Kalkulátor.cz | 12. 3. 2024

Můžu řídit se sádrou nebo jinak ošetřeným zraněním?

Skončili jste se zlomenou rukou nebo nohou, přesto se chystáte sednout za volant? Raději ne tak zhurta. Riskujete nejen pokutu, ale v případě nehody i problémy s pojišťovnou.

Zákon to přímo nezakazuje, ale…

Zákon o provozu na pozemních komunikacích přímo nezmiňuje, že se sádrou či jinak ošetřeným zraněním není možné řídit auto. To ale ještě neznamená, že to povoluje. Konkrétně totiž říká, že řidič je povinen „chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu“.

Důležitá je samozřejmě především poslední formulace týkající se zdravotního stavu. Ta nám volně přeloženo říká, že pokud zlomenina či jiné zranění jakkoli snižuje schopnost řídit auto, řidič by za volant sedat neměl. Teď ještě jak ty dopady na řízení vyhodnotit… Zlomená noha, se kterou do auta sotva nasednete, by měla být jasnou „stopkou“, ale co třeba lehce zhmožděný malíček na pravé ruce, když stejně řídíte „automat“? Mohlo by se zdát, že celá věc je pouze na posouzení řidiče. V případě silniční kontroly ale bude o případné pokutě (ve výši až 2 000 Kč) nebo i zákazu dalšího pokračování jízdy rozhodovat příslušný policista či policistka. Na to nezapomínejte a raději nic neriskujte. Pokud váháte, jak své zranění vyhodnotit a jestli za volant skutečně sednout, požádejte o radu svého ošetřujícího lékaře.

Konec velkých techničáků: Co to přinese?

Hledáte výhodnější povinné ručení?

Naše kalkulačka nabídne přehledné srovnání povinného ručení od osmi pojišťoven a ukáže vám, jestli neplatíte zbytečně moc.

Pojišťovny bývají nekompromisní

Horší situace nastává v případě, že sednete za volant se zlomeninou či jiným zraněním a způsobíte dopravní nehodu. Míru zavinění pak bude přezkoumávat i pojišťovna. Pokud by se prokázalo jakékoli pochybení, mohlo by to být vyhodnoceno jako porušení pojistných podmínek. To by vedlo ke snížení pojistného plnění ze strany pojišťovny, v krajních případech i k jeho úplnému zamítnutí. Zjednodušeně řečeno, pokud kvůli své snížené schopnosti řídit auto zaviníte nehodu, může se stát, že ji nakonec zaplatíte ze svého a nepomůže vám ani havarijní pojištění. Proto si raději každou jízdu dobře rozmyslete.

Chcete nové auto? Zvažte splátky

NačítámNačítám