Klára Kropáčková | 28. 10. 2020

Změna ručení, nebo havarijka nemusí být drama! Jako ho vypovědět, nebo změnit?

Přemýšlíte nad tím, jak vlastně vypovědět, nebo zrušit, povinné ručení a havarijní pojištění? Není to nic složitého. Musíte ale znát svoje možnosti a povinnosti. Náš jednoduchý přehled vám může pomoci ušetřit nemalý peníz.



Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním?

Povinné ručení je, jak už název napovídá, ze zákona povinné. Nepokrývá ovšem případnou škodu na vozidle, ale škodu, kterou nehodou pojištěná osoba způsobí. Tím je myšlena jak škoda na autě, tak zranění. Do povinného ručení spadá i škoda způsobená třetí osobě, tedy poškození majetku. Havarijní pojištění, někdy známé spíš jako havarijko, je dobrovolné a každý majitel auta ho platí sám. Tento druh pojištění narozdíl od povinného ručení kryje škodu na vozidle pojištěného. Pod havarijko spadá dopravní nehoda, krádež, poškození přírodními vlivy a vandalismus.



Jak a kdy vypovědět povinné ručení a havarijní pojištění?



Výpověď ke konci pojistného období

Havarijní pojištění a povinné ručení je standardně sjednáváno na jeden rok a je automaticky prodlouženo, pokud není smlouva vypovězena, 6 týdnu před datem jejího výročí. To znamená, že pokud chcete havarijní pojištění vypovědět, musíte písemně zaslat výpověď na adresu pojišťovny alespoň dva měsíce předem. Výpověď havarijního pojištění by měla být poslána doporučeně a podepsána pojistníkem, tedy tím, kdo pojistku sjednal.



Výpověď do dvou měsíců sjednání bez udání důvodu

Pokud jste se svou novou smlouvou nespokojeni, můžete ji vypovědět do 2 měsíců bez udání důvodu. Pojištění poté zanikne 8 dní po doručení vaší výpovědi.



Změna havarijního pojištění z důvodu změny výše pojistného

Pokud vám vaše pojišťovna změní výši pojistného a vy s tímto krokem nesouhlasíte, máte právo havarijní pojištění změnit nebo zrušit do 30 dnů. Vždy ale vycházejte z data, které je uvedeno v dopise, ve kterém vám pojišťovna změnu oznámila, ne z data doručení.



Výpověď havarijního pojištění a povinného ručení z důvodu prodeje vozu

Výpověď havarijního pojištění je možná, pokud svůj vůz prodáte, nebo přepíšete na někoho jiného. Prodej vozu musíte pro účely zrušení pojistky prokázat kupní smlouvou nebo písemným prohlášením nového vlastníka. Většina pojišťoven bude ale vyžadovat kopii velkého technického průkazu, kde je vyznačena změna vlastníka.

Havarijní pojištění zaniká ke dni oznámení změny vlastníka pojišťovně. Pokud máte přeplatek, bude vám vrácen.



Povinné ručení musí platit každý.
Bez povinného ručení se neobejde žádné vozidlo.
Pixabay.com

Výpověď havarijního pojištění a povinného ručení při dočasném, nebo trvalém, odhlášení z registru vozidel

V tomto případě lze havarijní pojištění vypovědět společně se kopií velkého technického průkazu se záznamem o dočasném vyřazení vozidla. Auto lze dočasně vyřadit z registru jen na 12 měsíců.



Výpověď z důvodu odcizení vozidla

Jedna z méně příjemných činností je zrušení havarijního pojištění kvůli krádeži. K výpovědi je nutné přidat kopii protokolu od Policie ČR. Pro zrušení povinného ručení je potřeba dodat i doklad o pojištění a zelenou kartu.



Výpověď po vzniku pojistné události

Pokud jste způsobili pojistnou událost, máte právo na vypovězení havarijního pojištění do 3 měsíců po jejím oznámení. V den doručení výpovědi začne výpovědní lhůta po dobu 1 měsíce. Po jejím vypršení pojištění zanikne. Stejné je to s povinným ručením.



Ukončení pojištění dohodou

Na ukončení havarijní pojistky a povinného ručení je nutné, aby se domluvili obě strany - pojistitel i pojistník. Pojistná smlouva zaniká ke dni dohody obou stran.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.