redakce Kalkulátor.cz | 22. 11. 2023

Energie: není zlevnění jako zlevnění

Možná i vy jste nedávno dostali nebo brzy dostanete takzvaný "zlevňující dopis" od svého dodavatele elektřiny nebo plynu. Na první pohled to může vypadat jako ta nejvýhodnější nabídka na novou smlouvu, která dokonce může přinést i lepší cenu. Ale pozor, není „nejvýhodnější“ jako „nejvýhodnější“!

Jak je na tom aktuální nabídka cen energií?

Pokud máte vládním stropem garantovanou cenu elektřiny nebo cenu plynu je pravděpodobné, že dostanete nabídku na novou smlouvu s lepší cenou. Může to být zajímavé? Jistě, ale pojďme se podívat, jaké ještě lepší nabídky mohou na trhu existovat. Váš stávající dodavatel totiž nemusí vždy nabízet ty doopravdy nejvýhodnější ceny energií.

Ne všichni dodavatelé jsou stejní, a co platí pro jednoho, nemusí platit pro druhého, někdo má smlouvu na dobu určitou, jiný na neurčitou, a tak je dobré znát své podmínky smlouvy. Podle nich se někdy vyplatí vydržet až do konce smlouvy, jindy zaplatit pokutu, abyste mohli přejít k jinému, výhodnějšímu dodavateli. A někdo zůstane u toho stávajícího.

Mějte na paměti, že dodavatelé energií jsou především obchodníci a jejich hlavním cílem je samozřejmě vydělávat peníze. Proto je klíčové neusnout na vavřínech, ale naopak, být aktivní a nenechat se unést první lákavou nabídkou. Když získáte několik nabídek od různých dodavatelů, můžete si snadněji udělat jasný obrázek o tom, co trh aktuálně nabízí.

Vybrat ten správný typ smlouvy

A s tím přichází klíčová otázka – fixovat anebo brát smlouvu na dobu neurčitou? Co nabídne nižší cenu a co se více vyplatí z dlouhodobého pohledu? Doba neurčitá může vypadat lákavě, ale hrozí, že budete zase řešit zdražení. Ty nejdelší závazky zase většinou nemají dobrou cenu, minimálně v prvních letech trvání smlouvy, ale zase nebudete 3 roky nic řešit. Zde možná platí pravidlo „zlaté střední cesty“. I odborníci se nyní shodují na tom, že střednědobé nabídky pro fixování jsou na trhu velmi zajímavé.

Navýšení ceny za distribuci elektřiny

A teď k tomu, co nemá rád vůbec nikdo – blíží se i zvýšení distribučních poplatků, a to může znamenat větší náklady za účty za energie. Ale není třeba hned panikařit. Existuje způsob, jak se s tím vypořádat a možná dokonce ušetřit. Jak na to? První věc, na kterou byste měli pamatovat, je, že distribuční poplatky jsou pod kontrolou a týkají se všech, bez ohledu na to, u kterého dodavatele energie máte.

Zdražení regulovaných poplatků můžete kompenzovat tím, že se zaměříte na zlevnění komoditní části. A co to vlastně je? To je ta část vyúčtování účtu, která se týká skutečné spotřeby a samotného dodavatele, to, co můžete sami ovlivnit. A jak na to? Ideálně přes nezávislý srovnávač.

Tenhle online nástroj vám totiž porovná nabídky různých dodavatelů na trhu a nezávisle poradí, který dodavatel vám nabídne lepší ceny a podmínky. Získáte tak přehled o všech možnostech na trhu, což je klíčové, protože ne každý dodavatel nabízí stejné podmínky. Dá se to přirovnat k hledání nejlepší nabídky při nákupu nového spotřebiče. Srovnávače umožňují porovnat různé modely, vlastnosti a ceny, a stejně to funguje i při výběru dodavatele energií.

Porovnejte si aktuální ceny elektřiny a plynu



Zajímavost: Součástí distribučních poplatků elektřinu je i POZE - označení pro poplatky za obnovitelné zdroje energie. Jsou určeny na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie v celém energobalíčku. Tento poplatek platí každý odběratel elektřiny stejný bez ohledu na to, u jakého je dodavatele..

Takže, než začnete kvůli zvýšeným distribučním poplatkům více platit, prozkoumejte možnosti snížení komoditní části. Nezávislý srovnávač vám může být skvělým průvodcem a je tu proto, aby vám pomohl najít tu nejvýhodnější nabídku, která vám bude vyhovovat.

NačítámNačítám