Michaela Kadlecová  | 4. 2. 2024

Chystáte se do Itálie na lyže? Jen s pojištěním odpovědnosti

AKTUALIZOVÁNO 4. 2. 2024 | Pokud se chystáte na lyže do Itálie, nesmíte nově zapomenout na pojištění odpovědnosti, které se u nás lidově nazývá pojistka na blbost.

Pojištění odpovědnosti - pojistka "na blbost"

Pojištění odpovědnosti slouží ke krytí škod, které způsobíte druhé straně. Právě na sjezdovce se může stát mnoho malérů. Svou neopatrnou jízdou můžete někomu přivodit zranění, často může jít o vážná zranění s dlouhou dobou léčení a rekonvalescence. Pojišťovna může přitom požadovat náklady na léčení po tom, kdo nehodu způsobil. To není zdaleka všechno, nákladů pro zraněného vzniká ještě daleko více. On sám může požadovat ušlý zisk, který by měl ze svého zaměstnání, kdyby se nemusel léčit. Výše škody tak může jít do opravdu vysokých částek. Navíc můžete poškodit cizí majetek, ať už je to sportovní vybavení, vozidlo, nebo nemovitost. Všechny tyto škody nemusíte platit, pokud jste uzavřeli pojištění odpovědnosti.

Podle kterých kritérií Kalkulátor.cz doporučuje pojištění?

Povinné pouze pro sporty na sjezdovce

Pokud se vypravíte do Itálie na lyže, musíte mít toto pojištění uzavřené. Pojištění odpovědnosti je vyžadováno pouze pro sporty, které provozujete na sjezdovce. Pokud tedy chcete jen jezdit na běžkách, nebo chodit na túry, toto pojištění nepotřebujete. Počítejte s tím, že v případě jakéhokoliv incidentu se budete muset tímto pojištěním prokázat, nebo že se budete muset potvrzením o pojištění odpovědnosti prokázat již při nákupu permanentky na vleky. Pojišťovny s tím již počítají a není tedy problém, aby vám vystavily potvrzení o uzavřeném pojištění odpovědnosti v angličtině. Toto potvrzení je tedy vhodné nosit pro všechny případy u sebe a rozhodně tehdy, když si půjdete zakoupit permanentku. Zkušenosti cestovatelů se liší, zatímco některým toto potvrzení v prodejně kontrolovali, jiným ne. Potvrzení o uzavření pojištění odpovědnosti v angličtině některé pojišťovny rozesílají svým klientům automaticky, u jiných pojišťoven je možné ho najít v jejich klientských zónách. Pro kontrolu by mělo stačit potvrzení o pojištění i v digitální podobě.

Přečtěte si: Kdy je třeba uzavřít pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti?

Chcete výhodné cestovní pojištění během minuty?

Chystáte se do Itálie na lyže? Sjednejte si cestovní pojištění, které kryje i pojištění odpovědnosti. Díky naší kalkulačce ho uzavřete během chviličky.

Pojištění odpovědnosti, ale jaké?

Pojištění odpovědnosti se uzavírá buď samostatně, nebo s pojištění domácnosti, či s cestovním pojištěním. Pokud jste pojištění odpovědnosti uzavřeli současně s pojištěním majetku, je třeba zjistit, zda vás kryje i v zahraničí. Tak například Kooperativa „pojistku blbosti“ ohraničuje pouze územím České republiky, zatímco ČSOB „pojistku na blbost“ uznává po celé Evropě. Pojistka „na blbost“ od Generali v základě kryje jen škody u nás, ale na Evropu ji lze rozšířit. Cena pojištění odpovědnosti do Itálie není opravdu vysoká. Pokud ji uzavřete současně s pojištěním domácnosti, může vás vyjít na několik set korun ročně a kryje vás proti mnoha dalším malérům i doma. Pojištění domácnosti včetně pojištění odpovědnosti můžete uzavřít na Kalkulátor.cz pomocí kalkulačky pojištění domácnosti. Zde zadáte informace o pojišťované domácnosti, její velikost, hodnotu vybavení, kde se domácnost nachází a zároveň také určíte, že máte zájem o pojištění odpovědnosti. Toto pojištění se uzavírá na rok.

Pojistka „na blbost“ jako součást cestovního pojištění

Pojištění odpovědnosti si lze dále uzavřít současně s cestovním pojištěním. Ne každé cestovní pojištění zahrnuje také pojistku „na blbost“, často je součástí vyšší varianty cestovního pojištění, než je ta základní. Na Kalkulátor.cz najdete kalkulačku cestovního pojištění, ve které lze snadno určit místo, kam se chystáte, dále datum odjezdu a příjezdu, počet cestujících a to, zda se jedná o jednorázovou cestu, nebo opakovaný výjezd. Uvádíte také to, zda hodláte sportovat. Sjezdové lyžování se do sportování jistě řadí. Poté si vyberete z několika variant pojištění, u každé varianty lze zjistit, zda pojištění zahrnuje také odpovědnost a jaké jsou limity. Pro lyžařský zájezd je lepší počítat s vyššími limity pojištění, od 3 milionů korun. Na italských sjezdovkách se uplatňují rozhodně vyšší škody než u nás. Pokud by došlo ke zranění s následkem trvalé invalidity, je třeba počítat i s tím, že je třeba doživotně hradit ušlý výdělek, nebo náklady na léčení. A ty mohou jít do sta milionů.

Neepřehlédněte: Havarijní pojištění na dovolenou

Chcete poradit s pojistkou "na blbost" pro cestu do Itálie?

Poradíme vám, jak se nejlépe pojistit, pokud jedete do ciziny na hory. Nechte nám své číslo, zavoláme vám a pojistíme vás během chvilky.

NačítámNačítám