Ondřej Hudec | 26. 4. 2021

Vláda blokuje rozvoj solárních elektráren

Mnozí tvrdí, že podpora fotovoltaik je jedna velká zlodějina, kterých se dopustila jedna z předchozích vlád. Ministr Karel Havlíček chce tuto křivdu napravit. bohužel nikoliv tou nejlepší cestou a aukce na solární elektřinu nepodpořil. Je to ale správně?

V mysli mnoha občanů doposud straší vzpomínky na „solární tunel“- tedy situaci, kdy byly podmínky pro investory do solárních parků tak štědře nastavené, že to dalo vzniknout různým projektům, jejichž jedinou funkcí bylo podojit státní kasu. Před více než deseti lety, v době takzvaného solárního boomu tak rostly po celé zemi solární parky jako houby po dešti. Před změnou pravidel se dokonce ty poslední instalovaly ještě na Silvestra, poslední den před zavedením nových podmínek. S následky tehdejšího špatně nastaveného systému dotací se však potýkáme dodnes, kdy ze státní kasy plynou tímto směrem značné částky. Současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se s tím nechce smířit a navrhuje další snížení zisku majitelů solárních elektráren o pět až deset miliard korun ročně.

Nenávidění solární baroni

Většina lidí při čtení těchto řádků nejspíš zaplesá, jenže jak se říká ve známém seriálovém hitu, „Sovy nejsou tím, čím se zdají být“. Hrozí totiž, že se opět s vaničkou vylije i dítě a kroky vlády i jednotlivých poslanců (o čemž bude řeč později) mohou zablokovat slibně se vyvíjející energii z obnovitelných zdrojů. „Palba do solárů“ však přináší laciné politické body a tak není divu že politici hledají náplast na krvácející státní pokladnu právě zde. Skutečností totiž je, že ti skuteční „solární baroni“ již elektrárny nevlastní, ale dávno je přeprodali za vysoké ceny, které odpovídaly štědré podpoře těchto zdrojů ze strany státu. Jejich snahou zároveň bylo se solárních elektráren zbavit co nejdříve, než se výnosy z jejich činnosti začnou více regulovat. Někteří z vychytralých investorů měli dokonce odkup dohodnutý již předem. Paradoxní na celé situaci je, že solární parky nakonec vykupovala zpět i polostátní energetická skupina ČEZ.

Aukce na solární elektrárny a bioplynky

Iniciativu ministra Karla Havlíčka ohledně solárních elektráren chtěli změnit poslanci Marian Jurečka z KDU ČSL a Petr Dolínek z ČSSD pozměňovacím návrhem, který by nabídl do budoucna možnost vyhlásit soutěže formou aukcí nových kapacit pro solární elektrárny nebo bioplynové stanice. Vláda totiž ve svém návrhu počítá pouze s podporou větrných elektráren, vodních elektráren a spalováním skládkového plynu, ale o solárních elektrárnách mlčí.

Neplatíte moc za elektřinu?

Možná vás to překvapí, ale mnoho z nás platí za elektřinu mnohem víc, než je nutné. Nechte si porovnat nabídky dodavatelů elektřiny a zjistěte, zda svého dodavatele nepřeplácíte. Zjistíte to během chvilku, bez rizika a bez zadávání kontaktních údajů.

Soláry? Ekologický zdroj do budoucna

Je to přitom právě fotovoltaika, která je nejlevnějším řešením výhodným pro spotřebitele elektřiny. Bioplynové stanice pak pomáhají rozvoji venkova a řeší biologicky rozložitelný odpad. Díky těmto obnovitelným zdrojům se ve výsledku šetří veřejné prostředky. Negativní postoj vlády k podpoře obnovitelných zdrojů tak v zásadě blokuje do budoucna levná a ekologická řešení. Ta by přitom už nyní mohla nahrazovat končící uhlí. Ministerstvo průmyslu si tak obrazně pod sebou podřezává vlastní větev a jde proti zájmům spotřebitelů elektřiny ať už řad jednotlivců nebo firem.

Podpora pro solární elektřinu

Česká republika se navíc zavázala k plnění cílů ke snižování emisí skleníkových plynů a tento krok reálně tuto snahu podkopává a zdražuje. Jak uvádí Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky: „Nejlevnější cestou k nízkouhlíkové energetice, ke které se ČR dobrovolně zavázala, je právě prostřednictvím technologicky neutrálního přístupu – tedy volné soutěže všech druhů obnovitelných zdrojů v rámci samostatných aukcí a zelených bonusů”. Hra o podporu solární energie však ještě není u konce. Poslanci mohou ještě předložit změny při druhém čtení zákona, avšak již bez podpory Hospodářského výboru. Rozšíření podpory solární energetiky navíc podporují Svaz průmyslu a obchodu, Svaz měst a obcí a další oborová sdružení.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Jak ohřívat sluncem vodu: elektricky, nebo napřímo?

O nás: Kalkulátor.cz vám pomůže najít toho nejlepšího dodavatele elektřiny a plynu, a to dlouhodobě. Pokud se u nás registrujete, ohlídáme vám platnost smluv s dodavateli, upozorníme na její platnost a nabídneme, ke komu přejít, abyste ušetřili. Takto můžete ušetřit tisíce korun ročně. Srovnejte si nabídky dodavatelů energií a během chvíle zjistíte, kolik můžete ušetřit.

NačítámNačítám