Michaela Kadlecová  | 31. 3. 2022

Nákupní centra bez vytápění? Jaké jsou důsledky boje o plyn s Ruskem

Válka na Ukrajině stále pokračuje a působí velké škody v hospodářství. Na válku reaguje cena zemního plynu, komodity, kterou Rusko do Evropy dodává. Nyní Rusko oznámilo, že hodlá peníze za plyn inkasovat jen v rublech. I tato skutečnost může přispět ke zdražení a nedostatku plynu a k tomu, že plyn bude pouze na příděl.

'Chcete poradit, jak získat dodavatele energií?

Najít dodavatele plynu není v současné době vůbec jednoduché. Zanechte nám svůj telefon, včas se vám ozveme a váš problém probereme.

Jak ovlivnila válka na Ukrajině cenu plynu

Cena zemního plynu zareagovala na válku na Ukrajině velkým výkyvem, a to směrem k růstu ceny. Rusko využívá zemní plyn k prosazování svých politických cílů. V minulosti dodávky cíleně snižovalo, čímž ovlivňovalo cenu plynu a v poslední době se snažilo takto podpořit spuštění již hotového plynovodu Nord Stream 2, nyní zřejmě definitivně zastaveného. Za zemní plyn se platí Rusku obrovské částky, ze kterých může financovat válku. Zemní plyn je doposud z obchodních sankcí vyjmutý, mnohé státy ale volají po tom, aby se s Ruskem přestalo zcela obchodovat. Cílem je závislost na ruském plynu omezit a postupně zcela ukončit. V současné době se tedy hledá náhrada za ruský plyn, což by mohl být například zkapalněný plyn LNG ze Spojených států. 

Jak si ohlídat ceny plynu?

Využijte naší funkce Hlídací vlk, díky které si můžete nechat ohlídat konec vaší smlouvy s dodavatelem plynu, ale také elektřiny, nebo pojištění. Díky tomu budete včas připraveni na to, abyste jednali o cenách plynu a získali tu nejlepší.

Rubl může plyn zdražit

Rusko nejnověji prohlásilo, že za plyn bude přijímat pouze platby v rublech. Tím chce svou výrazně oslabenou měnu posílit a přinutit jiné státy, aby s touto měnou muselo pracovat. Pokud nebudou evropské státy za plyn platit rublem, Rusko jim odmítá plyn dodávat. Evropské země zatím tuto platbu odmítají a jak vše dopadne, je tedy ve hvězdách. Každý den získává Rusko za zemní plyn 19,7 miliardy korun, platí se v dolarech, nebo EUR. Německo, které bylo doposud hlavním stoupencem toho, aby se plyn z Ruska nepřestal odebírat, již prohlásilo, že smlouva byla uzavřena na platbu v EUR a že by se tedy měly smlouvy dodržovat. Důsledky placení v rublech by nesl konečný odběratel. Rubl je jako měna v současné době podhodnocená, pokud by se touto měnou platil plyn, hodnota by vzrostla. A plyn by se tím opět pro veškeré odběratele, ať už firmy, nebo domácnosti prodražil. 

Konec dodávek nepřátelským zemím

Rusko dalo evropským zemím nejprve lhůtu do konce března, aby se s koncem této lhůty vyjádřilo, že změna platebního systému je náročný proces, který bude určitou chvíli trvat. Následně společnost Gazprom, která do Evropy distribuuje zemní plyn, oznámila, že se jedná dokonce o ukončení dodávek do „nikoli přátelských zemí“. Vzhledem k tomu, že je konec topné sezóny, jsou zásobníky na plyn prázdné. V České republice je v současné době zásoba zhruba na 17 dnů, v Německu jsou zásobníky plné na zhruba 25 %. Zatímco pro stav ropných zásob existuje evropská legislativa, zásoby plynu povinné nejsou. "Současné dodávky plynu do České republiky jsou stabilní. Situaci a její vývoj pečlivě sledujeme a jsme v úzkém kontaktu se všemi příslušnými stranami. Centrální krizový štáb plynárenské soustavy byl poprvé svolán již před několika týdny a od té doby se pravidelně schází. V případě potřeby přijme příslušná opatření v odpovídajícím rozsahu v souladu s Vyhláškou 344/2012 Sb. o stavu nouze v plynárenství a způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu. Obecně platí, že lze zemní plyn do České republiky dodávat na několika místech a z několika zdrojů," uvedl Vojtěch Měravý, tiskový zástupce společnosti NET4GAS, která je výhradním distributorem plynu v České republice. Před poslanci vystoupil náměstek ministra obchodu a průmyslu René Neděla, který oznámil, že konec ruského plynu by v tento moment byl pro Českou republiku neřešitelný. "Kdyby došlo ze dne na den k zastavení dodávek plynu, není řešení," uvedl René Neděla s tím, že problémy by měla velká část Evropy. Náměstek dále prohlásil, že stát nebude kupovat zásoby plynu, protože jde o finančně náročný krok: "Stejně by to nepomohlo pokrýt celou spotřebu." Naopak by se mělo usilovat o společné nákupy plynu pro celou Evropskou unii, podobně jako se nakupovaly vakcíny proti covidu. Stát zároveň uvažuje, že přiměje vlastníky odstavených uhelných elektráren, aby je znovu spustili a dodávali elektřinu přímo bez burzy nejpotřebnějším obyvatelům. Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela, uvedl, že na placení rubly přistupovat nebudeme: "Ruský diktátor Vladimir Putin se rozhodl dále eskalovat ekonomickou válku s Evropou. My se od něj nemůžeme nechat vydírat, nemůžeme mu pomoci tímto způsobem obejít protiruské sankce a naopak musíme vyžadovat dodržování platných smluv,“ uvedl na Twitteru.

Plyn jen pro některé

Rusko se chová velmi nevypočitatelně. Vladimír Putin podepsal dekret, podle kterého se od 1.4. 2022 nesmí přijímat platba za plyn v jiné měně než v rublech. Zároveň si budou muset dodavatelské firmy otevřít účet v ruském bance Ga Evropa se již nyní připravuje na to, že Rusko kohoutky s plynem uzavře. Spojené státy přislíbily zvýšené dodávky plynu tankery, tyto dodávky pochopitelně nemohou veškerou spotřebu pokrýt. Svoji roli hraje také počasí, topná sezóna zdaleka neskončila a spotřeba plynu je nadále vysoká. Například Německo již nyní plánuje, jak by postupovalo v případě zastavení dodávek. O plyn by neměly přijít domácnosti, ale velcí odběratelé se mohou obávat. Přitom by ale každý se měl snažit o to, aby odebíral plynu co nejméně, „každá uspořená kilowatthodina energie pomůže,“ oznámil Robert Habeck, německý ministr pro hospodářství. 

Řešení? Úspory a decentralizovaná energetika

Jednorázové řešení výpadku dodávek plynu z Ruska zřejmě neexistuje. Jednoho dodavatele plynu, který by potřebu plynu uspokojivě pokryl, naše země a zřejmě ani Evropské unie najít nemůže. Válka na Ukrajině tak zřejmě bude ještě více stimulovat již předchozí trendy k úsporám a decentralizované energetice a nahrazování jednoho hlavního zdroje energie například uhelné, nebo jaderné elektrárny mnoha jinými malými fotovoltaickými a větrnými systémy. Domácnosti budou muset zcela přehodnotit svou spotřebu energií a snažit se o maximální úspory díky zateplení objektů, nebo jinému systému vytápění. Díky tomu bude možné vymanit se ze závislosti na nestabilním dodavateli plynu, který tuto komoditu zneužívá k politickému boji. 'Ačkoliv na začátku dubna Rusko doposud svou hrozbu nevyplnilo a plyn do Evropy proudí, stoprocentní odklon od Ruska je něčím, s čím se zcela běžně počítá. Otázka tedy není, zda budeme bez ruského plynu, ale kdy.

Přečtěte si: Ohřívat vodu plynem, nebo elektřinou?

NačítámNačítám