Michaela Kadlecová  | 6. 9. 2022

Nečekejte se srovnáním povinného ručení na poslední chvíli. Většinou je už pozdě

Vaše smlouva na povinné ručení se chýlí ke konci a vy se rozmýšlíte, u koho toto pojištění uzavřete příště? Pak vám radíme, abyste příliš nečekali a jednali. Jen tak si stihnete vybrat z nabídek a hlavně zaslat současné pojišťovně výpověď povinného ručení včas.

Povinné ručení musí uzavírat každý majitel vozidla, uzavírá se zpravidla na smluvní období jednoho roku, může se automaticky prodloužit. Pokud chcete povinné ručení vypovědět, musíte tak učinit maximálně šest týdnů před tzv. výročím vaší smlouvy. To je datum, do kterého je vaše smlouva na povinné ručení platná. K tomu musíte připočíst také čas, po který putuje doporučená zásilka poštou, a rázem vám vyjde mezní čas kolem dvou měsíců před tímto výročím. „Až 40 % klientů zašle výpověď povinného ručení pozdě. Stačí, aby se zpozdili o jeden den a výpověď je již neplatná,“ upozorňuje Jesika Liptáková ze společnosti Kalkulátor.cz. Pokud tedy uzavřete novou pojistnou smlouvu, za pojištění zaplatíte a nestihnete vypovědět staré povinné ručení včas, riskujete, že budete mít dvě pojištění zároveň. „Původní pojišťovna po vás bude pochopitelně částku vymáhat a vám nezbude než nové, výhodnější pojištění vypovědět. Přes to budete muset zaplatit poměrnou část, po kterou platilo i nové pojištění. Takto můžete přijít až o několik tisíc korun,“ vysvětluje Jesika Liptáková.

Chcete levnější povinné ručení?

Srovnejte si už teď nabídky pojišťoven a vyberte to správné povinné ručení včas.

Srovnání povinného ručení včas

Proto se jistě vyplatí srovnat si nabídky na další pojistné období včas. Na stránkách Kalkulátor.cz k tomu slouží jednoduchá kalkulačka povinného ručení, kam se zadávají údaje o vozidle, které je možné najít v technickém průkazu. „Ještě jednodušší možnost je zadat registrační značku vašeho vozidla, díky tomu se všechny potřebné údaje načtou automaticky z databáze a vám je stačí pouze zkontrolovat. Díky tomu můžete provést srovnání nabídek pojišťoven opravdu za malou chviličku,“ uvedla Jesika Liptáková. Dále je třeba uvést také rodné číslo: „To slouží k tomu, abychom mohli zjistit, zda má majitel vozidla nárok na tzv. bonusy za bezpečnou jízdu. Díky nim se může pojištění výrazně zlevnit a byla by škoda o ně přijít.“ Po srovnání povinného ručení už si stačí jen vybrat vhodné pojištění, které Kalkulátor.cz pomůže uzavřít. Po zaplacení je pojištění platné. Zaplatit je možné online platební kartou.

Přečtěte si více: Co se stane, když nezaplatím povinné ručení? 



Hlídací vlk vyčmuchá nabídky

Stává se vám, že na výročí smlouvy zapomenete a pak zoufale hledáte vaši smlouvu, nebo voláte na pojišťovnu? „My našim zákazníkům nabízíme, aby se registrovali na Kalkulátor.cz a využili služby Hlídací vlk. Vlk jim pohlídá platnost jejich smlouvy a včas upozorní, že pokud chtějí provést změnu pojišťovny, je ten nejlepší čas. Navrhneme jim také automaticky pojištění, které se hodí právě pro ně. A to všechno pochopitelně zcela zdarma a bez rizika. O zákazníka se chceme starat dlouhodobě a být vždy na jeho straně,“ uzavírá Jesika Liptáková.

Jak nastavit Hlídacího vlka?

Službu Hlídací vlk získává každý, kdo se na stránkách www.kalkulator.cz registruje. Díky této službě lze hlídat nejenom pojištění, ale také energie. Nejprve se přihlaste do zákaznické zóny, kde najdete lištu s nabídkou Kalkulace, Smlouvy, Odměny a Hlídací vlk. Klikněte na poslední možnost a dále pak na příkaz Nastavit hlídacího vlka. Klikněte na položku Pojištění a zvolte, že chcete Hlídat konec smlouvy pojištění vozidla. Zvolte měsíc, kdy vám smlouva končí, dále e-mail, na který je možné zaslat upozornění a nakonec registrační značku vašeho vozidla. Hlídací vlk vám totiž ještě s předstihem nabídne výhodné pojištění, které pro vaše vozidlo vyhledá.

Stáhněte si vzor výpovědi povinného ručení zdarma

Chcete mít jistotu, že ve vaší výpovědi povinného ručení nic nechybí? Stáhněte si ji z našich stránek. Aby byla výpověď platná, je třeba uvést všechny důležité údaje. V našem vzoru najdete všechny důležité kolonky, které stačí pouze vyplnit. V seznamu vyberte pojišťovnu, u které máte uzavřené povinné ručení a vyplňte váš e-mail. Následně si soubor se vzorem výpovědi stáhněte a vyplňte.

Jak změnit pojišťovnu?

Proveďte srovnání povinného ručení a zvolte výhodné pojištění.
Stáhněte si vzor výpovědi povinného ručení, ten vyplňte a zašlete doporučeně na adresu vaší pojišťovny.
Uhraďte nové pojištění, obdržíte zelenou kartu, vaše pojištění je platné tím, že jste ho uhradili.
Načítám