Ondřej Hudec | 12. 7. 2021

U Čechů vede v rámci dovolených Chorvatsko, Itálie se bojí. Cestovní pojištění je pro všechny

Pandemie doslova zastavila cestování a to se do svých původních kolejí vrací jen velmi pomalu. Většina Čechů tak letos plánuje strávit dovolenou doma. Z těch, co zamíří za hranice je nejčastější destinací Chorvatsko. Naopak Itálie letos tolik netáhne.

Z průzkumu, který si nechala společnost Kalkulátor.cz zpracovat u agentury InsightLab na jaře 2021 vyplývá, že Češi letos za hranice většinou nemíří. Pouze desetina Čechů plánuje vyjet do ciziny za jakýchkoliv okolností. Nejodvážnější jsou mladí lidé do 29 let. Pětina z nich cestu do zahraničí plánuje zcela jistě. Naopak lidé starší 60 let většinou zůstanou v tuzemsku. Ti, kteří se do zahraničí chystají, chtějí cestovat letecky a na vlastní pěst.



Více než polovina lidí zůstane doma

V konkrétních číslech celých 58 % Čechů odpovědělo, že zůstanou letos doma a 28 % dokonce sdělilo, že letos rozhodně nebudou cestovat. Nejméně jsou naklonění cestování senioři. S výjezdem do zahraničí letos nepočítají více než dvě třetiny z nich. Celých 43 % lidí starších 60 let cestu za hranice zcela vylučuje. Cestování je větším lákadlem pro lidi s vyšším dosaženým vzděláním a ekonomickou situací. Cestovat na zahraniční dovolenou plánuje téměř polovina Čechů s maturitou a vysokoškolským vzděláním. Oproti nim pak tři čtvrtiny lidí se základním vzděláním o cestě do zahraničí neuvažují.



Prim hrají klasické destinace

A které destinace jsou pro české dovolenkáře letos nejoblíbenější? Třetina lidí, kteří plánují vyjet do zahraničí zamíří do Chorvatska. Druhou nejčastější destinací pak je Slovensko. Chorvatsko je populární hlavně mezi mladými a lidmi středního věku s rodinami, kteří si obvykle užívají dovolenou v resortech nebo na soukromé jachtě. Jedna pětina lidí, kteří chtějí v létě vycestovat, by rádi navštívili Řecko, které se turistům otevřelo jako jedna z prvních zemí. Itálie obsadila v dovolenkových plánech Čechů čtvrté místo. „I tak populární destinace, kterou byla dříve Itálie, není letos tolik v kurzu. Navštívit ji chce pouhých 18 % těch, kteří chtějí vycestovat. Je pravděpodobné, že v lidech přetrvávají obavy z místa, které bylo loni pandemií tak postižené,“ komentuje výsledky průzkumu Rudolf Krejcar, ředitel společnosti Kalkulátor. Do Chorvatska se nově čeští turisté dostanou pouze s dokladem o očkování, potvrzením o prodělání nemoci nebo negativním testem. Možnost příjezdu bez jakýchkoliv podmínek tak už neplatí. Slovensko dokonce od 9.8.2021 zavádí povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny, kdo se neprokážou již ukončeným očkováním- tedy v případě dvoudávkové vakcíny nejméně 14 dní po druhé dávce.

Pokud by vás zajímalo, jaké je počasí přímo v dané destinaci,  podívejte se přes webkamery v Chorvatsku.



Přečtěte si: Jak ušetřit na zdravotním pojištění? Sportem

Chcete ušetřit na povinném ručení?

Srovnejte si ceny povinného ručení a zjistěte, zda nemůžete ušetřit, či si sjednat výhodnější pojištění.

Více než polovina (55 %) cestovatelů chce jet na zahraniční dovolenou individuálně, bez cestovní kanceláře. Tento záměr deklarují především muži, a to ve většině případů (65 %). Naopak s cestovní kanceláří se chystají vyjet turisté starší 45 let. Ti dovolenou s cestovkou plánují v mírné nadpoloviční většině.



Zájem o leteckou přepravu je značný

Jedním z oborů, na které pandemie silně dolehla je letecká přeprava. Dobrou zprávou pro strádající aerolinky může být zjištění, že přes polovinu (55 %) českých turistů chce cestovat na letošní zahraniční dovolenou právě letecky. Pokud tyto plány uskuteční, bude nárůst dovolenkových letů oproti předchozím neCovidovým rokům opravdu znatelný. Dalších 35 % cestovatelů uvádí, že chce jet na dovolenou autem. Z výsledků průzkumu tedy vyplývá, že plány českých turistů dávají postupnému znovuoživení zahraničního cestovního ruchu už v letošním roce přece jen nějakou perspektivu. Výzkum prováděla agentura InsightLab na vzorku 600 respondentů. Pokud míříte do jakékoliv země, nezapomínejte na to, abyste si sjednali včas cestovní pojištění. To vám bude nabízet také Kalkulátor.cz, který doposud nabízí nejvýhodnější pojištění auta, tedy povinné ručení a havarijní pojištění, nebo pojištění nemovitosti a domácnosti. Úsporu pro vás hlídáme dlouhodobě, pokud si u nás uděláte účet, můžete zase o něco klidněji spát.

Nepřehlédněte: Jak na výročí smlouvy u povinného ručení? Pozor na nesprávné ukončení

NačítámNačítám