Klára Kropáčková | 17. 12. 2020

Jak přepsat elektřinu snadno a rychle? A co si nezapomenout pohlídat?

Stěhujete se z bytu, nebo kupujete nový dům? Pak se nezapomeňte včas postarat o přepis elektřiny. Co vše musíte provést a jak si ohlídat, aby nový odběratel nespotřebovával elektřinu na váš účet?

K převodu elektřiny dochází při stěhování nebo pronájmu, nákupu, nebo prodeji nemovitosti, úmrtí původního odběratele a s tím souvisejícím dědickém řízení, nebo při ztrátě právní způsobilosti původního odběratele. Nejčastěji se s ním setkají ti, kdo si pronajímají nemovitost a majitelé nemovitostí.



Jak dlouho takový převod energií trvá? A proč si dát pozor na černý odběr?

Převod energie může trvat delší dobu, ale vše můžete zvládnout i za den. Přepis trvá běžně kolem pěti dnů. Délky tohoto procesu ale ovlivňuje celá řada faktorů, jako je například lhůta dodavatele, kdy vám má odpovědět. Pokud ale na pobočku přijdete i se svým náhradníkem, tedy s člověkem, který bude v objektu bydlet po vás, můžete vše značně zrychlit. Předejdete běžnému problému, že starý zákazník přestane odebírat elektřinu k určitému datu, které ale nekoresponduje s datem, kdy se přistěhuje nový zákazník.

Nepřehlédněte: Kolik ušetříte na ernergiích?





Neplatíte moc za elektřinu?

Zkuste si prověřit, zda svého dodavatele elektřiny nepřeplácíte. Během chviličky zjistíte o kolik a také, kde byste mohli ušetřit!



Jak přepsat elektřinu nebo plyn?

Přepis energií můžete provést dvěma způsoby. Prvním a snažším způsobem je přepis odběrného místa. Dodavatel pouze změní adresu vašeho odběrného místa. Přepis odběrného místa funguje jen v případě, že po změně adresy zůstáváte u stejného dodavatele. Pokud se s novým domovem rozhodnete změnit i dodavatele, půjde o přepis se změnou dodavatele. Mnoho dodavatelů v současné době nabízí, že tento krok, a papírování s ním spojené, zařídí za vás.



Co všechno budete k úspěšnému převodu energie potřebovat?

Přesný počet a druh dokumentů, které musíte při změně dodavatele vyplnit a podepsat, se liší podle dodavatele. Základní typy dokumentů jsou ale podobné, můžete si je vyzvednout přímo na pobočce, nebo vytisknout z webových stránek vašeho dodavatele. Nejprve budete potřebovat vyplněnou žádost o převod odběru elektřiny, případně žádost o ukončení smlouvy původního odběratele. Pokud se stěhujete do novostavby, může být jako původní odběratel uveden developer, nebo někdo, kdo měl vše na starosti. Tento formulář obvykle najdete na webových stránkách odběratele. Dejte si ale pozor na některé nekalé praktiky! Dále musíte vyplnit předávací protokol, kde bude kromě vašich kontaktních údajů uveden stav elektroměrů, jeho číslo další údaje. Pokud tento protokol nepředložíte, může finální odečet být proveden odhadem,což se vám nemusí vyplatit. Předložit musíte i doklad o vlastnictví nebo jiném vztahu k odběrnému místu. Může jít například o kupní nebo nájemní smlouvu nebo doklad o dědictví. Dále budete potřebovat plnou moc pronajímatele, pokud jste jen nájemcem nemovitosti. V případě dědictví musíte předložit úmrtní list nebo jiné čestné prohlášení. Může se stát i to, že budete v některém z formulářů muset vyplňovat takzv. EIC číslo. Jde o zkratku pro Energetický identifikační kód - šestnáctimístné číslo, které najdete na faktuře. Tento unikátní kód slouží k identifikaci místa spotřeby. Je nepřenosný mezi odběrovými místy, ale přenosný mezi osobami. Pokud tedy dům nebo byt dostane nové majitele, kód zůstane.

Přečtěte si: Jak změnit distribuční sazbu a ušetřit na elektřině?

Přepis energií v případě pronájmu

Energie napsané na majitele

Pokud majitel nechce, abyste si energie přepisovali na sebe, o styk s dodavatelem elektřiny se nemusíte starat. Je třeba pouze platit včas zálohy a poté vyúčtování energií.

Energie napsaná na nájemníka

Pokud je součástí smlouvy o pronájmu nutnost přepsat na sebe energie, pak je třeba tak učinit neprodleně, okamžitě po přestěhování do nemovitosti. Pro urychlení vám může majitel poskytnout dokument na přepis energií, kde je uveden předchozí nájemník, který opouští byt, dále pak stavy měřičů energie, plynoměru a elektroměru. Tyto stavy si můžete ihned při nastěhování zkontrolovat. S dokumentem je třeba se vydat na pobočku dodavatele energie, případně tak učinit prostřednictvím zákaznického portálu dodavatele, či e-mailem. Stejně si lze okamžitě nastavit zálohy, které budou odrážet předchozí spotřebu. Odečet se kvůli změně odběratele pořizovat nemusí, předchozí nájemník obdrží konečnou fakturu, která zohlední stavy na plynoměru a elektroměru při jeho odchodu. Pokud vám dodavatel energií, jehož služeb využíval předchozí nájemník, nevadí, pak se nic nemění a přepis odběratele je snadný.

Změna dodavatele

Pokud se přestěhujete a chcete změnit dodavatele, může to pro vás být docela problematické. Majitel nemovitosti mívá podepsanou smlouvu o energiích na určitý časový úsek (6 měsíců, rok, dva roky…), pokud tato doba ještě neuplynula, může dodavatel požadovat sankci za předčasné ukončení.

Jak přepsat energie, když kupuji nemovitost?

Pokud jste zakoupili dům, nebo byt, budete muset převést elektřinu a plyn na sebe. K tomu budete původního majitele nemovitosti (pokud jde o novostavbu, pak developera). Připravíte si poslední odečet elektroměru nebo plynoměru a poslední fakturu za energie ve vaší nové nemovitosti, které odsouhlasil předchozí majitel. Dále budete potřebovat přihlášku k odběrnému místu a zároveň odhlášku na odběrném místě, která odhlásí původního majitele. Bývalý majitel vám musí poskytnout potřebné dokumenty k odhlášení, tedy stav elektroměru a plnou moc k tomuto úkonu. To vše předložíte vašemu dodavateli. Dokumenty si můžete vyzvednout fyzicky na pobočce, nebo si je stáhnout z internetových stránek vašeho distributora. Jakmile budete mít vše za sebou, obdržíte poštou přijde uvítací dopis a rozpis záloh. Bývalý majitel obdrží. ukončovací fakturu, tedy poslední fakturu za energie spotřebované v dané nemovitosti.

Přečtěte si: Pro úspěšný přepis energií je třeba provést odečet elektřiny a plynu. Jak ho provést?

Co když si postavím nový dům?

Pokud jste postavili nový dům, budete muset zažádat u distributora energie o připojení nového odběrného místa. Formulář opět najdete na internetu nebo si ho můžete vyzvednout na pobočce. Součástí formuláře je plná moc. Pokud plánujete připojení plynu, musíte k výše uvedeným formulářům přidat ještě doklad o vztahu k nemovitosti (kupní smlouva…) a kopii dokladu o tlakové zkoušce, která nemůže být starší než 6 měsíců. Po uzavření smlouvy vám přijde podepsaná smlouva o sdružených dodávkách elektřiny (nebo plynu) a služeb a revizní zprávu, kterou vystaví elektrotechnik nebo firma. Dalším krokem je pak výběr samotného dodavatele elektřiny a plynu, který je už zcela na vašem uvážení.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích teď můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem elektřiny, nebo dodavatelem plynu jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.