisí zřejmě stoupat, protože není vyvíjen tlak na snížení. Na druhou stranu zcela skončí energetická závislost na Rusku, což by mělo výrazně přispět k snížení cen elektřiny. Ve hře je ale stále poměrně hodně proměnných. Nebýt války na Ukrajině a energetické závislosti na Rusku, do ceny elektřiny se stále negativně promítá přechod na obnovitelné zdroje, jejichž výkon je nejistý – jak bude vát vítr, nebo svítit slunce nelze předpovídat ani ovlivnit. Očekávání jsou ale spíše optimistická – špatně už bylo.

Nepřehlédněte: Jak na výpověď dodavateli energií?

Lepší podmínky díky srovnání cen elektřiny

„Nyní mnohem více než dříve platí, že je třeba se o tak důležité věci, jako je výběr dodavatele elektřiny, poradit s odborníkem. My v Kalkulator.cz máme vždy na zřeteli hlavně to, co je dobré pro zákazníka. Situaci opravdu pozorně sledujeme a neujde nám žádná změna. Proto právě nyní radíme využít smlouvy na dobu neurčitou s tím, že po určité době je třeba provést kalkulaci, posoudit momentální stav a rozhodnout se, co dále,“ připomíná Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ve společnosti Kalkulator.cz, která srovnává ceny dodavatelů energií. Ačkoliv budou po celý rok 2023 ceny elektřiny zastropované, je třeba nepolevovat v pozornosti a zůstat ve střehu. „Ceny elektřiny sledujeme za naše zákazníky, před koncem roku 2023 se jim včas ozveme a navrhneme jim další postup v jejich nejlepším zájmu,“ upozorňuje Lukáš Kaňok. Nejvýhodnější je tedy provést již nyní kalkulaci na kalkulačce elektřiny, kde si lze cenu elektřiny prověřit a případně si nastavit funkci Hlídací vlk, která je zcela zdarma a bez závazků.

Chcete si nechat pohlídat smlouvy?

Využijte našeho Hlídacího vlka, který vám bude strážit vaše smlouvy s dodavateli elektřiny. Včas vám řekne, že si můžete najít výhodnějšího dodavatele a navrhne řešení. Bez rizika a nezávazně.

Hlídat cenu elektřiny si musí i zákazníci se smlouvou na dobu neurčitou

Ani ti zákazníci, kteří zvolili smlouvu na dodávku elektřiny na dobu neurčitou, nemají na konci letošního roku vyhráno. I je chrání zastropování cen elektřiny, ale jejich "normální" ceny jsou velmi vysoké. Smlouvu na dobu neurčitou lze sice vypovědět kdykoliv, ale je třeba počítat s výpovědní lhůtou, která činí 3 měsíce. Pokud by zákazník vypověděl smlouvu až v prosinci a zároveň by neplatilo zastropování, musel by vysoké ceny hradit plné tři měsíce, a to v topné sezóně, kdy je spotřeba elektřiny a plynu nejvyšší. Za současných cen může jít až o desítky tisíc korun navíc. Co radíme? Nastavte si Hlídacího vlka, případně se ozvěte na info@kalkulator.cz, nebo si vytvořte kalkulaci v kalkulačce elektřiny. Rozhodně nenechávejte výběr dodavatele na poslední chvíli. Pokud se spolehnete na Kalkulator.cz, určitě vás nenecháme na holičkách.

NačítámNačítám