Kalkulátor.cz | 17. 11. 2023

Poslechněte si rozhovor s naším energetickým analytikem Janem Bérešem

V podcastu Kontext mediální skupiny Mafra byl hostem Jan Béreš, energetický analytik Kalkulátor.cz. Tématem rozhovoru bylo mimo jiné zdražování energií, poplatky či modernizace rozvodné sítě. Poslechněte si rozpravu, která vám může v mnohém vnést světlo do problematiky energií.

Béreš se v rozhovoru zmínil i o dalších palčivých otázkách jako např. komu by v současné době doporučil změnu dodavatele, proč musíme podporovat solární energetiku, kolik máme za poslední rok z emisních povolenek a jak k situaci přistupuje Ministerstvo životního prostředí.

Kromě jiného se energetický expert rozpovídal i o tom, proč se dá očekávat, že energetická krize dopadne nejvíc na ty, kteří byli nejzodpovědnější, tedy kteří si všas zajistili smlouvu s výhodnou cenou. Vysvětlil také, proč v České republice potřebujeme investovat i do jiných zdrojů energií, než jen do těch nejčistších, tedy solární či větrné.

Česká republika se v poslední době potýká s energetickou krizí, která souvisí mimo jiné s tím, že vláda neprodloužila podporu domácností formou vládních stropů. Ty skončí k poslednímu dni letošního roku a řada obyvatel tak očekává značný nárůst cen energií. Co bude občany také zajímat je růst cen distribučních poplatků a POZE, o kterých bychom se finální verdikt měli dozvědět na konci listopadu od ERÚ. Co se cen týče, bude záležet také na tom, zda nás čeká mírná nebo naopak krutá zima, s kterou by mohly být nárůsty cen ještě markantnější.

Rozhovor si můžete poslechnout na iDnes.

NačítámNačítám