Michaela Kadlecová  | 6. 10. 2022

Jak ušetřit elektřinu? Začněte lednicí

Asi málokoho překvapí, že právě v kuchyni najdeme ty největší žrouty elektřiny v domácnosti. Zdaleka největší spotřebu z nich má lednice. Jak si ale ukážeme, správným používáním lednice lze ušetřit nemálo energie.

Chcete ušetřit na elektřině?

Využijte naši kalkulačku cen elektřiny a spočítejte si, kolik můžete ušetřit právě s námi!

Energetická třída lednice

Lednice je spotřebiče, který je zapojený prakticky neustále. Lednice jako všechny elektrospotřebiče jsou rozřazeny podle energetické náročnosti do tzv. energetických tříd, které jsou uvedené na energetickém štítku elektrospotřebiče. Spotřeba lednice se uvádí za ideálních podmínek, které zahrnují naplněnost lednice na 70 % a okolní teplotu 20 stupňů. V současné době se používá označení od A do G, přičemž ty nejefektivnější spotřebiče mají označení A. Kromě tohoto označení zde najdete také QR kód, díky kterému je možné si zobrazit údaje z databáze. Zatímco lednice energetické třídy A vás přijde minimálně na 25 000 korun a jejich roční spotřeba činí 108 kWh. Lednice třídy E srovnatelné velikosti stojí již od šesti tisíc a její roční spotřeba činí 177 kWh. Roční spotřeba velké lednice tedy může činit v třídě A kolem 800 korun a v třídě E kolem 1400 korun.

Přečtěte si: Jak šetřit elektřinou při vaření?

Kam lednici postavit?

Na spotřebu elektřiny má u lednice vliv to, kam ji postavíte. Nejlepší spotřebu elektřiny má tam, kde panuje pokojová teplota. Stát by měla na zcela rovném povrchu, jen tak může správně těsnit a nebude z ní unikat ochlazený vzduch. Neměla by stát poblíž zdroje tepla, takže nikoliv vedle kamen, topení, trouby, nebo sporáku. Nepřisunujte ji až ke stěnám. Žebra lednice slouží k tomu, aby předávala teplo, které vznikne motorem lednice. Proto je třeba, aby měla kolem sebe volný prostor. Lednici tedy netlačte na stěnu a jednou za čas žebra omyjte vodou a očistěte od prachu.

Jak otvírat lednici

Platí staré rčení, že lednice není televize a není třeba do jejích útrob dlouho zírat. Lednici byste měli otvírat krátce, pokaždé, když otevřete dvířka zvyšujte teplotu v lednici a ta musí chladit o něco více. Dveře byste měli držet při otevírání zásadně za madlo. Pokud byste dveře chytali za jejich hrany, nebo jinde, pak byste mohli poškodit těsnění lednice, lednice by nechladila efektivně a její spotřeba by byla vyšší. Dveře lednice by měly vždy perfektně přiléhat.

Námraza vadí

Kvůli námraze nemůžete lednici správně používat, navíc námraza velmi výrazně zvyšuje spotřebu elektřiny lednice. Námraza se v ledničce tvoří kvůli kapičkám tekutin, které se zde vypařují. Proto byste neměli nikdy do lednice dávat tekutiny, aniž by byly uzavřené a nemohly se vypařovat. Do lednice nepatří ani teplé potraviny, které opět nabourají správnou funkci chlazení. Nechte je nejprve schladnout na pokojovou teplotu a teprve poté dejte do lednice. Čím silnější je namrzlá vrstva, tím více elektřiny lednice spotřebuje. Námraza vyšší než 3 milimetry zvýší spotřebu elektřiny až o 75 procent. Proto lednici a mrazák sledujte a při trochu větší námraze neváhejte, odpojte od elektřiny a nechte odmrazit. Pokud to chcete udělat hodně rychle, použijte fén, nebo hrnec s vařící vodou, který umístíte do lednice.

Pozor na kanálky

V zadní stěně lednice proudí chladivo, díky tomu má chladnička optimální teplotu. Zadní stěna je chladnější, proto se v ní srážejí kapičky vody, které v okamžiku, kdy je sepnutý termostat, zamrzají. V okamžiku, kdy se termostat vypne, začnou tát. K zachytávání tekutiny slouží odvodní kanálky ve zdech lednice. Pokud se kanálky ucpou, začnou se přeplňovat a lednice „vyteče“, což je velmi nepříjemné, navíc lednice musí chladit více, než je běžné. Proto je třeba kanálky jednou za čas měkkou podlouhlou pomůckou (například měkkým brčkem) vyčistit. Potraviny by neměly být nalepené na zadní stěnu lednice, neboť by zde mohly jejich obaly přimrznout a po rozmrazení se odrolit a ucpat odvodní kanálek. Ledničky, co mají funkci NoFrost, udržují stále stejnou vnitřní teplotu a s ucpáváním kanálků tedy bojovat nemusí.

NačítámNačítám