Klára Kropáčková | 3. 11. 2020

Co se stane, když nezaplatím povinné ručení?

Jak už nám název napovídá, tak povinné ručení opravdu musí platit každý, kdo vlastní auto nebo jiné motorové vozidlo. Co se ale stane, když povinné ručení naschvál nezaplatíte, nebo na to jednoduše zapomenete?

Upomínky a upomínky…

Pojišťovna vám nezaplacené povinné ručení automaticky sama nepozastaví. Pokud se náhodou stane, že jim od vás nepřijde, jako každý měsíc, platba, tak vám poštou pošle upomínku, poté druhou. Pokud nezaplatíte ani tehdy, tak vaše pojištění zaniká. Nezaplacené platby ale zůstávají. Po stálém neplacení spadnete do klína České kanceláři pojistitelů, která s vámi bude vaše dluhy řešit formou soudního a později i exekučního řízení. Od 1. ledna 2018 byl také znovu zaveden povinný příspěvek nepojištěných řidičů.

„Přesně to se mi stalo, chtěla jsem změnit povinné ručení, protože bylo moc vysoké, ale z nějakého důvodu to nebylo možné. Rozhodla jsem se ji jednoduše nezaplatit. Ve finále pojišťovna povinné ručení sama zrušila a já zaplatila menší pokutu. V konečném součtu se mi to ale vyplatilo, protože nové pojištění bylo o poznání nižší,“ ukazuje Michaela druhou stranu mince.

ŠETŘTIT MŮŽETE NEJENOM NA POVINNÉM RUČENÍ. Chcete vědět, kdo má na trhu nejvýhodnější tarify na elektřinu a plyn? Spočítejte si hned na naší kalkulačce dodavatelů elektřiny. 



Chcete levnější povinné ručení?

Porovnejte si nabídky pojišťoven a my vám během chvíle najdeme to nejvýhodnější povinné ručení. Stačí si pouze připravit SPZ vašeho vozu.

A co když s autem nejezdím?

Povinné ručení musí mít každé auto vedené v registru vozidel. Povinné ručení musíte mít, i když máte řidičák propadlý a auto vám stojí v garáži. Pokud víte, že nějakou dobu řídit nebudete, svůj vůz můžete z registru dočasně odhlásit a vyhnout se tak placení pojistného. Pokud jste oficiálně svoje auto vyřadili z registru, ale stále s ním jezdíte, můžete se těšit na pokutu až 10 000 Kč. Mnoho řidičů se také může dostat do problémů, protože svoje auto prodali, ale zapomněli ho přepsat na nového majitele. Hrozí mu pokuty od policistů za přestupky, který spáchal nový majitel. V tomto případě stačí, aby starý majitel doložil prodej kupní smlouvou, a pojištění od něj nebude nadále vymáháno.

Pokuty a sankce

Ani bouračka s nepojištěným autem není žádný med. Průměrná škoda na voze se pohybuje kolem 40 000 Kč s tím, že musíte zaplatit ještě léčebné výdaje toho druhého. A to dokáže docela zahýbat s rodinným rozpočtem. „Podle údajů České kanceláře pojistitelů (ČKP) má k 30. 6. 2020 povinné ručení již 8,4 milionu vozidel, ale téměř 140 000 motoristů tuto zákonnou povinnost neplní. Ročně pak způsobí tito řidiči cca 3000 nepojištěných škod v úhrnu za více než 400 milionů korun, které jsou hrazeny z garančního fondu České kanceláře pojistitelů,“ říká tisková mluvčí České kanceláře pojistitelů, Veronika Nová. Může se vám taky stát, že vás zastaví policista a bude po vás chtít takzv. zelenou kartu (která se od července 2020 postupně mění na černobílou), tedy doklad o tom, že pojištění skutečně platíte. Pokud nejste schopni zelenou kartu předložit, čeká na vás pokuta od 1 500 Kč do 3 000 Kč a to sice není ani moc, ale ani málo.

A jaká je tedy denní sazba povinné ručení? Pomůže vám přehledná tabulka!

Tabullka České kanceláře pojistitelů sazba pojistného
Tabullka České kanceláře pojistitelů sazba pojistného
Kalkulator.cz

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích teď můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem elektřiny, nebo dodavatelem plynu jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

NačítámNačítám