Michaela Kadlecová  | 21. 2. 2022

Pomoc pro seniory. Jak mohou ušetřit na energiích a pojištění?

Současná ekonomická situace dopadá patrně nejhůře na seniory. Ti mají velmi malou šanci na přivýdělek a vylepšení své situace a nezbývá tedy než se snažit ušetřit. Pomozte svým prarodičům a ukažte jim, jak to mohou provést bezbolestně a ušetřit několik tisíc korun ročně.

Jak ušetřit na pojištění

Pojištění ukrajuje z domácího rozpočtu nemalý díl. Platíme pojištění auta, tedy povinné ručení a havarijní pojištění, pojištění domácnosti a nemovitosti. Jde o tisíce až deseti tisíce korun ročně. Platí vaši prarodiče ale správné pojištění? Rozdíly mezi pojištěním od jedné a druhé pojišťovny mohou činit i několik tisíc, přitom se jedná o totožné produkty. Jak tedy vybrat to správné pojištění? V první řadě zjistěte, kdy končí vašim prarodičům pojistná smlouva a kdy tedy mohou podat výpověď. Poté je třeba provést srovnání pojištění, díky kterému můžete zjistit, zda nepřeplácejí.

Srovnání povinného ručení a havarijního pojištění

Není třeba procházet nabídku jedné pojišťovny za druhou, mnohem rychlejší je využít kalkulačku pojištění. Pro srovnání pojištění auta lze využít kalkulačku povinného ručení a kalkulačku havarijního pojištění. Dále vám stačí pouze registrační značka vozidla, technické údaje o vozidle vyplňovat nemusíte. Povinné ručení může výrazně zlevnit tzv. bonus za bezpečnou jízdu, který se zjistí podle rodného čísla, cenu dále ovlivňuje místo, kde vaši prarodiče žijí. Po vyplnění pár údajů se provede srovnání povinného ručení a vy získáte na výběr několik pojištění od různých pojišťoven. Pokud si některé pojištění zvolíte, pak je možné si ho hned objednat. Na e-mail obdržíte platební údaje, pokud pojištění uhradíte, je automaticky platné. Tímto způsobem lze průměrně ušetřit až 3000 korun ročně.

Řešení: Kalkulačka povinného ručení

Jak na levnější elektřinu?

Vyzkoušejte kalkulačku elektřiny, která srovnává nabídky různých dodavatelů elektřiny. Opiště údaje z poslední faktury, nebo fakturu ofoťte a nahrajte. Naši odborníci se s vámi spojí a proberou možnosti jak ušetřit.

Srovnání pojištění domácnosti a nemovitosti

Vlastní vaši prarodiče nemovitost? Pak ji mají jistě pojištěnou. Pojistit si můžete přímo dům či byt, nebo vybavení bytu a domu, tedy domácnost. Od pojištění požadujete, aby vás dostatečně krylo při případných rizicích a případně abyste mohli využívat také asistenční služby, které pomohou v okamžiku nouze, například tehdy, když vytopíte byt, nebo si zabouchnete klíče. Na trhu je celá řada produktů od různých pojišťoven, které lze snadno srovnávat tím, že zadáte parametry pojištění, tedy informace o pojišťovaném objektu. I k tomu můžete využít kalkulačku. Do kalkulačky dosadíte údaje o velikosti bytu, či domu a dalších prostor, případně informace o stavu vybavení bytu, které si chcete pojistit. Kalkulačka provede srovnání a během chvíle zobrazí nabízené produkty, ze kterých je možné si vybrat.

Řešení: Kalkulačka pojištění domácnosti

Kalkulačka pojištění nemovitosti 

Jak ušetřit na elektřině a plynu

Nic tak nezdražilo jako energie. Cena elektřiny a plynu je v současné době několikanásobná. Nízké ceny mají pouze ti, komu ještě běží smlouvy, které byly fixované před velkým zdražením. I tyto smlouvy jednou skončí a každý se bude muset potýkat s tím, že mu elektřina a plyn zdraží. Pokud se chýlí platnost smlouvy ke konci, je nejvyšší čas poohlédnout se po novém dodavateli elektřiny a plynu. Ačkoliv několik dodavatelů energií ukončilo svoji činnost, stále je možné vybírat z několika desítek dodavatelů. Pro výběr toho nejvýhodnějšího dodavatele je možné využít kalkulačku elektřiny a plynu. Do kalkulačky je třeba zadat údaje o spotřebě, tedy odhad spotřeby, dále využívaný tarif a dodavatel elektřiny, jistič a využívaná distribuční sazba. PSČ odběrného místa se zadává kvůli zjištění distributora, poplatky za distribuci tvoří více než polovinu celkové ceny elektřiny a každý distributor má poplatky trochu jiné.

Řešení: Kalkulačka elektřiny

Kalkulačka plynu

Přečtěte si: Co je to zvýhodnění pro seniory?

Nastavte si Vlka a hlídejte úsporu automaticky

Hlídací vlk vám ohlídá platnost smluv a navrhne úsporu. Automaticky a zdarma.

Hlídací vlk pro automatické šetření

Na Kalkulátor.cz můžete vašim prarodičům nastavit službu Hlídací vlk, díky které získají včas informaci o tom, že mohou změnit dodavatele, nebo že jim končí smlouva na pojištění. V Hlídacím vlkovi stačí zadat e-mail, na který má tato informace přijít a dále nahrát poslední fakturu pro hlídání konce úvazku na elektřinu a plyn. Dále si lze takto ohlídat, kdy končí smlouva na pojištění. Do formuláře se zadává měsíc a rok, kdy tato smlouva končí a opět e-mail, na který přijde upozornění. Díky tomu vaši prarodiče nepřijdou o termín, kdy mohou smlouvu vypovědět a najít si výhodnějšího dodavatele.

Řešení: Hlídací vlk

Zažádejte o příspěvky na energie

Toho, že se mnozí z nás ocitli v obrovských finančních problémech, si povšimla vláda. Na rozdíl od jiných států, kde se řeší tato problematika plošně, například zastropováním cen elektřiny, což se považuje za méně efektivní a více nákladné, v České republice si musí zažádat o příspěvek každý jednotlivě. Není rozhodně zač se stydět, jde zkrátka o kompenzaci nečekaných výdajů. K tomu se využívá příspěvek na bydlení, o který se žádá na Úřadě práce. Při posuzování nároku na příspěvek se bere do úvahy to, zda bydlíte ve vlastním, nebo v nájemním bydlení, dále kolik členů má vaše domácnost a v dále příjem rodiny. O příspěvek lze zažádat, pokud tyto náklady přesahují 30 % příjmu domácnosti. Dále se posuzuje, zda 30 % příjmů je nižší než normativní tzv. náklady na bydlení. Tyto náklady zjistíte v tabulce Ministerstva práce. Příspěvek na bydlení se vypočítá jako rozdíl mezi normativními náklady na bydlení a třetinou příjmů.

Řešení: Příspěvek na bydlení 

NačítámNačítám