Michaela Kadlecová  | 31. 10. 2022

Přeje současná situace hypotékám? Přemýšlejte také nad cenami energií

Zatímco uplynulá léta hypotékám mimořádně přála, poslední měsíce zájem o ně výrazně spadl. Na vině jsou hlavně vysoké úvěry z hypotéčního úvěru, které banky v současné době nabízejí. Na co vše si dát pozor, pokud si v současné situaci berete hypotéční úvěr? Přemýšlet byste měli nejen nad splátkou, ale také nad tím, na kolik vás v novém bydlení přijdou energie.

Kde si půjčit výhodně?

Podívejte se na naše nezávislé srovnání půjček.

Úroková míra hypotéky až 13 procent

Cena, na kolik vás hypotéka vyjde, se odvíjí od úrokové míry. Tu vyhlašuje Česká národní banka, jde o její hlavní instrument pro dohlížení nad finančním trhem. Od této úrokové míry se odvíjí nabídka bank a jejich hypotéčních produktů. Banky nabízí různou úrokovou míru, a to v závislosti na sjednané fixaci, posouzení rizikovosti a délce splácení. Čím kratší fixace, tím je úrok nižší a naopak. Zatímco na začátku poskytování hypoték byla úroková míra hypotéky dokonce dvouciferná (v roce 1995 byla průměrná úroková míra 13 %), postupně se snižovala na zhruba 5 % na přelomu tisíciletí, kde se držela s různými výkyvy až do roku 2010, kdy začala padat strmě dolů. V roce 2017 bylo možné získat úrokovou míru hluboce pod dvě procenta, běžně kolem 1,5 %. Šlo pochopitelně o roky, které znamenaly obrovský nárůst objemu poskytovaných hypotéčních úvěrů. Široce dostupné hypotéční úvěry odstartovaly růst cen nemovitostí až do současnosti.

Přečtěte si: Co vás trápí ve světě financí a půjček?

Úrokové míry vzrostly

Před pár měsíci si každý mohl všimnout toho, že se začíná zdražovat. Velký podíl na zdražování měly energie, jejich ceny stouply dokonce několikanásobně. Česká národní banka proto výrazně navýšila úrokovou míru, právě jako reakce na inflaci, na což reagovaly banky a výrazně zvedly také úrokové míry, které poskytují svým klientům. Ty, kdo si vzali levné hypotéky před několika lety a skončila jim fixace, tak čekalo značné navýšení splátky hypotéky, v některých případech až o půlku. Refinancování hypotéky a její převedení k jiné bance, která nabízela příjemnější úrok, pozbylo smyslu, protože ve všech bankách je nabídka velmi podobná.

Nepřehlédněte: Půjčka na fotovoltaiku

Nová hypotéka

Není se tedy čemu divit, že zájem o koupi nemovitostí na hypotéku, výrazně klesl. K tomu také přispěly přísnější podmínky, které nařizuje Česká národní banka. K těm patří maximální poměru úvěru k ceně nemovitosti, v současné době je možné si půjčit maximálně 80 % ceny nemovitosti. Co by měl zájemce o hypotéku vzít do úvahy? Ačkoliv banka provede tzv. scoring, tedy podrobné posouzení bonity zákazníka, každý zná své možnosti nejlépe sám. Jde tedy hlavně o to, nakolik cítíte, že je váš příjem stabilní, a nakolik si důvěřujete, že budete schopni svým závazků dostát.

Nové bydlení – nové odběrné místo

Splátka hypotéčního úvěru vás v současné přijde na hodně, ale zdaleka nejde o jediný hlavní náklad, se kterým musíte počítat. Velký náklad představují také energie, tedy elektřina a plyn, které na tomto místě budete spotřebovávat. Ceny elektřiny a plynu se zvýšily několikanásobně a tvoří podstatný díl měsíčních nákladů na bydlení. Zároveň je třeba vzít do úvahy to, že se jdete k dodavateli elektřiny a plynu přihlásit jako nové odběrné místo a nový zákazník. Tehdy jsou totiž jeho možnosti zúžené. Vzhledem k současné situaci mnozí dodavatelé energií nenabírají nové zákazníky, pokud jde o zákazníky s velkým odběrem, jako je to třeba u nových rodinných domů, může jít o skutečný problém. Proto je třeba dopředu odhadnout budoucí spotřebu elektřiny v domácnosti a poptat také ceny energií a spočítat si náklady na ně.

NačítámNačítám