Michaela Kadlecová  | 27. 9. 2023

Sezóna zimních pneumatik je tady. Jak je vybírat?

AKTUALIZOVÁNO 27.9.2023 | Je konec září a vzhledem k počasí jsme stále daleko blíž létu než zimě. Na to se ale zákon neptá, proto na konci října čeká na majitele vozů povinnost přezout z letních pneumatik na zimní a je tedy pomalu na čase rezervovat si termín. Čím se vlastně od sebe penumatiky liší a podle čeho ty zimní správně vybírat?

Potřebujete poradit s pojištěním auta?

Nechte nám na sebe číslo a my vám rádi poradíme například s povinným ručením a havarijním pojištěním.

Proč přezouvat pneumatiky?

Venkovní teploty i podmínky jsou v zimě i v létě diametrálně rozlišné. Měnit letní pneumatiky za zimní je hlavně otázkou bezpečnosti, která byla zdůrazněna i legislativou. V České republice jsou zimní pneumatiky povinné od 1.11. za předpokladu, že je na vozovce sníh, led nebo námraza nebo se to dá předpokládat. Případně, pokud to vyžaduje místní značení. Pokud stálé denní teploty klesnou zhruba pod 7ºC, pak jsou vlastnosti letních pneumatik nedostatečné.

Novým segmentem, který v poslední době zaznamenává poměrně velký boom, jsou celoroční pneumatiky. Ty splňují všechny legislativní předpoklady pro zimní pneumatiky a jejich vlastnosti jsou takové, aby zvládly za určitých kompromisních podmínek léto i zimu. A jaké jsou ty podmínky? Pro koho se celoroční pneumatiky hodí? Pro ty, kteří najíždí zhruba kolem 5.000 km/ročně, jezdí ve větších městech, kde je péče o vozovky v zimě zajištěna, v nížinách, kde jsou mírnější zimy. I u celoročních pneumatik se doporučuje sáhnout po kvalitních produktech ověřených značek.

Přečtěte si: Cena ojetých vozů stoupá, kdy má smysl havarijní pojištění?

Jak se liší zimní a letní pneumatika?

Těch rozdílů je celá řada – konstrukcí počínaje, přes směs, resp. materiál, ze které jsou pneumatiky vyrobeny, až po dezén, který je u zimních pneumatik členitější, aby umožňoval lepší záběr na sněhu. Laik většinou pozná zimní pneumatiku tím, že má více dezénových drážek. A určitě pak podle nápisu na bočnici, kde najde M+S nebo 3TPMFS (symbol sněhové vločky v hoře).

Nepřehlédněte: Jaká je cena technické a evidenční kontroly?

Zimní pneumatiky na samostatných discích

Používání dvou sad kompletních kol – jedny na jaro, druhé na zimu – má určitě své výhody. Mezi ty patří většinou rychlejší servis před sezónou, kdy neprobíhá montáž pneumatiky na disk, ale jen přehození kompletních kol. V tomto případě se stejně doporučuje nechat před sezónou pneumatiky převážit a také investovat do kontroly a seřízení geometrie. Dobrý stav podvozku auta společně se správným huštěním pneumatik nejen snižuje spotřebu pohonných hmot, ale hlavně výrazně prodlužuje životnost pneumatik.

Jak vybírat zimní pneumatiky?

Výběr zimní pneumatik není jednoduchý. Přestože více než polovina českých řidičů si informace o pneumatikách hledá na internetu, zhruba stejné množství kupujících dá na doporučení svého dealera nebo servisního mechanika. Pokud chcete výběrem pneumatik trávit čas, musíte si nejprve promyslet rozměr pneumatik, jaké vlastnosti od pneumatik očekáváte a kolik do nich chcete investovat. Dobrým vodítkem pak mohou být třeba výsledky nezávislých testů, zkušenosti známých nebo i to, jak často vidíte danou značku pneumatik na autech ve svém okolí.

Zimní pneumatiky a povinné ručení

Pokud se stanete účastníky dopravní nehody v zimním období a nebudete mít přezuto, můžete počítat s postihem od pojišťovny. Ať už jste nehodu způsobil nebo ne, pojišťovna může krátit výplatu náhrady škody z povinného ručení, a to až o pětinu. I proto je potřeba vždy dbát na to, abyste měli pneumatiky patřičné aktuálnímu počasí a nepodceňovali jejich včasnou výměnu.

NačítámNačítám