Michaela Kadlecová  | 20. 9. 2022

Půjčka na fotovoltaiku

Trendem dneška je tlak na energetickou úsporu a co největší soběstačnost. Hitem jsou solární panely a tepelná čerpadla, jejichž pořízení je finančně náročné. Jaké půjčky na fotovoltaiku lze využít? Kdo nabízí „zelené půjčky“ a za jakých podmínek.

Chcete bydlet úsporně, v souladu s přírodou, ale také za co nejnižších nákladů? Rozhodli jste se zateplit si dům, pořídit fotovoltaiku, tepelné čerpadlo a snížit tak své účty za energie na minimum, ale nevíte, kde si na tyto investice vypůjčit? Poradíme vám, kam se obrátit. Zelené půjčky mají před sebou velkou budoucnost. Všímají si toho jednak banky, které takových půjček nabízejí stále více, ale také v soutěži Zlatá koruna, ve které se hodnotí finanční produkty. Zde letos začali hodnotit nově právě tuto kategorii: „Zelená se dnes skloňuje ve všech pádech a z Bruselu vane Green deal. Kvůli energetické cenové krizi, kterou akcelerovala ruská agrese na Ukrajině, se bude v příštích letech tento tlak zvyšovat. Zasáhne to všechny oblasti podnikání a ty potřebují financovat, pojišťovat, potřebují finanční služby. Banky, pojišťovny, finanční služby sehrají na cestě k udržitelnosti jednu z nejvýznamnějších rolí. Budou mít historickou spoluzodpovědnost za to, jak a kam se po této cestě půjde, aby šlo o udržitelnost v tom nejširším slova smyslu, nejen z pohledu zelené, ale také udržitelnosti ekonomické a finanční. Stanou se jedním z nejvlivnějších regulátorů. Je tedy z velké části na nich, aby se cesta, dlážděná dobrými úmysly, nestala cestou do pekla zeleného fanatismu. A my bychom chtěli, aby Zelená koruna pomohla tuto cestu korigovat,“ uvedl Pavel Doležal, zakladatel a ředitel Zlaté koruny.

Sháníte půjčku na fotovoltaiku?

Využijte naši kalkulačku půjček a vypočtěte si, kolik by činila vaše splátka a zjistěte, kde si můžete půjčit.

Ušetříte díky dotacím

Díky státu a dotacím lze na projektech, které podporují ekologické bydlení, ušetřit. Čerpat na ně lze totiž různé dotace, jde hlavně o dotaci Nová zelená úsporám, případně Kotlíková dotace. Tyto dotace lze čerpat na jakékoliv ekologické vylepšení bydlení, tedy například na pořízení fotovoltaiky, tepelného čerpadla, nebo zateplení. Ačkoliv činí dotace například několik set tisíc a jde až o polovinu celkové ceny fotovoltaiky, celkové náklady na pořízení jsou tak vysoké, že na ně mnoho domácností nemá. Na zbytek jim tedy nezbývá než si vypůjčit.

Nepřehlédněte: Solární elektrárna na chatu, chalupu či v obytném voze

Půjčky na fotovoltaiku– neúčelové

Půjčky na fotovoltaiku, tepelná čerpadla apod. můžete realizovat díky účelovým a neúčelovým úvěrům. V případě účelového úvěru musíte dokládat, jak jste peníze využili, v tomto případě na pořízení fotovoltaiky. Pokud využijete neúčelovou půjčku na fotovoltaiku, pak pořízení solárních panelů nemusíte nijak prokazovat. Vyřízení neúčelové půjčky na soláry trvá kratší dobu, lze využít i půjčku online. Fotovoltaické panely na střechu pořídíte v hodnotě několika set korun. Takovou částku si lze půjčit například díky spotřebnímu úvěru, který je sice úročený vyšším procentem, ale získáte ho velmi rychle. Využít ho můžete tedy tehdy, pokud například víte, že brzo získáte jiné peníze, nebo pokud hradíte většinu peněz z vlastních zdrojů a půjčit si potřebujete pouze menší část.

+ krátká doba vyřízení

- kratší doba splácení

- menší částky

- vyšší úrok

Přečtěte si: Vyplatí se domácí solární elektrárna v roce 2022?

Účelové půjčky na fotovoltaiku

Účelové půjčky na soláry, ale také na tepelná čerpadla apod. nabízí stále více bank. V současné době lze využít Hello Eko půjčku od Hello bank!, dále je to Půjčka na udržitelné technologie od Komerční banky, Půjčka na úsporné bydlení od ČSOB a Úvěr od Buřinky pro budoucnost.

+ krátká doba vyřízení

+ půjčku na fotovoltaiku nemusíte nemovitostí

+ nemusíte mít nic naspořeno dopředu

- vyšší úrok

- kratší doba splácení

Hypotéky na úsporné bydlení

Hypoték se schvaluje čím dál tím méně. Neplatí to ale o hypotékách na tzv. úsporné bydlení, tedy na bydlení, které se buduje v souladu s ekologickými principy. Banky uvádějí, že jejich objem naopak roste, jejich průměrná výše je 4 333 000 korun. Zelené hypotéky poskytují oproti běžným hypotékám různé výhody. V první řadě je to nižší úrok než u běžných hypoték, neplatí se za odhad ceny nemovitosti, ani za vklad do katastru nemovitostí, další výhody se odlišují podle bank, které hypotéku poskytují. V současné době si lze „zelenou“ hypotéku pořídit od tří bank pod různými názvy. Jde o Udržitelnou hypotékou od Banka Creditas, o Hypotéku na úsporné bydlení od Hypotéční banky a Hypotéku pro budoucnost od České spořitelny. Podmínkou využití zelených hypoték je využití hypotéky na financování zelených technologií, v případě Udržitelné hypotéky stačí, aby její polovina šla na tyto účely. Jde nejenom o půjčku na fotovoltaiku, ale také na pořízení tepelného čerpadla, zateplení, rekuperaci, výstavbu pasivního domu.

+ výhodný úrok

+ další výhody, které pořízení fotovoltaiky zlevní

+ možnost dlouhého splácení

+ lze půjčit i vysoké částky

- delší doba vyřízení

- nutnost zajistit úvěr nemovitostí

- hypotéka se nedávání nikdy na 100 % částky

Srovnání půjček na fotovoltaiku

Název půjčky na fotovoltaiku

Banka

Maximální výše úvěru

Úrok

Splácení

Hello EKO půjčka

Hello bank!

1 000 000

6,5 %

10 let

Udržitelná hypotéka

Banka Creditas

25 milionů

o 0,1 % oproti běžné hypotéce

30 let

Hypotéka pro úsporné bydlení

Hypotéční banka

podle bonity žadatele

Sleva podle nabídky

30 let

Hypotéka pro budoucnost

Česká spořitelna

podle bonity žadatele

od 5,04 %

30 let

Půjčka na udržitelné technologie

Komerční banka

2,5 milionu

6,9 %

10 let

Půjčka na úsporné bydlení

ČSOB

1 milion

6,9 %

12 let

Úvěr od Buřinky pro budoucnost

Stavební spořitelna ČS

2,5 milionu

6,89 %

25 let

NačítámNačítám