Michaela Kadlecová  | 5. 1. 2022

Chcete dobrou cenu elektřiny? Zajímejte se o neveřejné nabídky

Ceny elektřiny jednotlivých dodavatelů se odvíjejí od jejich ceníků. Zde je možné zjistit cenu silové elektřiny podle jednotlivé distribuční sazby, dále měsíční poplatek, který se platí dodavateli elektřiny. Jsou ovšem určité případy, kdy můžete získat cenu elektřiny, která se v žádném ceníku nenachází. Jde o tzv. neveřejné nabídky

Neveřejné nabídky nejsou pro všechny

Ceny elektřiny se v poslední době staly velmi diskutovanými. Vystřelily totiž do značných výšin, došlo ke skokovému mnohonásobnému zdražení, které mnohé překvapilo. Uchráněný není nikdo. I ten, kdo zatím využívá tzv. fixovaného tarifu, bude jednou řešit novou cenovou nabídku, která bude mnohem vyšší než ta původní. Proto je třeba dobře zvážit, od kterého dodavatele budete elektřinu odebírat, zda zvolit fixovaný úvazek a ceny, nebo takový, který můžete vypovědět okamžitě. Neveřejné nabídky poskytují ceny, které jsou výhodnější než ty, které jsou uvedené v cenících. Jedná se o konkrétní nabídku pro konkrétního zákazníka, která posuzuje jeho odběrné místo a dosavadní spotřebu. Tato nabídka je většinou časově omezená, je tedy třeba se pro ni rozhodnout včas. Může jít o velmi výhodnou nabídku, která ceny výrazně sníží, ale opět není vhodné se po ní bezhlavě vrhat. I neveřejnou nabídku je třeba srovnat s nabídkami ostatních dodavatelů, například díky kalkulačce elektřiny. Neveřejná nabídka jednoho dodavatele elektřiny totiž může být stále dražší než běžná ceníková nabídka dodavatele jiného.

Neveřejné nabídky na udržení zákazníka

Neveřejnou nabídku může poskytnout také dodavatel elektřiny, od kterého odcházíte a který obdržel vaši výpověď. Tehdy se snaží původní dodavatel zákazníka udržet, a tak mu nabídne ceny, které jsou výhodnější než ty v ceníku. Takové nabídky, kterým se říká také retenční nabídky, ale nejsou bez rizika. Pokud byste již měli uzavřenou smlouvu s novým dodavatelem, mohou odběrateli hrozit velké sankce, pokud by se vrátil k původnímu dodavateli. "Když se jim pak ozve stávající dodavatel a oni se rozhodnout zůstat u něj, mohou tím porušit právě smlouvu s novým dodavatelem a čelit mnohatisícovým pokutám. Pokud jim navíc novou smlouvu vyřizoval zprostředkovatel, sankce se velmi pravděpodobně dočkají ještě od něj," vysvětluje Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

Nepřehlédněte: Jaké budou ceny elektřiny v 2022? Má se odběratel bát?

Máte zájem o neveřejné nabídky elektřiny?

Nahrajte nám vaši fakturu a my se vám ozveme s nabídkou právě pro vás.

Pozor na neférové retenční nabídky

Pokud chcete přijmout retenční nabídku, pak je třeba se nejprve vždy ujistit, že se můžete z nové smlouvy skutečně vyvázat. Někteří dodavatelé se podle Energetického regulačního úřadu nechovají právě fér: „Setkáváme se i s případy, kdy některým lidem dodavatelé při předložení udržovací nabídky údajně slibují, že smlouvu u druhého dodavatele za ně ukončí, že to nebude problém a sami nic nemusejí dělat. Bohužel, když dodavatel svůj slib nesplní, například protože danou smlouvu ukončit jednoduše nelze, sankci čelí spotřebitel," upozorňuje Stanislav Trávníček. V takovém případě je sice možné si na dodavatele úřadu stěžovat a úřad mu vyměří postih, ale sankce musí platit odběratel.

Setkáváme se i s případy, kdy některým lidem dodavatelé při předložení udržovací nabídky údajně slibují, že smlouvu u druhého dodavatele za ně ukončí, že to nebude problém a sami nic nemusejí dělat. Bohužel, když dodavatel svůj slib nesplní, například protože danou smlouvu ukončit jednoduše nelze, sankci čelí spotřebitel,"

Neveřejné nabídky na Kalkulátor.cz

Neveřejné nabídky můžete obdržet také na Kalkulator.cz. Toho, že bychom vám nabízeli něco nevýhodného se nemusíte bát. Podle vaší smlouvy s dodavatelem vždy zjistíme, kdy se můžete ze smluvního vztahu s ním vyvázat bez sankcí. Neveřejné nabídky se neuvádějí v ceníku, abyste je získali, je třeba osobního kontaktu. Jak neveřejné nabídky získat? Připravte si k ruce poslední vyúčtování. To můžete buď ofotit a nahrát pomocí tlačítka na této stránce, anebo lze projít kalkulačku elektřiny a do kalkulačky dosadit údaje z vyúčtování. Dále vepište váš e-mail a telefonní číslo pro kontakt specialisty, který se vám ozve a nabídne cenovou nabídku právě pro vás.

Přečtěte si: Home office a spotřeba elektřiny a plynu

NačítámNačítám