Klára Kropáčková | 27. 11. 2020

Jak zjistíte bonus povinného ručení?

Bonusy jsou neodmyslitelnou součástí současného povinného ručení a havarijního pojištění. Hlavním smyslem bonusů je zvýhodňování pečlivých řidičů. Pokud tedy jezdíte bez nehody, nebo jste nehodu měli, ale nezavinili jí, máte právo na slevu na pojistném. Jestli naopak mrskáte jednu nehodu za druhou, čeká vás takzv. malus, což je opak bonusu - přirážka k pojištění.

Co znamenají pojmy bonus a malus? Jak na zjištění bonusu povinného ručení?

Víte, co znamená ověření bonusu povinného ručení? Bonus dostáváte za celkovou dobu bezeškodného období a to je v současné době cca 11 let. Za každý rok dává pojišťovna slevu cca 5 - 10% z povinného ručení. Pokud ale způsobíte dopravní nehodu, odečtou se vám až tři roky z vašeho bezchybného skóre. Maximální výše bonusu je 65% procent, pokud získáte plus 5 - 10 % za rok, na plnou výši bonusu se vyšplháte za cca 10 let.

Bonus ale nemusí jen přibývat, ale i klesat. Je možné dostat se i do záporných hodnot. Pokud s čerstvým řidičákem řídíte rok a způsobíte dopravní nehodu, tak jste rovnou dva roky v mínusu. A to se rozhodně nevyplatí, protože vám pojišťovny k povinnému ručení nastaví tučnou přirážku.

Jako vždycky ale záleží na pojišťovně. Některé pojišťovny mají bonusy spíše symbolické, u malusů je to stejné, některé zase nabízejí progresivní narůstání bonusů, což je pro bezproblémového řidiče výhodné. Pokud si nevíte rady, nebojte, rádi vám pomůžeme s výběrem té správné pojišťovny a všechny bonusy a malusy spočítáme za vás. Poradíme vám také jak zjistit bonus povinného ručení.

Nepřehlédněte!

Změna ručení, nebo havarijka nemusí být drama! Jako ho vypovědět, nebo změnit?

Propůjčené bonusy a pojištění bonusů

Jak zjistit bonus povinné ručení? Některé pojišťovny nabízí řidičům, kteří ještě nemají uježděná léta bonusový systém, jako by je měli. Například mohou nabídnout bonus 10% na dva roky. Pokud ale za ty dva roky nehodu prokazatelně zaviní, musí pojistné doplatit tak, jakoby bonus vůbec neměl.

Svoje bonusy si můžete i pojistit. Buď půjde o volitelné, dobrovolné, pojištění, nebo bude součástí dražšího povinného ručení. Toto pojištění vás chrání před ztrátou bonusů. Pojištění bonusů vás ovšem před pojistnými událostmi neuchrání.

ŠETŘIT MŮŽETE NEJENOM NA POVINNÉM RUČENÍ. Chcete vědět, kdo má na trhu nejvýhodnější tarify na elektřinu a plyn? Spočítejte si hned na naší kalkulačce dodavatelů elektřiny.

Převod bonusu

Svůj bonus si můžete i převést a to ve čtyřech případech. Prvním, a nejčastějším, je přechod k jiné pojišťovně. Tam tedy nepřevádíte přímo bonusy, ale délku bezškodného období. Může se totiž stát, že u jedné pojišťovny máte za 5 let jízdy 25% slevu, ale u jiné, která bonus počítá progresivně dostanete třeba 75%, a to už se vyplatí. Bonus lze také převést z jednoho vozidla na druhé. V dnešní době je celkem běžné, že jeden člověk vlastní dva vozy. Při koupi dalšího auta a zařizování povinného ručení by vám pojišťovna měla nabídnout stejný bonus jako u předchozího. Některé pojišťovny ještě nabízejí převod bonusu z jednoho člena domácnosti na druhého, nebo převod na havarijní pojištění.

Bonusy v havarijním pojištění

Systém bonus/malus funguje i v havarijním pojištění. Funguje na naprosto stejném principu jako při povinném ručení, jen malinko zjednodušeněji. Maximální bonus se pohybuje zpravidla na 50%. Bonus lze z povinného ručení na havarijko i převádět.

Nepřehlédněte!

Co se stane, když nezaplatím povinné ručení?



Chcete levnější povinné ručení?

Hledáte výhodné pojištění auta? Pojďte si srovnat nabídky pojišťoven na jednom místě, stačí vědět vaši SPZ a pro bonusy zadat rodné číslo.

Kde je možné provést zjištění bonusu povinného ručení?

Pro výpočet bonusů musí pojišťovna znát předchozí předchozí škodní průběh a to včetně pojištění odpovědnosti. Bude si tedy zjišťovat, jaký jste řidič a jestli jste prokazatelně způsobili nějakou dopravní nehodu. Tyto informace pojišťovna čerpá z takzv. Databáze Bonus/Malus provozované Českou kanceláří pojistitelů, do které informace vkládají jednotlivé pojišťovny. Pokud chcete vědět, jaký máte bonus, zavolejte své pojišťovně, nebo využijte jeden z jejich zákaznických portálů.



Pokud si sjednáte povinné ručení, nebo havarijní pojištění, pak zjištění bonusu povinné ručení můžete nechat na nás. Postačí nám pouze vaše rodné číslo, díky kterému z databáze zjistímě výši vašich bonusů.



O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií. Na energiích teď můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem elektřiny, nebo dodavatelem plynu jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Zdroj obrázku: pixabay.com

NačítámNačítám