Jan Strmiska | 14. 6. 2020

Cestovní pojištění bude po koroně mnohem dražší. Zvlášť pro starší cestovatele

Proti nákaze koronavirem budete nejspíš hledat cestovní pojištění v budoucnosti těžko.

Dalším oborem, který po pandemii skomírá na hraně přežití, je cestovní pojištění. Pandemie byla pro pojišťovny obrovským průšvihem. Svět byl zaplaven požadavky klientů na výplatu náhrad za zrušení letů, lidé potřebovali zaplatit nečekané prodloužení pobytů v zahraniční karanténě i vyřešit návrat domů. Pak tu máme samozřejmě zvýšené náklady na léčbu a obrovský nápor na call centra pojišťoven, což taky něco stojí.



Nemají žádné příjmy

A aby toho nebylo málo, tyto obrovské náklady pojišťovnám v nejbližších letech nedorovnají žádné příjmy. Lidé už nebudou cestovat tak lehkovážně jako v dobách overturistiky, ale začnou vyjíždět ven jen velice opatrně, a to ještě do geograficky nejbližších destinací. Střízlivé předpovědi predikují návrat do intenzity předkoronového stavu nejdříve za dva roky.



Ale nebude teď alespoň všude levně?

Všichni jsme se těšili na pokrizové levné letenky a prázdné turistické atrakce. Něco z toho může nastat. Ale jiné věci teď budou mnohem dražší. Jistě to zlevní předražená místa. I na Staromáku místo něčeho maličkého francouzského za 1000 korun koupíte už teď svíčkovou za normální ceny. Jenže turisté přinášeli obrovský kapitál všem. Takže ti, co fungovali do teď normálně, budou muset zdražit, aby pokryli výpadek příjmů. Ti nemají příliš prostoru pro slevy. Sníží se tedy obrovské rozdíly mezi turistickými a lokálními cenami. Cenový průměr ale nejspíš vzroste.



Kdo teď tedy zkrachuje?

Autor tohoto článku dělal nedávno rozhovor s majitelem špičkového pražského řetězce s čokoládou. Ten říkal, že spousta podnikatelů v Nerudovce pouští své pronájmy. Ceny jsou schopny utáhnout už jen vietnamské večerky. Trh se změní. Jestli k lepšímu, to teprve uvidíme. Možná bude po Praze méně obchodů s křišťálem, méně zlodějských směnáren a obchodů s bonbóny. Nebo to budou naopak ti jediní, kteří nakonec přežijí. Teď jsme ve fázi, kdy ještě nikdo neví.



Takovouhle atmosféru už zase dlouho nezažijete. Air Festival v Bournemouthu, Velká Británie, 2013. Zdroj: Shutterstock

Tak ale snad to za chvíli pomine

Virus bude bohužel dlouhodobým rizikem pro zdraví cestujících i dlouho potom, co státy zruší své zákazy vstupů a karantény. Je jasné, že budeme platit mnohem víc, a přitom budeme dostávat mnohem méně.



Na koronu vás už nepojistí

Počítejte nejen s tím, že bude pojištění dražší, ale že se navíc na další vlny viru a podobných potenciálních epidemií už nebudete moci vůbec pojistit. Pokud něco chytnete v oblasti, která je v karanténě, je to vaše hloupost, neměli jste tam co dělat. To samozřejmě naprosto změní náš přístup k plánování dovolených. Většina lidí se bude zdráhat plánovat cesty, dokud si nebudou jisti, že už je virus pod kontrolou.



Vyšší pojistné. A pro starší cestovatele dvojnásob!

Obrovské náklady pojišťoven se musí z něčeho vzít. A nedělejme si iluzi, že jsou pojišťovny nějaké mamutí ústavy, které mají z čeho brát. Autor článku zná české zastoupení jedné z největších nadnárodních cestovních pojišťoven a management jejich týmu byste už před koronou spočítali na prstech. V budoucnu musí pojišťovny především minimalizovat riziko drahých lékařských zákroků a vyšetření. Náklady jsou to obrovské, zvlášť pokud klient uvízne v cizí zemi na jednotce intenzivní péče. Víme o případu, kdy britský pojištěnec zůstal na JIPce v USA a náklady pojišťovny na lékařské ošetření v souvislosti s covid-19 jsou teď 12 milionů korun. Vzpomínáte, že vaše pojištění „na všechno a celou dovolenou“ stálo třeba 150 korun? Takže na to od teď zapomeňte. A zvlášť vysoké ceny očekávejte pro cestovatele nad 65 let. Ti budou mít největší problém najít solidně pokryté pojištění za finančně nesmrtící cenu.



Cesta k pláži Patong na Phuketu 21. dubna 2020. Obyčejně se tu valí davy. Budou ještě letos zpátky? Zdroj: Shutterstock



Pojišťovny musí hledat nové byznys modely

Jistě, smysl existence pojišťoven je pokrývat právě nečekané události, jako je nemoc covid-19. Jenže to platilo v první fázi. Teď už to nic nečekaného není. A stejně jako budete hodně dlouho hledat pojišťovnu, která vás radostně pojistí, když si jen tak z plezíru půjdete skočit BASE jump, můžete to mít teď podobné s obyčejnou cestou po Evropě. Ve špatnou dobu na špatném místě. Jistě, korona je možná jen nová rýmička, ale týká se to obrovské spousty lidí a léčení je obrovsky zdlouhavé, a tedy drahé. Už teď máme zprávy o tom, že pojišťovny přemýšlejí, jak z toho a co vlastně prodávat, aby jejich existence pořád ještě dávala smysl.



Pozor na Británii

Kromě korony tu máme i odchod Velké Británie z EU. Hodně pečlivě tedy sledujte, jaká je aktuální situace. Stále ještě nevíme, zda se podaří UK vyjednat takové podmínky, aby i po odpojení u nich fungoval systém EHIC (tedy onen modrý Evropský průkaz zdravotního pojištění).