Klára Kropáčková | 26. 2. 2021

Jak ušetřit na životním pojištění? Sportem!

Co když vám s každou hodinou v posilovně přistane v peněžence pár stovek? Životní pojištění Mutumutu se rozhodla, že odmění zdravý životní styl. Pokud budete pravidelně sportovat, můžete za pojistku platit méně.

Pokud budete žít zdravě a budete se méně často léčit, vyděláte na tom vy tím, že se budete cítit lépe, ale také vaše pojišťovna, protože bude proplácet nižší náklady na vaše zdravotní péči. Právě pravidelné sportování zvyšuje šanci, že budete zdraví. A tak životní pojištění Mutumutu nabízí slevu na pojistném díky tomu, že se bude jejich klient pravidelně hýbat. Své klienty chce k pohybu pobídnout tím, že jim poskytne chytré hodinky, které dokáží zaznamenávat pohybovou aktivitu: „V naší aplikaci, do které se po pojištění přihlásíte, zapisujeme data právě i z chytrých hodinek. To znamená, že s nimi zákazník může rychleji sbírat body, za které pak od nás dostane slevu na pojištění. Rozdávat hodinky nám tedy připadalo jako skvělý motivátor. Mutumutu jsme stavěli na konceptu, že když zákazníci žiji zdravě, jsou méně nemocní a tak jim může pojišťovna část peněz vrátit,” přiblížil Jindřich Lenz, ředitel Mutumutu.

Zajímavý fakt: Mutumutu vychází z latinského mutua, respektive z anglického mutual - vzájemný. A Mutumutu má vzájemnost hned dvakrát!

Apka sbírá informace z chytrých náramků

Aplikace životního pojištění Mutumutu spolupracuje s různou tzv. nositelnou elektronikou: „Když si naši appku stáhnete do iPhonu, napojí se na předinstalovanou aplikaci Zdraví. U Androidu zase na Google Fit. Ale data zvládáme sbírat i z jiných aplikací, chytrých hodinek a fitness náramků. Asi z 90% aplikací a hodinek, které jsou na trhu. Problém máme jen u náramků od čínských výrobců,” prohlásil Jindřich Lenz. Mutumutu zároveň nabízí 30% slevu na pojištění při zdravém životním stylu. Jak vás ale pojištění hlídá? Někoho by mohlo napadnout, jestli si Mutumutu tak trochu nehraje na velkého bratra. Není to pravda. Mutumutu aplikace vás sleduje jen v případě, kdy zapnete sledování polohy. Pojišťovna potřebuje vědět, že nesedíte doma před televizí ale skutečně sportujete. Jak Mutumutu sbírá data už víme, ale jak je vyhodnocuje? „Nad přípravou toho, jak se budou data vyhodnocovat, jsme strávili spoustu času. Je potřeba rozlišit, ze které aplikace nám to člověk poslal nebo ze kterých hodinek nám to přišlo. A ta data mezi sebou porovnáváme. Pro nás to má výhodu, že to víme a pro zákazníka to má výhodu, že nám takhle posílá data z několika zdrojů a ví, že nezapomněl synchronizovat například hodinky,” dodává Jindřich Lenz.

Přečtěte si: Pozor na to, abyste neplatili dvě pojistky najednou. Jak si pohlídat konec smlouvy na povinné ručení?

Lidé nechtějí podvádět

Mutumutu svůj slevový systém založilo na vzájemné důvěře. Tvrdí, že je málo lidí, kteří jdou vysloveně podvádět. „Poctivých lidí je podstatně více a kvůli třeba třem procentům nepoctivých nebudeme omezovat devadesát sedm procent poctivých. Lidem chceme prostě věřit a s těmi třemi procenty se musíme nějak vypořádat,” komentuje Elena Kollárová. Z nasbíraných dat zároveň poznají, když někdo vloží data manuálně. Všímají si ale lidí, kteří mají podezřelé hodnoty. Analyzují i záznamy ze zdravotních prohlídek. Kdyby v aplikaci teoreticky někdo měl, že měří 150 centimetrů, váží 150 kilo a běhá čtyři hodiny týdně, tak to aplikace začne řešit. Člověka si označí s tím, že mu v budoucnu zavolají a zeptají se, jestli mu to za to opravdu stojí. Zatím se ale prý nestalo, že by podobný hovor museli mít.

Současné životní pojistky jsou zastaralé

Podle Jindřicha Lenze dozná svět pojištění velkých změn: „Většina pojistek je strašně konzervativních a zkostnatělých. Nutí lidi číst desítky smluvních stran, čtyřkou písmem, se spoustou výjimek, a když už dojde na pojistnou událost, člověk je musí do plnění skoro nutit. Nedej bože, kdyby chtěl smlouvu vypovědět. Většina lidí jde radši za pojišťovákem s tím, že jim pomůže se na trhu zorientovat a vybrat si správně. To samozřejmě platí, jen když má rozhled a nechce jen zkásnout provizi za smlouvu. Celý systém se bude muset změnit.”

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Jak si správně nastavit životní pojištění?

Makejte na sobě. Ve zdravém těle… je levnější pojištění

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny, plynu, povinného ručení a havarijního pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru povinného ručení.