Jan Strmiska | 14. 8. 2020

Máme se ještě v roce 2020 bát energošmejdů?

Co je to Deklarace 2.0 na ochranu spotřebitelů?

Každý náš energetický zákon zatím vždy na něco zapomněl a neféroví obchodníci chyby využili k tomu, jak oškubat zákazníky. Už dlouho čekáme na další novelu, která by to měla dořešit. Čekání na dokonalost ale trvá tak dlouho, že zatím féroví obchodníci a Svaz obchodu a cestovního ruchu vytvářejí provizorní řešení, jako je Etický kodex. Toho ale vznikají nepřehledně různé varianty, a hlavně porušení není právně vymahatelné. A pak je tu takzvaná Deklarace trhu, která sice také není povinná, ale po tom, co se k ní firma přihlásí, už její principy musí dodržovat a právně se vymáhat dají. Je to tedy provizorní opatření, než bude zákon, ale zatím tedy nic lepšího nemáme. Takže jaká je naše zbraň dobra?

Kdo může za Deklaraci trhu?

Je to akce zmíněného Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR), Eneregetického regulačního úřadu (ERÚ) a České obchodní inspekce (ČOI). A dokonce také předních energetických obchodníků, kteří se tak sami snaží napravit image pošpiněnou elektrošmejdy v nedávné historii. Deklarace je tu bohužel také už ve druhé variantě 2.0, která platí od letošního roku 2020, takže i tady jsou zmatky. Někteří obchodníci se hlásí k jedničce a jiní ke dvojce a vlastně ani není jasné, která je která, protože se obě jmenují stejně. :-)

Kdo se podepsal pod nejnovější Deklaraci 2.0?

Aktuální seznam je na stránkách SOCR zde. V srpnu 2020 jde o tyto hlavní hráče na trhu: ČEZ Prodej, CENTROPOL, E.ON Energie, Innogy, Pražská plynárenská, ale i Bohemia Energy, X Energie, Comfort Energy, Europe Easy Energy, Amper Market, MND, ZFP Energy, Dobrá Energie, Feel Ecoenergy, Quantum a NWT, Skupina Nano Energies, Brodská plynárenská, Energie ČS, Centrální výběrová řízení, EP ENERGY TRADING, První rodinná, ARMEX Energy, AZ Energies, CONTE Energy Trading, GREEN Sale, Moravská plynárenská a Gazela Energy (bývalý Maxim Energy).

Nejdříve zjednodušeně shrneme to podstatné:

Deklarace bojuje proti smlouvám uzavřeným na nesmyslně dlouhou dobu, proti absurdně vysokým smluvním pokutám a proti hrubému a neetickému chování. Dodavatelé energií se například zavazují, že budou ověřovat, zda se každý z jejich zákazníků prokazatelně seznámil se všemi podmínkami. U signatářů Deklarace vás především nikdo nebude nutit k uzavření smlouvy na déle než 36 měsíců. Také máte právo odstoupit od smlouvy až do 15 dnů po plánovaném zahájení dodávky energií. Podobně jako když si kupujete nějaké zboží na internetu. A samozřejmě, že je celý dokument také plný zmínek o etických obchodních praktikách, které se ale už hůře prokazují v praxi.

A teď podrobně:

Deklarace 2.0 na ochranu spotřebitele a náš výklad, co to přesně znamená

1. Budeme mezi sebou sdílet výpovědní lhůty, tj. jednoznačně definované podmínky k ukončení smluvního vztahu se zákazníkem.


Jde o informaci o zahájení dodávky od nového dodavatele a tuto informaci poskytne nový dodavatel (kdykoliv) v průběhu procesu změny dodavatele. Výpovědní lhůta už tedy není tajná.

2. Budeme písemně informovat zákazníka o jeho příchodu k novému dodavateli.

Dodavatelé, kteří podepíší deklaraci, budou své zákazníky písemně informovat o změně (myslí se tím ale i SMS, e-mail apod.).

3. Nebudeme se zákazníky uzavírat smlouvy se závazkem setrvání delším než 36 měsíců.

Zákazník je díky tomuto smluvně vázán vždy maximálně na období 36 měsíců při současné minimální administrativě jak na straně zákazníka, tak na straně dodavatele.

4. Budeme zákazníkům, jejichž smlouvy byly uzavřeny prostřednictvím zprostředkovatelů, vždy poskytovat jasné, nezkreslené, pravdivé a úplné informace.

5. Budeme ve spolupráci se státní správou podporovat zřízení registru a certifikaci zprostředkovatelů prodeje energií.

6. Budeme kontrolovat způsob prodeje u svých zprostředkovatelů a v případě zjištění neetických praktik budeme požadovat okamžitou nápravu či případně ukončíme se zprostředkovatelem spolupráci.

Teprve vznikne pracovní skupina se zapojením Energetického regulačního úřadu a ČOI, která rozpracuje doporučení pro to, jak tuto kontrolu provádět. Takže jestli si vybíráte nového dodavatele energií, určitě přihlédněte i k tomu, jestli podepsal deklaraci. Podle našich informací už nyní firmy, které se podepsaly, nejen že mění své tarify, aby vyhovovaly všem podmínkám, ale zpřísňují i své vlastní kontrolní mechanizmy. Teď už se tedy nemusíte bát změny dodavatele energií. Svět je zase o kousek lepší.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Energetický komunikační systém bytovým domům přinese úsporu až 35% na elektřině

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.