Jan Strmiska | 27. 9. 2020

Cena elektřiny díky koronaviru padá. Od října pompézně zlevnil ČEZ, ale stále je dražší než ostatní

Cena elektřiny 2020. Jak je to se zlevněním do budoucna.

Skupina ČEZ je největší dodavatel v Česku. Firma právě oznámila od října výrazné zlevnění svých tabulkových cen pro domácnosti. Za každou megawatthodinu zákazníci podle tiskového prohlášení ušetří zhruba 230 korun, což za rok u průměrné rodiny dělá několik stovek korun. V průměru jde o úsporu 9 %. Další velký dodavatel, E.ON, zase slevy promítnul především do takzvaných zelených tarifů. Tam by zákazníci podle mluvčí firmy Martiny Slavíkové měli ušetřit až 10 %.

Jak to, že distributoři elektřiny najednou zlevňují?

Jistě, cena potravin a dalších věcí stoupá. Může za to sucho a také narušení toků mezinárodního obchodu. U energií je to ale naopak. Například cena leteckého benzínu kerosinu klesla tak nízko (díky tomu, že nic nelétá), že se špičkový kerosin začal používat jako v podstatě druhořadé palivo pro námořní lodě. Palivo je vyrobeno a nasmlouváno dlouho dopředu a musí se nějak spotřebovat. Podobně je to i s výrobou elektřiny v elektrárnách. Průmysl neodebírá a elektráren je stále stejně. Proto ceny elektřiny padají. Dodavatelé tak na burzách nakupují levnější elektřinu a mohou to promítnout i koncovým zákazníkům, včetně průmyslu (ČEZ ESCO).

Jsou ale „výhodné slevy“ ČEZu tak výhodné?

Menší dodavatelé tvrdí, že rozhodně nikoli. Jejich běžné ceny byly už i před slevou výrazně nižší. „Zaměříme-li se na dnes inzerovanou cenu největšího dodavatele, náš zákazník by v rámci dvouletého kontraktu proti tomuto ceníku ušetřil na elektřině za rok 750 korun,“ řekl ČTK mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil. Centropol se prostě nemusí chlubit jednorázovou slevou, když je levnější pořád. Souhlasí s ním i kolega z innogy Pavel Grochál. „Drtivá většina našich zákazníků s odběrem elektřiny u nás má fixní produkty s garancí snížení ceny. Díky tomu jim promítáme pozitivní vývoj v každoročním poklesu cen.“ Jinými slovy zlevňují průběžně. Mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná pro ČTK uvedla, že u všech produktů, které jsou navázány na cenu dominantních dodavatelů (ČEZ a E.ON), firma garantuje vždy nižší cenu než dominantní dodavatel. „Cenu upravujeme a úsporu zachováme. U ostatních produktů v současnosti ceny analyzujeme,“ uvedla. Mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec k tomu řekl v podstatě to samé, tedy že i „PRE je ve srovnání s aktuálně oznámeným zlevněním u standardního ceníku na dobu neurčitou na nižší úrovni“.

ČEZ umí prodat i drahé zboží. Obdivuhodné. Foto: iStock



A zlevní tedy ostatní tarify ještě více než doteď?

Data z pražské burzy komodit tomu nasvědčují. Celkové ceny oproti minulému roku klesly u elektřiny o 16,3 %, a u plynu dokonce o 28 %. Innogy také už ohlásila snížení cen plynu všem zákazníkům o 5 %. Rodina, která používá plyn na vytápění a ohřev vody, tak ušetří přibližně 1500 korun. Podobně plošně zlevní plyn dodavatel MND o 6 %.

Ale já mám fixovaný tarif!

Dlouhodobou fixací tarifu si samozřejmě zajistíte stabilní ceny. Takže máte jistotu, že ceny nečekaně neporostou, ale nevyužijete ani rychlé kolísání cen na burzách směrem dolů. Budete muset počkat, až vám vyprší smlouva. Konkrétně u ČEZu se zlevněním může počítat přes 1,4 milionu odběratelů elektřiny, ale téměř milion zákazníků bude muset se zlevněním počkat, až jim doběhne smlouva na dobu určitou. A pokud zrovna přemýšlíte o dlouhodobější výhodné fixaci na aktuálně nízké ceny, možná ještě počkejte. Krize ještě není u konce a je možné, že ceny ještě budou klesat. A hlavně se nenechte nachytat na bombasticky oznámenou slevu z předražené ceny a raději použijte mozek. A nebo jednoduše kalkulator.cz.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.