Jan Strmiska | 5. 1. 2021

Elektromobily by mohly být levnější než auta na benzín už za pouhé 2 roky!

Elektroauta budou ještě dlouho neekologická, ale aspoň budou už brzy levná.

Aby bylo jasné, toto není obhajoba ekologičnosti elektromobilů. Jak už jsme jednou psali, elektrická auta používaná v České republice ani v nejbližších desetiletích nebudou ekologičtější než auta na benzín nebo diesel. I pokud bychom přešli z uhelných elektráren na obnovitelné zdroje ze 40 % jako v sousedním vzorném Německu, pořád musí elektroauto ujet alespoň 219 000 kilometrů, aby bylo pro přírodu stejně výhodné jako moderní diesel. Takže ne, netvrdíme, že jsou elektroauta ekologická. Co se ale bude měnit, je cena. Dnešní elektroauto je neekologické a současně i o polovinu dražší než klasika. To by se mělo otočit už za dva roky.

Elektroauta budou výrazně levnější

Co je totiž zajímavé, objevila se zpráva energetické výzkumné agentury BloombergNEF, která říká, že budou elektroauta za dva až tři roky levnější než benzínová klasika.

Zlevní totiž brzy baterie do elektroaut

Celé je to o tom, že cena baterií by měla v roce 2023 klesnout na 101 dolarů za 1 kWh. Přitom globální analýzy říkají, že pokud se má dostat cena elektroaut na cenu aut na plyn, je potřeba, aby cena baterií klesla právě na 100 dolarů za 1 kWh. Cena baterie je zásadní položkou. Tvoří čtvrtinu celkových nákladů na výrobu elektrovozu. A tohle dokonce není jen nějaké sci-fi, cena baterií do elektrobusů v Číně se už nyní prodává za méně než 100 dolarů na 1 kWh.

To jsou nové technologie baterií o tolik cenově dostupnější?

Zatím ne, jde především o dotace a vládní pobídky, ale i reálná cena mírně klesá a očekáváme velký skok od japonské automobilky Toyota. Světová jednička dosud investovala především do hybridů a vodíku, kde vidí největší perspektivu (a ekologicky vychází vodík opravdu nejlépe). Japonci ale už nejspíš podlehli globálnímu politickému tlaku na čistě elektrické pohony a investují do tohoto průmyslu také. Podle japonského listu Nikkei na letošní rok chystá Toyota odhalení prvního prototypu auta využívajícího nové převratné baterie polovodičového typu (solid-state). Dojezd 500 km na jedno nabití, které bude trvat pouhých 10 minut.

Nové baterie nám ušetří peníze

Baterie mají používat opět lithium, ale účinnost nových baterií by měla být o polovinu větší než dnešní nejlepší lithium-iontové. Co je nejlepší, odhaduje se, že i cena nových baterií bude nízká. Měly by být vyrobeny za 40 % nákladů dnešních li-onů. Do roku 2030 by se tak průměrná cena baterií v autech měla dostat na 58 dolarů za 1 kWh.

Baterie v elektromobilu budou o polovinu menší.
Baterie dnes v autech zabírají absurdně velkou část prostoru, a především i váhy. Mělo by se to brzo zlepšit.
Shutterstock

Podobné polovodičové baterie vyvíjí i Volkswagen

Polovodičové baterie naštěstí nebude vyrábět jen Toyota. Do polovodičových baterií mohutně investuje i čínská skupina Qing Tao Energy Development, ale nespí ani Volkswagen. Ten plánuje zahájit výrobu polovodičových baterií v roce 2025 prostřednictvím společného podniku s americkým startupem QuantumScape Corporation. Američané na prototypech pracují už 10 let a mají na to 200 patentů. Firmu založil spoluzakladatel automobilky Tesla J. B. Straubel, lidé z VW a finančně ji podporuje i Bill Gates. Nejsou to žádní amatéři.

Jestli vás zajímá, jak tyto polovodičové baterie fungují, jde o to, že se tradiční anoda nahradí keramickým separátorem a ve spojení s pevným elektrolytem to umožní obrovské zvýšení hustoty skladování energie i při poloviční velikosti baterie. Polovodičové baterie se už nyní používají v kardiostimulátorech, kde nevadí jejich aktuálně vysoká cena. Těšte se tedy na levnější Toyoty (ty budou první), ale i Tesly, VW a nakonec určitě i elektrovozy Škoda.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, srovnávač cen plynu, brzy i pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání po telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem energie jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.