Jan Strmiska | 19. 6. 2020

Bude po koroně plyn a elektřina dražší, nebo naopak?

Jak pocovidový utlumený provoz celé ekonomiky nakonec ovlivní ceny energií.

Doma to moc nevnímáte. Váš počítač teď běží na plné obrátky, vaříte těstoviny s tuňákem a Netflix s HBO také nezahálí. Jenže průmysl je to, oč tu běží. Mohou být přebytky výhodné? Může být vůbec elektřiny víc, než je potřeba?



Letos to budeme mít spíš dražší

Nejdříve musíme upozornit, že se tu schází několik protichůdných trendů. Ještě v prosinci byly jasné analýzy zdražování cen energií pro letošní rok (2020). Energetický regulační úřad (ERÚ) zdražil pro letošek regulovanou část elektřiny v průměru o 1,3 procenta. Investuje se totiž do přenosových a distribučních soustav a ty dráty musí někdo zaplatit. Stoupla také cena silové elektřiny. Když se započítají pohyby cen na burze, předpokládal se 5% nárůst cen elektřiny pro koncového kafíčkáře. Plyn přibližně stejný. Jenže situace je extrémně komplikovaná, závisí na typu vašeho tarifu, na tom, jestli tím topíte, atd. U větší domácnosti ale může jít o tisíce.

Info: Nahrajte vyúčtování a ušetřete na elektřině.

Ale co vliv koronaviru? 

Jistě, průmysl skomírá a spotřeba stagnuje. Takže proto ceny silové elektřiny meziročně klesly o 11,8 %, a u plynu klesly ceny na energetické burze dokonce o třetinu! Jenže právě teď obchodníci nakupují energie až na příští rok. Takže pokud nemáte svůj tarif přímo navázaný na burzovní pohyby, nic se pro vás zatím neděje.



Je to trochu jako u benzínu

Zatím se bavíme jen o trhu se silovou elektřinou. To je stejné, jako když IS vypálí ropné pole a ceny za barel ropy vystřelí až někam do vesmíru. Jenže než se to projeví v Mlékojedech, chvilku to trvá a po cestě výkyv zbrzdí nejrůznější regulace, daně, poplatky a marže distributora, který si dočasně raději odepře zisky, než aby přišel o zákazníky.



Takže budu z toho mít nakonec něco?

Analytici doufají, že ano. Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka můžeme očekávat snížení ceny elektřiny „koncákům“ o 5 % a u plynu asi o pětinu. Podobná čísla predikuje i analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. U elektřiny očekává u koncových spotřebitelů 5 % dolů a u plynu 10 %.



Ale já chci slevu už teď!

Jak jsme si vysvětlili, distributoři teď spotřebovávají energii z loňských nákupů. Ale tvrdá konkurence a předpoklad toho, že na tom příští rok neprodělají, je zřejmě donutí ke slevám dříve. Očekáváme je letos na podzim, někdy se začátkem nové topné sezóny. To přijde boj o zákazníka. Už nyní se začínají objevovat různé individuální ceníky.



Měl bych přejít na plyn?

Ceny plynu budou příští sezónu zvlášť výhodné. Letošní zima byla totiž navíc hodně teplá, takže zatím jsou spíš přebytky. A to je pro pokles ceny fajn. Jako vždy, trh s energiemi je neuvěřitelně komplikovaná záležitost. Američanům se třeba už kvůli krizi nevyplatí těžba plynu z břidlic a díky tomu, že jsou největší světový producent plynu, může to zahýbat s cenou plynu i u nás.



Může krize způsobit i zdražení energií?

Zatím to tak spíš nevypadá, ale důvody i pro to existují. Dodavatelé mají například nakoupené zásoby (respektive drahé smlouvy) z minulých let, takže teď s pádem spotřeby průmyslu museli nespotřebovanou elektřinu vyprodávat pod cenou. A tyhle náklady musí také do něčeho zohlednit. Dochází to až do tak absurdních úrovní, že třeba na britském trhu podle BBC došlo během krize k 66 okamžikům, kdy byla cena za elektřinu záporná. Provozovatelé distribuční soustavy se totiž obávali příliš velkého množství energie v systému, takže pro ně bylo výhodnější zaplatit zákazníkům, aby spotřebovali energii navíc, než vypínat generátory. Spotřebitelé jednoho britského dodavatele, kteří měli tarify provázané s dodavatelem v reálném čase, byli dokonce povzbuzování k co nejvyšší okamžité spotřebě. Je to šílený svět.



Já chci ale riskovat a ušetřit

Pokud nechcete čekat na podzimní pravděpodobné zlevnění, můžete i pro domácnosti přejít na některý z tarifů vycházejících z cen na spotovém trhu (tady vám dáváme dva příklady: Centropol tarif Kamarád a tarif Bohemia Energy A++). Tam se cena levnější energie na burze projevila ihned. Ale musíte si uvědomit, co chcete. Chcete hrát na burze a každou minutou vydělat nebo prodělat balík, nebo chcete mít raději zafixované ceny na delší dobu? Všechno má své výhody i nevýhody. Je to na vás. Nezapomeňte, že Kalkulátor má funkci autopilota, kdy používáte sice dlouhodobé tarify, ale jejich změna je velice jednoduchá. A především vývoj cen služeb sledujeme za vás a čas od času vám sami navrhneme změnu, ať to máte co nejvýhodnější.