Michaela Kadlecová  | 1. 12. 2021

Zdražení elektřiny 2022 – zvyšují se i poplatky za distribuci elektřiny

V ceně elektřiny a plynu se výrazně promítají ceny za distribuci elektřiny a plynu, tedy distribuční poplatky. Ty stanovuje každý rok Energetický regulační úřad. Z celkové ceny elektřiny tvoří zhruba polovinu. Pro další rok došlo k jejich nárůstu o 3,7 procenta u elektřiny a 2,4 procenta u plynu.

Nejvíce zdraží Pražská plynárenská

V roce 2022 dojde ke zdražení elektřiny, a to i v její regulované složce. Zdražení elektřiny bude různé podle jednotlivých distributorů elektřiny. U elektřiny to bude průměrně o 3,7 procenta, u plynu o 2,4 procenta. U ČEZ Distribuce dojde ke zdražení elektřiny o 3,6 procenta, u EG.D 3,9 procenta a u PREdistribuce 3,3 procenta. Ke zdražení plynu dojde nejvíce na území Pražské plynárenské, kde se plyn zdraží o 5,9 procent, na území GasNet o 1,8 procent a na území EG.D o 3,3 procenta. Zdražení plynu u distributora PRE odráží to, že se nachází v jiné fázi investic do distribuční soustavy, již několik let zde totiž probíhá rekontrukce distribuční soustavy. Pražská plynárenská investuje kolem 10 procent, ostatní distributoři 4 – 6 procent. Na všechny distributory se pak rozpočítávají náklady na nový plynovod Moravia Capacity Extension.

Zdražení plynu 2022 podle distributorů
Zdražení plynu 2022 podle distributorů
Energetický regulační úřad

Přečtěte si: Jaké budou ceny elektřiny v 2022? Má se odběratel bát?

Chcete si zajistit výhodné ceny elektřiny a plynu?

Vyzkoušejte právě teď naši kalkulačku elektřiny a plynu. Potřebujete pouze poslední vyúčtování a hned se dozvíte, zda a kolik můžete ušetřit.

Zdražení elektřiny a plynu pod inflací

U elektřiny regulovaná část ceny elektřiny činí 40,6 procenta výsledné ceny elektřiny, tedy méně než v roce 2021. U plynu bude regulovaná cena také nižší než letos, 18,6 procenta, v roce 2021 to byla pětina. Celkovou cenu elektřiny by toto zdražení mělo způsobit dvouprocentní nárůst, u plynu jedno procento. Nárůst regulované ceny elektřiny se podařilo udržet pod hladinou očekávané inflace, která je vyšší než pět procent. Podle Energetického regulačního úřadu by se měla elektřina zdražit domácnostem v průměru o pětinu, zdražení plynu by mělo činit zhruba čtvrtinu. Regulované poplatky prodražují také rostoucí náklady na rostoucí náklady na krytí ztrát a na poskytování podpůrných služeb, které navyšuje drahá silová elektřina na burzách.

„Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií," říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.
Zdražení elektřiny a plynu 2022
Zdražení elektřiny a plynu 2022
Eru.cz

Zdražení elektřiny od začátku 2022

Distribuční poplatky se platí v ceně elektřiny dodavatelům elektřiny, nebo v účtu za plyn dodavatelům plynu. Ti je dále rozúčtují a rozesílají třem dodavatelům, kteří v České republice působí, tedy společnostem ČEZ Distribuce, dále EG.D a PRE, v případě distribuce plynu GasNet, Pražská plynárenská a EG.D. Distributoři elektřiny působí na určitém území a nelze si je vybírat. ERU posuzuje náklady distributorů na správu distribuční sítě a podle toho stanovuje výši distribučních poplatků. Proto se tyto poplatky stanovují pro každého distributora elektřiny zvlášť. Kromě poplatků za distribuci stanovuje Energetický regulační úřad také další regulované poplatky, jako je poplatek za podporu obnovitelných zdrojů. Změna ceny elektřiny je od 1. ledna příštího roku.

Pro info: Neplatím s Kalkulátor.cz skryté poplatky?

NačítámNačítám