Michaela Kadlecová  | 16. 5. 2022

Cena ojetých vozů stoupá, kdy má smysl havarijní pojištění?

Havarijní pojištění u ojetých vozů je méně obvyklé než u vozů nových. Je typické spíše pro dražší vozy, nicméně ceny ojetých vozů vystřelily do výše a s tím také stoupá význam havarijního pojištění. Jaké jsou jeho podmínky pro ojeté vozy?

Ceny ojetých vozů

Cena ojetých aut je stále vyšší, jak prokázal nedávný průzkum společnosti Cebia, která se zabývá ověřováním historie ojetých vozů. Podle průzkumu průměrná cena ojetých osobních vozů, které se v prvním kvartálu letošního roku nabízely k prodeji, stoupla meziročně o 16 % na 271 950 Kč. Zdražování přitom probíhalo během celého roku, za poslední tři měsíce se cena zvýšila o 5 %. Nejvíce 27 % prodaných ojetých vozů se prodávalo za cenu vyšší než 300 000 korun, 26 % ojetých vozů se prodávalo za cenu do 300 000 korun, 26 % v kategorii do 200 000 a nejméně v kategorii do 100 000 korun. Cena stoupá, ačkoliv se do České republiky dovezlo více aut ze zahraničí. Jen v letošním roce se jich dovezlo 44 071 ks, což je meziročně o 9 794 aut více a nárůst o 28,6 %. V únoru a březnu se dokonce přivezlo nejvíce aut od roku 2008.

Přečtěte si: Hromadná nehoda na D5 varuje. Pozor na limity povinného ručení

Sháníte výhodné pojištění auta?

Vyzkoušejte naši kalkulačku povinného ručení. Stačí zadat jen registrační značku a během minuty zjistíte, kolik můžete na povinném ručení ušetřit. Sjednat si můžete i připojištění k povinnému ručení.

Havarijní pojištění u ojetého vozu

Ojetých aut není na trhu stále dostatek, což je důvodem pro zvyšování ceny. Ti, kdo chtěli ojeté auto prodat a koupit si nové, vyčkávají. Dodávky nových vozidel jsou totiž opožděné kvůli nedostatku čipů. Dochází tak k zajímavé situaci, kdy u některých modelů cena v čase neklesá, ale naopak roste. Například o nejoblíbenějšího českého vozu Škoda Octavia se cena jednoho konkrétního auta během roku zvýšila o několik desítek tisíc. Havarijní pojištění má uzavřené zhruba třetina aut. Čím je vyšší cena vozidla, tím je vyšší pravděpodobnost, že má auto uzavřené havarijní pojištění. V kategorii cen vozidel nad milion korun má sjednané pojištění zhruba 90 % vozidel, v kategorii nad 500 tisíc je to 60 % vozidel, v kategorii nad 200 tisíc korun již jen 30 procent vozidel. Vzhledem k tomu, že cena ojetých vozů stoupá, více vozů se dostává do cenové kategorie, kdy je pro ně havarijní pojištění zajímavé. Pouze díky havarijního pojištění totiž ochráníte svou nemalou investici, pokud škodu způsobíte sami.

Nepřehlédněte: Jak probíhá náhrada škody z povinného ručení?

Potřebujete si stáhnout vzor výpovědi pojištění?

Využijte náš formulář, stáhněte si vzor výpovědi povinného ručení zdarma a poté vyzkoušejte kalkulačku povinného ručení pro uzavření nového výhodného pojištění.

Havarijní pojištění all risk, nebo vybraná rizika

Cena povinného ručení je mnohem nižší než cena havarijního pojištění. Na rozdíl od povinného ručení, ze kterého se hradí škoda druhé straně, pouze díky havarijnímu pojištění získáte odškodnění, pokud si nehodu a škodu zaviníte sami. Dále havarijní pojištění kryje škody, které způsobí srážky, krupobití, vichřice, sníh, zkrátka živly v jakékoliv podobě. Havarijní pojištění nahradí škody, které způsobili vandalové, nebo tehdy, pokud vám někdo vozidlo odcizí. Havarijní pojištění může mít různé podoby, často se uzavírá jako havarijní pojištění all risk, tedy takové, které kryje všechna uvedená rizika. Havarijní pojištění si lze do značné míry uzpůsobit tomu, jaká reálná škoda právě vašemu vozidlu škodí. Pokud parkujete jen v garáži, která je dobře zabezpečena, není nutné platit pojištění proti krádeži.

Cena havarijního pojištění

Cena havarijního pojištění se odvíjí od toho, jakou spoluúčast si pro případ škody sjednáváte. Čím méně v případě nehody po pojišťovně chcete, tím nižší havarijní pojištění budete platit. Spoluúčast má na rozdíl od povinného ručení u havarijního pojištění smysl. Je třeba zvolit takovou výši spoluúčasti, která zajistí jednak odpovídající míru náhrady od pojišťovny a zároveň také rozumnou výši samotného pojištění.

Havarijní pojištění, nebo připojištění k povinnému ručení?

V některých případech je možné zvolit spíše připojištění k povinnému ručení. To umožňuje získat náhradu v případě srážky se zvěří, nebo si takto lze pojistit skla vozidla. Takto lze i rozšířit asistenční služby, pojistit zavazadla, která převážíte, autosedačky, odcizení vozidla, ale i živelní pohromy. Pochopitelně s každou další připojištěnou položkou, cena povinného ručení stoupá. Takto si může každý majitel ojetých vozů vybrat konkrétní riziko, před kterým se ochrání a nemusí si sjednávat další produkt.

NačítámNačítám