Michaela Kadlecová  | 3. 1. 2023

Jak si půjčovat chytře? Nepůjčujte si na zbytečnosti

Ekonomická situace není růžová a lidé ji mohou řešit půjčkami. Jak si půjčovat chytře a na co byste si nikdy půjčovat neměli?

Půjčky slouží k překlenutí finanční tísně, kdy si chceme dopřát něco, na co momentálně nemáme peníze. Pokud lze očekávat, že v blízké budoucnosti budu mít mimořádný příjem, nebo dostatečné prostředky na umoření půjčky, pak není půjčování rizikové. Vždy je třeba se ptát po smyslu půjčky, tedy po tom, zda není lepší si tento výdaj odepřít a pořídit až poté, co na něj budete mít naspořené peníze.



O Češích se často uvádí, že se nechovají odpovědně a půjčují si bezhlavě. Podle průzkumu České bankovní asociace se v roce 2022 rizikově chovalo 10 % Čechů, kteří mají zkušenost s nějakou formou půjčky. To je o jeden procentní bod lepší výsledek než v minulém roce. Půjčovali jsme si nejčastěji na kontokorent, nákup na splátky nebo na spotřebitelský úvěr či půjčku. Čtvrtina Čechů si nikdy na nic nepůjčila. S kontokorentem, půjčkou či jiným spotřebitelským úvěrem, s nákupem placeným kreditní kartou a leasingem mají osobní zkušenost častěji muži než ženy. Češi si nejčastěji půjčili na věci každodenního využití jako je např. auto, rekonstrukce či vybavení bytu nebo elektroniku. Podíl těch, kteří si vzali půjčku v minulém roce oproti roku 2020 vzrostl o šest procentních bodů. Muži (36 %) si častěji než ženy (25 %) půjčili na auto nebo motorku, na rekonstrukci bytu si nejčastěji někdy půjčili lidé ve věku 50-64 let (35 %), na bílé elektro si pak půjčila třetina lidí ve věku 50-64 let. Na vybavení bytu (12 %) a bílé elektro (15 %) si v minulém roce nejčastěji půjčili mladí ve věku 18-26 let. Na splácení předchozí půjčky by si půjčilo 14 %, 11 % na běžnou spotřebu, 5 % na lékařský zákrok a 4 % na dovolenou a zážitky. Jak je vidět, většina z nás si nepůjčuje nezdravě, nicméně stále jsou zde ti, co o takové půjčce uvažují.

Přečtěte si: Pozor na dluhovou past. Jak si půjčovat odpovědně?

Které půjčce byste se měli vždy vyhnout?

Sháníte seriózní půjčku?

Využijte naši kalkulačku půjček, díky které vám vyhledáme půjčky, které pro vás přicházejí v úvahu.

Půjčka na splátky pro dlužníky

Pokud nezvládáte splácet půjčku, můžete se ocitnout pod tlakem a chtít svoji situaci řešit další půjčkou. Vyrážení klínu klínem vás ale může dostat do hodně nepříjemné situace, která často končí krachem a exekucemi. Jde ale o velmi nebezpečné půjčky. Většinou vám je neposkytne banka, nebo jiná zavedená finanční instituce, ale společnost, pro kterou není důležité nahlížení do registrů. Úrok takové půjčky je velmi vysoký, stejně jako penále v případě, že půjčku nezvládnete splácet. Jedná se o obrovský hazard. Co dělat v takovém případě? Jednak komunikujte a bance oznamte, že máte problém splátky hradit. Dále se obraťte na dluhovou poradnu, kterou nabízí například Člověk v tísni. Zde střízlivě posoudí vaše možnosti a navrhnou bezpečné řešení, které vás neuvrhne do ještě větších problémů.

Nepřehlédněte: Časovaná bomba vybuchne. Kdy vám končí fixace hypotéky?

Půjčka na lékařský zákrok

Zdravotní péče je u nás naštěstí bezplatná, takže vše, co ohrožuje vaše zdraví a život, je bezplatné. Na druhou stranu je celá řada zákroků, které slouží ke zvýšení sebevědomí, jde hlavně o zákroky estetické chirurgie, které jsou velmi drahé a pojišťovny je nekryjí. Typicky jde například o zvětšení ňader, nebo liposukce, jejichž cena je v řádu deseti tisíců korun. Ačkoliv je lákavé pořídit si nový dekolt co nejdříve, jedná se o půjčku, která je více než zbytná a jistě bude vhodnější si na estetickou změnu ušetřit a objednat si jí, až budete mít dostatek peněz.

Půjčka na Vánoce

Vánoce, nebo například narozeniny a výročí se zcela jistě obejdou bez nákladných darů, na které nemáme. Vždy lze vymyslet výrazně levnější alternativu, kterou si můžete dovolit.

Půjčka na drobnou elektroniku

Mobily, MP3 přehrávače, tablety slouží k zábavě a život si bez jejich nejnovějších verzí jistě představit lze. Platí, že jde o půjčku, bez které byste se měli obejít a elektroniku si zakoupit teprve, až si na ni vyděláte, nebo získáte peníze jinak bez půjček.

Půjčka na dovolenou

Pokud toužíte po moři a na dovolenou nemáte dost peněz, radíme vám dát přednost krásám naší vlasti. Vždy platí, že nemá smysl si půjčovat na to, co spotřebujete ještě dříve, než splatíte půjčku.

A jakých půjček se naopak nemusíte obávat? To zjistíte v článku Půjčky, které mají smysl.

NačítámNačítám