Michaela Kadlecová  | 26. 8. 2021

Jak na pojištění družstevního bytu?

V České republice je stále mnoho bytů v družstevním vlastnictví. Mnohé byty v tomto vlastnictví stále vznikají. Jak lze byt v družstevním vlastnictví pojistit, liší se toto pojištění bytu nějak od bytu v osobním vlastnictví?

Pojištění družstevního byt v rámci pojištění nemovitosti

V roce 2017 bylo v České republice 8,4 tisíce bytových družstev s 431,5 tisíce byty. Družstevní byty lákají svou cenou, ta je až o 30 % nižší než u bytů v soukromém vlastnictví. Pokud za takový byt zaplatíte, nejdete si zařídit přepis na katastru, ale u notáře se zapíšete coby podílník družstva. Nekupujete totiž doopravdy byt, ale podíl v družstvu. Byt fakticky vlastní družstvo, člen družstva ho nemůže například zastavit. Pojištění nemovitosti tedy sjednává družstvo na celý dům. Obsahem pojištění jsou obvodové zdi, střecha, zahrada a společné prostory domu. Pokud máte zájem, můžete se na družstvo obrátit a pojistnou smlouvu si prostudovat. Družstvo může uzavřít také smlouvu na pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu.



Pojištění domácnosti pro družstevní byt

Pojištění nemovitosti nekryje zničení vnitřního vybavení bytu. Pokud si je chce družstevník ochránit, pak je třeba, aby uzavřel pojištění domácnosti. Díky tomu lze ochránit například elektrospotřebiče, nábytek, sportovní náčiní, oblečení, knihy, ceniny, dále podlahové krytiny, malby, tapety, obklady, nebo kuchyňskou linku. Některé položky z tohoto výčtu lze pojistit v rámci pojištění nemovitosti. Pokud je ale sjednané celkové pojištění na celý dům, pak většinou tyto součásti samotných bytů nekryje a je třeba na ně myslet v samostatném pojištění. Pojištění domácnosti umožňuje krytí proti nejrůznějším rizikům, které vznikají požárem, výbuchem, úderem blesku, vodou z vodovodního zařízení, vystoupnutím vody z odpadního potrubí, vichřicí a krupobitím, zřícením letadla, povodní nebo záplavou, krádeží vloupáním, loupeží, vandalismem, náhlým sesuvem hornin či laviny, tíhou sněhu, pádem stromů, nárazem vozidla, nebo zemětřesením. Klient pojišťovny stanovuje rozsah pojištění, je tedy třeba se zamyslet nad tím, jaké konkrétní nebezpečí vaší domácnosti hrozí.

Přečtěte si: Jak na pojištění bytu v nájmu?

Chcete uzavřít výhodné pojištění družstevního bytu?

Sjednejte si pojištění domácnosti na Kalkulátor.cz. Využijte naši kalkulačku pojištění a získejte výhodné nabídky.

Pojištění proti povodním

Pokud se váš byt nachází v povodňové zóně, pak je pravděpodobnost, že vás některá pojišťovna proti povodni pojistí, opravdu nízká. To, zda se nacházíte v povodňové zóně, zjistíte díky povodňovým mapám. Ty zobrazují riziko, zda u vás hrozí povodeň. Mapa je rozdělena do čtyř zón, v první zóně povodeň nehrozí a pojištění domácnosti a nemovitosti je možné uzavřít bez problémů. Naopak v zóně 4 je prakticky nemožné pojistit nemovitost proti povodním. Cenu pojištění dále ovlivňuje hodnota pojištěného majetku. Čím je tato hodnota vyšší, tím se pojištění zvyšuje. Určitě se nevyplatí udat schválně nižší hodnotu, abyste si pojištění zlevnili. V takovém případě by vám totiž pojišťovna nevyplatila částku, která by stačila na opravu, nebo náhradu zničené věci. Podle toho, jak se mění hodnota vašeho majetku, je vhodné smlouvu na pojištění domácnosti aktualizovat.



Srovnání pojištění domácnosti

Sjednání pojištění domácnosti není žádná věda. Nemusíte nikam chodit, pojištění domácnosti lze totiž sjednat online. Díky kalkulačce pojištění domácnosti stačí zadat několik údajů o domácnosti, kterou chcete pojistit, dále pak PSČ místa, kde se domácnost nachází a dále si případně vyberete další připojištění. Určíte také hodnotu vybavení domácnosti. Zadáte informace o sobě a následně se vám ozve pojišťovací specialista s nabídkou pojištění právě pro vás. Jako jedno z připojištění lze volit také pojištění odpovědnosti. Pokud byste například vytopili byt pod vámi, pak škodu uhradí pojišťovna.

Nepřehlédněte: Pojištění nemovitosti. Kryje i tornádo?

NačítámNačítám