Michaela Kadlecová  | 16. 9. 2021

Jak často se platí povinné ručení?

Cena povinného ručení je ovlivněná několika okolnostmi. Kromě typu, stáří a stavu vozidla je to pochopitelně také frekvence placení. Jak často se platí povinné ručení a jak může frekvence platby ovlivnit cenu povinného ručení?

Cena povinného ručení a placení

Povinné ručení si můžete sjednat například na Kalkulátor.cz. Pro sjednání povinného ručení online na kalkulačce povinného ručení stačí zadat pouze registrační značku a vaše PSČ, abyste obdrželi výčet zajímavých nabídek. Cena povinného ručení závisí tedy na tom, které vozidlo se pojišťuje, dále na tom, kde má majitel vozu trvalé bydliště, protože se předpokládá, že na venkově se bourá méně často než ve městě, a také na tom, zda majitel vozu někdy boural a zda ho tedy pojišťovna považuje za nebezpečného. Ať už tyto okolnosti vyznívají pro vás různě, povinné ručení si můžete v řadě případů zlevnit tím, že ho zaplatíte na celý rok dopředu.

Povinné ručení a placení
Jak často platit povinné ručení?
Kalkulátor.cz



Jak na nejlevnější povinné ručení?

Pokud hledáte nejlevnější povinné ručení na auto, pak byste měli upřednostnit tedy roční splátku povinného ručení, kdy zaplatíte celou cenu povinného ručení pojišťovně na rok dopředu. To ale neplatí vždy a u všech pojišťoven. Samotné určení toho, jak se frekvence placení povinného ručení odrazí v ceně povinného ručení, není ale tak jednoduché. Pojišťovny mají pro stanovení této ceny různé výpočty. Většinou se považuje určitá cena jako základní a z ní se posléze vypočítává sleva. Její výše závisí na tom, jak často hodláte za povinné ručení platit. Čím méně často, tím je tato sleva vyšší. Nejvyšší sleva je vždy tehdy, pokud zvolíte roční placení, tedy svěříte své peníze pojišťovně na rok dopředu. To, že posíláte splátky pojištění v určité frekvenci, ale neznamená, že jde o období, ke kterému můžete smlouvu s pojišťovnou ukončit. Pokud byste splátku pojištění nezaplatili, pak vaše pojištění nezanikne a pojišťovna po vás bude pojistné vymáhat. Zaplatíte tedy ještě více.

Nepřehlédněte: Povinné ručení pro mladé. Kdy získají bonusy?

Chcete levnější povinné ručení?

Zadejte pouze registrační značku a PSČ a zjistěte, zda nemůžete ušetřit na povinném ručení tisíce!

Jak často se platí ručení?

Pojišťovny umožňují vždy vybrat si mezi ročním placením povinného ručení, dále půlročním a čtvrtletním. Některé nabízejí ještě měsíční splátky povinného ručení, které mohou přijít vhod někomu, kdo právě teď nedisponuje celkovou částkou, ale přitom potřebuje být pojištěný právě nyní. Z logiky věci ale v konečném součtu vás bude toto povinné ručení stát absolutně nejvíce.



Jak se počítají slevy na povinné ručení?

Pro slevy mají pojišťovny různý systém výpočtu. Tak například pojišťovna Kooperativa nedělá rozdíl mezi tím, pokud platíte jednou, nebo čtyřikrát za rok, celková částka je stále stejná a za určité období se platí poměrná částka. Pokud ale chcete platit měsíčně, celková částka se výrazně navyšuje, a to až o 30 %. Česká podnikatelská pojišťovna měsíční platby neumožňuje, cena půlročního a ročního pojistného se vypočítá tak, že se od kvartální ceny odečte sleva ve výši několika procent. Generali Česká pojišťovna nabízí ze základní ceny slevu 3 % pro měsíční platbu, stejně jako pro čtvrtletní platbu, dále 5 % pro pololetní platbu a 10 % pro roční platbu. Pojišťovna Direct měsíční platbu nenabízí, platby podle frekvence se liší jen velmi málo. Stejné částky pro různé frekvence placení povinného ručení nabízí pojišťovna Allianz a pojišťovna Pillow.



Pokud nezaplatíte, povinné ručení trvá dál

Podle toho, jakou jste si sjednali frekvenci placení, byste měli pamatovat na včasnou platbu. Pokud na ni zapomenete, pojišťovna vás včas upozorní. Pokud neprovedete platbu včas, ale o pár dnů později, nejde o žádnou tragédii, povinné ručení vám platí i nadále. Pokud na konci smluvního období neučiníte včas výpověď povinného ručení, platí, že se vaše smlouva automaticky prodlužuje. A ačkoliv neuhradíte pojištění včas, na další období jste zůstali u stejné pojišťovny.

Přečtěte si: Stačí na srážku se zvěří povinné ručení?

NačítámNačítám