Ondřej Hudec | 26. 11. 2021

Jak na ověření povinného ručení?

Stali jste se nezaviněnými účastníky dopravní nehody a zajímá vás, zda má viník nehody uzavřené povinné ručení, takže bude likvidace nehody jednoduchá a vy získáte peníze na opravu včas? Jak můžete provést ověření povinného ručení u jakéhokoliv vozu na silnici?

Ověření povinného ručení pomůže zjistit pojišťovnu

Pokud jste se stali účastníky nehody, kterou jste nezavinili, pak by vám měla být škoda vždy nahrazena. Pouze tehdy, pokud viník se zachová nedospěle a z místa nehody odjede a zmizí beze stopy, je pouze na vás, abyste si škodu zaplatili sami. Pokud se viník k nehodě přihlásí a zároveň má uzavřené povinné ručení, tedy pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, pak je situace zcela jednoduchá. Pokud se s viníkem shodnete na tom, jak se nehoda stala, stačí sepsat patřičný dokument a ten zaslat do pojišťovny druhého účastníka nehody. Viníka nehody jste ovšem patrně nikdy neviděli, neznáte ho a nemusíte mu důvěřovat. Naštěstí si každý z nás může snadno ověřit, zda má určité vozidlo uzavřené v konkrétním momentu povinné ručení.

Ověření povinného ručení online

Tyto informace jsou dostupné na webu České kanceláře pojistitelů. Zde najdete formulář, díky kterému zjistíte, zda je konkrétní vozidlo pojištěné a u které pojišťovny. Do formuláře vepište registrační značku vozidla a dále pak datum, ke kterému chcete toto vozidlo prověřit. Během chvíle zjistíte, zda je vozidlo pojištěné, typ a značku vozidla a u které pojišťovny. To vám postačí k tomu, abyste této pojišťovně poslali svou žádost o vyřešení škody. Jméno majitele vozidla ale už nezjistíte. K těmto údajům má na rozdíl od ověření povinného ručení přístup pouze policie.

Jak získat to nejvýhodnější povinné ručení?

Využijte naši kalkulačku. Stačí zadat registrační značku vozidla a během dvou minut můžete zjistit, jaké výhodné pojištění vám umíme nabídnout. Nechte se překvapit a vyzkoušejte naši kalkulačku hned.

Jízda bez povinného ručení se nevyplácí

Pokud zjistíte, že vás naboural někdo, kdo neměl uzavřené povinné ručení, pak se můžete s náhradou škody obrátit na Garanční fond, který spravuje Česká kancelář pojistitelů. Ten vyplácí škody, které způsobí nepojištěná auta. Garanční fond vymáhá poplatky od majitelů nepojištěných vozidel. Ty se liší podle toho, zda jde o osobní automobil, motocykl apod. a podle výkonu motoru. Například osobní vozidlo ve střední kategorii platí 47 korun denně. Zůstávat bez povinného ručení tedy není žádná výhra. Pokuta za používání vozidla bez povinného ručení se může pohybovat v rozmezí 5000 až 40 000 Kč. Pokud při policejní kontrole nepředložíte zelenou kartu, pak můžete očekávat pokutu v rozmezí 1500 až 3000 Kč. Pokud způsobíte dopravní nehodu a nemáte sjednané povinné ručení, pak kancelář pojistitelů uhradí poškozenému škodu, kterou po vás bude následně soudně vymáhat. Vymáhaná částka nesmí přesáhnout 300 000 Kč.

Viník ujede?

Pokud k nehodě dojde, je běžné, že si účastníci mezi sebou vymění své údaje a kontakty. Dále je pro tyto případy třeba sebou vozit zelenou kartu a standardizovaný dokument se záznamem o dopravní nehodě. Pokud nebude druhý účastník nehody souhlasit s vaším vylíčením toho, jak se nehoda stala, pak je třeba přivolat policii, která nehodu vyšetří. Pokud viník od nehody ujel, je třeba volat policii vždy a snažit se získat veškeré možné důkazy. To je pochopitelně záznam z palubní kamery, nebo z kamer z jiných vozů, svědky, či záznamy z pouličních kamer.

Přečtěte si: Auta zdražují. Bude růst také cena povinného ručení?

NačítámNačítám