Kalkulátor.cz | 23. 5. 2023

Energie i nadále výrazně zlevňují

Další dobré zprávy do českých domácností. Po divokém loňském roce se od letošního února konečně začalo blýskat na lepší časy a poskytovatelé energií od té doby už několikrát snižovali ceny za elektřinu i plyn. Například Centropol celkem čtyřikrát, od června u něj navíc dojde k dalšímu snížení. Je tak s cenami už relativně hluboko pod zákonným stropem, který vláda schválila loni na podzim.

Automatické snížení cen

U Centropolu není třeba se o novou a výhodnější cenu žádným způsobem dožadovat, cena se týká všech stávajících zákazníků, kteří využívají tento produkt. Bude jim tak snížena automaticky. Zjistěte si, zda u vašeho poskytovatele platí totéž. Při výpočtech také nezapomeňte, že pro výslednou cenu je třeba přičíst ještě poplatky za distribuci.

Ceny se v současné době stále prudce mění, není tedy vyloučeno, že může v nejbližších měsících dojít i k mírnému zdražení. Vše samozřejmě záleží na vývoji, nicméně situace na trhu s energiemi se v poslední době začala stabilizovat a vypadá to, že vývoj cen snad už nebude tak nevyzpytatelný, jako jsme toho byli svědky zejména v loňském roce.

Znamená to, že oproti nabídkám z března a dubna letošního roku, které už byly samy o sobě výrazně snížené, lze na energiích ušetřit další tisíce korun ročně. Třeba zmíněný Centropol od 29. května zlevňuje plyn v populárním tarifu Bez závazku až na 2,42 Kč, u elektřiny pak na 5,46 Kč za jednu kilowatthodinu v závislosti na spotřebě.

Zlevňovali také další poskytovatelé, od ČEZu přes MND až po Pražskou plynárenskou. Např. u největšího výrobce elektřiny v Česku, kterým je ČEZ, klesla cena elektřiny u tříleté fixace v nejčastější distribuční sazbě na 7,55 Kč. MND zlevnilo u malé spotřeby na 7,31 Kč, plyn u stejné společnosti pak vyjde na 2,85 Kč.

Zastropování cen: Co přinesl tento důležitý krok?

Víte jistě, že za energie zbytečně nepřeplácíte?

Proč si to pro jistotu čas od času nespočítat?

Další výhody

To může znamenat, že zlevnění nemusí být zdaleka poslední. Jak uvádí Centropol, cílem je, aby lidé platili co nejméně. Proto se zmíněný gigant v oblasti energií snaží ceny srážet na minimum a kromě úspory na platbách za plyn a elektřinu nabízí i další výhody, např. slevy na některé produkty firem Samsung či Immax nebo slevový bonus na fotovoltaiku pro všechny stávající zákazníky.

Výhodou ke každé smlouvě je také chytrá zásuvka zdarma, která je jedním z těch produktů, o nichž si myslíte, že je nepotřebujete, dokud je doma nemáte. Dokáže totiž skrze mobilní aplikaci jednoduše měřit spotřebu libovolných domácích spotřebičů, takže stačí zjistit, co vám doma lidově řečeno nejvíc „žere“, a můžete tak ušetřit další tisíce korun. Kromě toho lze zásuvku ovládat i na dálku, takže můžete výkonné spotřebiče vypínat a zapínat dle vaší (s)potřeby.

Topná sezóna je za námi: Od koho budeme brát plyn v roce 2024?

Tip na závěr

Možná si říkáte, jak tedy máte nyní naložit s vaší smlouvou, zda fixovat, nefixovat, na jak dlouho. Obecně platí že pokud máte nízkou spotřebu, pro jistotu si můžete ceny zafixovat, ale spíše na kratší období. Pokud je vaše spotřeba spíše vyšší, s fixací raději ještě vyčkejte. Jak již bylo řečeno, nezapomínejte, že mohou nastat nepředvídatelné okolnosti, které nakonec ceny energií znovu zdraží.

NačítámNačítám