Michaela Kadlecová  | 18. 8. 2021

Povinné ručení pro mladé. Kdy získají bonusy?

Pokud si uděláte jako čerstvě plnoletý řidičský průkaz a podaří se vám také získat svoje vlastní auto, pak na vás čeká také povinnost zajistit si pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, neboli povinné ručení.

Povinné ručení pro mladé je dražší

Z povinného ručení se hradí škody, které způsobíte v nehodě druhé straně. Je povinné a platit ho musí každý majitel auta. Každý den dojde totiž k mnoha nehodám, naštěstí při většině z nich jde pouze o ťukance, při kterých se nikdo nezraní, ale škody na vozidlech mohou být značné. Aby se předešlo dohadování, kdo komu má co zaplatit, jsou tyto škody hrazené právě z povinného ručení. V ceně povinného ručení se tedy také odráží předpoklad toho, zda budete mít nehodu a jak často. Pokud jezdíte řadu let bez nehody, pojišťovna vás odmění tzv. bonusy, které vám zlevní pojištění. Naopak pokud jste začínající a nezkušený řidič, pak se předpokládá, že budete způsobovat nehody mnohem častěji: „Stále platí, že nejvíce usmrcených a těžce zraněných zapříčiní mladí řidiči s délkou praxe 1 rok, a to především muži. Tito řidiči tíhnou k tomu na silnici riskovat, nemají ale odhad na limity vozidla a na to, jak řešit krizovou situaci. V roce 2019 mladí řidiči s 1letou praxí usmrtili 24 a těžce zranili 83 osob. Mezi nejčastější příčiny patří nepřizpůsobení rychlosti, vjetí do protisměru a nevěnování se řízení,“ uvedl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Mgr. Tomáš Neřold, M. A. Řidič může získat i tzv. malus. To v případě, že způsobil mnoho nehod v krátkém období. V takovém případě jde dokonce do záporných čísel a jeho povinné ručení se patřičně prodraží.

Srovnání povinného ručení

Pokud porovnáme nabídky pojištění na stejný vůz Škoda Octavia, jednou na řidiče, který je narozený v roce 1977, podruhé na řidiče, který se narodil v roce 1994, pak zjistíte rozdíl zhruba 60 %, podle určité pojišťovny.

Povinné ručení pro mladé
Povinné ručení pro mladého řidiče
Kalkulator.cz



Srovnání povinného ručení
Povinné ručení pro staršího řidiče
Kalkulator.cz

Přečtěte si: Jak zjistíte bonus povinného ručení?

Chcete levnější povinné ručení?

Sjednejte si výhodné povinné ručení online na Kalkulator.cz. Stačí znát registrační značku vašeho vozu a během chvíle se dozvíte, kolik budete platit.

Povinné ručení na rodiče

Někteří mladí majitelé vozů si nechávají povinné ručení nechat napsat na své rodiče. Pokud by ale nehodu skutečně způsobili, pak jejich rodiče o nastřádané bonusy lehce přijdou. Proto je zřejmě i čestné si pořídit povinné ručení na sebe, snažit se o co nejopatrnější jízdu a bonusů si užít až potom. Bonusy na povinném ručení získáte za každých 12 měsíců, po které je auto pojištěno a během kterých řidič nezpůsobil žádnou nehodu. V průměru se získává za každý rok sjednaného povinného ručení bez způsobené nehody sleva 5% z povinného ručení. Bonusy si stanovuje každá pojišťovna podle svého uvážení.



Jak na nejvýhodnější povinné ručení pro mladé?

Pokud chcete ušetřit na povinném ručení, ačkoliv ještě nemáte nárok na bonusy, pak vám poradíme, vybírejte obezřetně a z několika nabídek zároveň. Takovou možnost máte na Kalkulátor.cz, kde najdete kalkulačku povinného ručení. Stačí zadat pouze registrační značku, dále vaše rodné číslo pro zjištění bonusů a také PSČ obce, kde máte hlášen trvalý pobyt. I místo, ve kterém se pohybujete, totiž ovlivňuje cenu povinného ručení. To zcela nejnižší bude mít majitel vozu ve středních letech, který neboural a který bydlí na malé vesnici, tam se totiž předpokládá, že lidé působí méně nehod. Obdržíte nabídku výhodných pojištění s veškerými podrobnostmi a na vás je, abyste si vybrali. Poté obdržíte souhrn informací a platební údaje do e-mailu, pojištění stačí uhradit a je platné. Pojišťovna vám zašle zelenou kartu a smlouvu. Pokud si vyberete placení pojištění v roční frekvenci, pak můžete navíc ušetřit.

NačítámNačítám