Michaela Kadlecová  | 10. 2. 2022

Jak vařit? Šetřete na elektřině, ne na chuti!

Málokdo si může dovolit ten luxus, že se stravuje jen po restauracích a navíc čerstvé domácí jídlo má ledacos do sebe a stojí rozhodně méně. Uvědomujete si, že náklady na něj se nerovnají jen surovinám, ale také energiím, které při vaření spotřebujeme? Na kolik nás doopravdy vyjdou nejrůznější lahodné pokrmy?

Vařit na plynu, nebo na elektřině?

Jak dlouho se určité pokrmy vaří? Přípravu pokrmu nelze ošidit a zkrátit. Riskujete jednak zdraví, neboť nedostatečně tepelně upravený pokrm vám může způsobit zažívací obtíže, dále pak takový pokrm nezíská požadovanou chuť. Pochopitelně je celá řada pokrmů, které se vaří jen krátce a delším vařením bychom je vysušovali, zároveň jiné je třeba připravovat dlouho a se vší péčí. Na čem vaříme a pečeme? Klasická kamna a pec, pod kterými se roztápí, si dnes maximálně užíváme na chatě, doma vaříme a pečeme jednodušším způsobem, a to pomocí plynu a elektřiny. Každá energie má své příznivce a odpůrce, více se zřejmě využívá elektřina, už kvůli tomu, že je dostupná skutečně všude na rozdíl od plynu. Sporáky si můžeme pořídit jednak plynový, dále elektrický indukční, sklokeramický a klasický litinový. Sporáky se liší cenou pořízení a také cenou provozu. V tabulce můžete vidět, kolik vás bude stát provoz různého druhu sporáku. Jak je z tabulky patrné, nejméně zaplatíte za minutu vaření na plynu, nejvíce třeba na indukční desce. Na druhou stranu se na indukční desce vaří rychle a vaření okamžitě ukončíte a zahájíte bez nějakých tepelných zbytků.

Pro info: Neplatím při změně dodavatele elektřiny skryté poplatky?

Druh sporáku

průměrný příkon

cena za 1kWh elektřina

cena za 1kWh plyn

cena vaření za hodinu

cena vaření za minutu

roční cena za vaření 1h denně

Sklokeramická deska

1500

4,69

7,035

0,11725

2567,775

Indukční deska

1500

4,69

7,035

0,11725

2567,775

Litinový sporák

1250

4,69

5,8625

0,097708

2139,8125

Plynový sporák

2400

1,5

3,6

0,06

1314

Plynová, nebo elektrická trouba?

Podobně se můžete rozhodnout, zda chcete péct v troubě na plyn, nebo na elektřinu. Zde je nutno podotknout, že pečení v plynové troubě má poměrně dost odpůrců, protože může jídlo vysušovat a protože se hůře reguluje než při pečení v elektrické troubě. Pečení v troubě je vždy poměrně nákladné. Příkon celé trouby je totiž zhruba jednou takový než příkon zapnuté ploténky na vařiči. Troubu byste tedy měli při pečení maximálně využít. Dlouhé pečení, jak si dále ukážeme, může určitý pokrm hodně výrazně prodražit. Pokud budete například péci posvicenskou husu, která se peče opravdu dlouho, asi vás překvapí, že jen za pečení dáte zhruba sto korun!

trouba

průměrný příkon

cena za 1kWh elektřina

cena za 1kWh plyn

cena pečení za hodinu

plynová

3200

1,5

4,8

0,08

elektrická

3200

4,69

14,07

0,2345

Chcete se dozvědět jak na levnější elektřinu?

Nechte si od nás zavolat a během chvíle se dozvíte, kolik můžete ušetřit na elektřině. Ceny elektřiny stoupají do závratných výšin. Nesmiřte se s tím a najděte si důvěryhodného dodavatele elektřiny, který vás nenechá na holičkách.

Kolik energie spotřebuje pomalu tažený hovězí vývar?

Mnoho pokrmů požaduje skutečně dlouhé a pozvolné vaření. Typickým příkladem je pomalu tažený hovězí vývar. Pokud nechcete získat kalný vývar, je třeba ho vařit dlouho a neustále odebírat pěnu, která se vytvoří na hladině. Jen tak dosáhnete toho, že kalný vývar nevznikne, ale polévka bude krásně čirá. Pro pomalu tažený hovězí vývar je tedy třeba trpělivost a dlouhé hodiny vaření, půl hodina, nebo hodina bohužel stačit nebude. To, jak dlouho je třeba vývar vařit, záleží na typu masa. Vývar můžete připravit v tlakovém hrnci, ale kuřecí vývar v papiňáku je zbytečností, protože stačí, pokud jej budete vařit zhruba dvě hodiny. Pomalu tažený hovězí vývar je skutečným majstrštikem, u kterého je právě příprava velmi důležitá a má přímý vliv na chuť vývaru. Vývar se nesmí vařit, ale vždy jen táhnout. Pomalu tažený hovězí vývar se táhne přes noc, ploténku ale přepněte na velmi mírný plamen. A jaké jsou tipy na to, jak připravit pomalu tažený hovězí vývar skutečně lahodný? Kosti ještě před začátkem vaření opečte v troubě, poté je ponořte do studené vody. Zeleninu na vývar nekrájejte, ale vařte ji v celku. Těsně před koncem vaření ji vyhoďte a dejte uvařit zeleninu na kostičky. Na kolik vás tedy takový pomalu tažený hovězí vývar, nebo kuřecí vývar skutečně přijde? Předpokládejme, že kuřecí vývar vaříme 120 minut a hovězí vývar 360 minut. Výsledky uvidíte v naší tabulce.

Recept

Minut vaření

cena za vaření na sklokeramickém sporáku

Kuřecí vývar

120

16,415

Pomalu tažený hovězí vývar

360

42,21

Chcete šetřit na elektřině a ne na chuti?

Nastavte si Hlídacího vlka a ten vám včas připomene, kdy vám končí úvazek. Společně pak zjistíme, u kterého dodavatele můžete ušetřit.

Kolik vás doopravdy stojí pečená kachna?

Pečená kachna se zelím je naše národní tradice. S měkkým rozsypajícím se masem a přitom křupavou kůrkou ji miluje snad každý. Jak ji připravit nejlépe? Kachna má sice dva druhy masa, jedno minutkové – kachní prsa, stehna se připravují déle. Pokud budete kachnu péct v celku, prsa se budou péct ve šťávě, která z kachny vytéká a díky tomu se nevysuší. A jak tedy na přípravu lahodné kachny? Kachnu omyjte, osušte, prosolte a vložte do pekáčku hřbetem dolů. Pekáček překryjte alobalem a dejte do trouby, kterou nastavte na 120 stupňů. Zde kachnu ponechte svému osudu po šest hodin, poté, co odklopíte alobal, zjistíte, že kachna pustila šťávu. Šťávu odeberte naběračkou a kachnu nechte ještě půl hodiny dopéct. Díky tomu bude mít skutečně šťavnatou kůrku. Čas tedy na kachně rozhodně nijak neušetříte. Na kolik vás tedy jen vaření a pečení vyjde? Výsledná suma vás asi překvapí.

Pečená kachna.
Kachnu musíte péct šest hodin.
Pixabay.com



Recept

čas v troubě +rozehřívání (min)

čas vaření / smažení (min)

cena za pečení v elektrické troubě

cena za vaření na sklokeramickém sporáku

Celkem

Pečená kachna

400

30

93,8

3,5175

97,3175

Knedlík

30

3,5175

3,5175

Jak na levnou elektřinu?

Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a uvidíte, kolik můžete ušetřit.

Na kolik vás přijde uvařit svíčkovou?

Svíčková omáčka neboli svíčková na smetaně s pečení chutná asi každému. Smetanová omáčka má specifickou chuť díky kořenové zelenině, hovězí maso je třeba poctivě propéct, což má velký vliv na chuť omáčky. Pokrm se přitom nemá připravovat z hovězí svíčkové, což je nejjemnější kus masa a na dlouhé dušení v troubě je ho jistě škoda. Využít můžete například hovězí kýtu. Ačkoliv se pokrm nazývá pečeně, ve skutečnosti se v troubě nepeče, ale dusí v tekutině, do které je maso ponořené. Ještě před dušením je třeba maso prošpikovat špekem, umístit na pánev spolu se zeleninou a trochou másla a sádla. Maso se zeleninou na kostičky opečte, až zezlátne. Maso přendejte do pekáčku. Přisypte trochu cukru, nechte zeleninu zkaramelizovat, zalijte trochou octa a nechte odpařit. Vše přesuňte do pekáčku, podlijte vodou, nebo vývarem. Pekáček zakryjte a maso nechte v troubě dusit kolem dvou hodin, dokud není maso měkké. A na kolik vás přijde uvaření omáčky kromě surovin?

Recept

čas v troubě +rozehřívání (min)

čas vaření / smažení (min)

cena za pečení v elektrické troubě

cena za vaření na sklokeramickém sporáku

Celkem

Svíčková omáčka

20

2,34

Houskový knedlík

28

3,28

Pečení masa na svíčkovou

140

32,83

38,458

NačítámNačítám