Michaela Kadlecová  | 12. 2. 2024

Jak šetřit na pojištění správně?

AKTUALIZOVÁNO 12. 2. 2024 | Ušetřit se nyní snaží skoro každý z nás. Určitě se ale nevyplatí šetření na nepravém místě, a to na pojištění auta a majetku. Pojištění uzavřené na nesprávnou hodnotu, případně bez důležitých služeb a s nízkými limity totiž neochrání dostatečně a v důsledku se prodraží.

Je přirozené, že se zákazník snaží ušetřit a platit na pojistném co nejméně. Je ale velmi důležité, aby pojištění plnilo svou hlavní funkci, a tou je ochrana při pojistných událostech. Pokud k nim dojde, pojišťovna pak nevyplatí dostatečnou kompenzaci, která bude stačit na opravu a pořízení nového vozidla, nebo nemovitosti a pojištění je tak vlastně bezcenné. Pouze to, že zákazník platí menší splátky pojištění, je tedy bezúčelné. Pojištění vás má totiž hlavně ochránit v případě, že dojde k neplánované pojistné události – poškození nemovitosti kvůli živlům, srážce s jiným vozidlem apod.

Chcete levnější povinné ručení?

Díky naší kalkulačce povinného ručení budete vědět hned, kolik ušetříte.

Pozor na hodnotu, limity a spoluúčast

Cena pojištění se odvíjí od několika parametrů. Jde jednak o hodnotu pojišťovaného majetku a vozidla, dále o limity pojištění, tedy maximální částku, kterou pojišťovny v případě pojistné události vyplatí, na spoluúčasti v případě pojistné události a rozsahu rizik, na které jste pojištěni. Hodnotu pojišťovaného majetku nelze uměle snižovat, protože v případě pojistné události pojišťovna nevyplatí potřebnou částku a klient pojišťovny musí značnou část případné opravy hradit ze svých prostředků. Může jít o tak vysoké částky, že na ně klient nebude mít dost peněz a šetření se mu patřičně prodraží. Stejně tak limity, na které se sjednává povinné ručení. V současné době se lze pojistit na minimální limity 50 milionů, což v určitých případech nemusí dostačovat. Pokud dojde k nehodě, ke které některý z účastníkům utrpí doživotní následky, nebo se zničí velmi drahý náklad, tyto limity nemusí dostačovat. Proto není vhodné ani na limitech pojištění šetřit. Cenu pojištění snižuje také spoluúčast, opět je ale třeba myslet na to, že pojišťovna v případu události vyplatí menší pojistné plnění.

Přečtěte si: Pozor na podpojištění nemovitosti. Můžete přijít o peníze

Jak můžete skutečně ušetřit na pojištění?

I na pojištění lze ušetřit tak, abyste uzavřeli pojištění o správné hodnotě, ale zároveň se snažili o co nejlepší cenu. Díky srovnání pojištění můžete totiž zjistit, zda stejné pojištění nemůžete uzavřít u jiné pojišťovny za lepší cenu a s lepšími podmínkami. Na stránkách Kalkulátor.cz lze najít jednak kalkulačku pojištění auta a dále pak kalkulačku pojištění majetku, které umožňují přehledné srovnání pojištění. Do kalkulačky pojištění auta stačí zadat pouze registrační značku vozidla, díky tomu se veškeré důležité údaje o vozidle načtou automaticky, následně se zobrazí nabídka pojištění pro konkrétní vozidlo, ze kterých lze vybírat. Zvolené pojištění lze následně uhradit, díky tomu je platné. Takto lze uzavřít pojištění zcela online a během pár minut.

Pro info: Má smysl spoluúčast havarijního pojištění a povinného ručení?

Sháníte výhodné pojištění majetku?

Využijte naši kalkulačku, díky které si sjednáte to nejvýhodnější pojištění nemovitosti a domácnosti.

Využijte Hlídacího vlka

Pokud nepotřebujete sjednávat pojištění nyní, nebo v nejbližší době, můžete využít naši unikátní službu Hlídací vlk. Díky této službě si můžete nechat ohlídat konec vaší smlouvy. Ve službě si zvolíte, který tip smlouvy chcete hlídat – zda na pojištění vozidla, nebo pojištění majetku. Dále zvolíte měsíc, ve kterém vaše smlouva končí a dále PSČ pojišťované nemovitosti, nebo SPZ pojišťovaného vozidla. Nezapomeňte také uvést váš e-mail, na který obdržíte včas upozornění a případně také nabídky výhodného pojištění domu, nebo vozidla. Díky tomu si můžete včas vybrat a na pojištění ušetřit.

Nastavte si Hlídacího vlka a šetřete na pojištění

Včas vám připomeneme, že se bude končit platnost vaší smlouvy a vy ušetříte.

NačítámNačítám