Michaela Kadlecová  | 13. 3. 2023

Topnou sezónu jsme přežili. Od koho budeme brát plyn v 2024 a za kolik?

Letošní topná sezóna bude již brzo u konce a můžeme směle prohlásit, že jsme ji přežili více než dobře. Již nyní je ale třeba myslet na topnou sezónu v roce 2024.

Chcete získat dodavatele plynu, co vás nezradí?

Využijte naši kalkulačku plynu a najděte si dodavatele, který hraje fér a nabízí ceny pod stropem!

Plné zásobníky

Zima končí a zanedlouho přestaneme vytápět. Na vytápění spotřebují domácnosti nejvíce energie, zejména plynu. Před letošní topnou sezónou panovaly značné obavy. Odborníci i široká veřejnost se bála hlavně toho, aby bylo plynu vůbec dostatek. Plyn se musí do Evropy dovážet, svou spotřebu dokáže Evropská unie pokrýt jen zhruba z 40 %. Česká republika skoro celou svou spotřebu pokrývala dovozem plynu z Ruska. Ruská strana sama přestala plyn dodávat, zároveň se česká vláda rozhodla, že vzhledem k bezpečnostní situaci již plyn z Ruska dovážet nebudeme. Po celé loňské léto se Ministerstvo průmyslu a obchodu snažilo získat dostatečné kapacity pro dovoz plynu z jiných zemí, což se skutečně podařilo. Plynu bylo po celou zimu dostatek, řešilo se nikoliv jeho dostupné množství ale cena. "Zodpovědné chování odběratelů i mírná zima přispěly k tomu, že podle dat Energetického regulačního úřadu loňská spotřeba zemního plynu v České republice meziročně klesla o 20 procent. I díky tomu jsou k 14. březnu plynové zásobníky v Česku stále naplněny nad 58 procent," uvádí Jiří Matoušek ze společnosti Centropol. K dovozu zkapalněného plynu slouží nové LNG terminály v Holandsku, dále se hovoří o novém plynovodu Stork II, který povede z polského Svinoústí. Pokud vlády Česka a Polska na investici kývnou, mohl by se takto dovážet plyn už v roce 2026. V České republice se nyní spotřebovává hlavně plyn z Kataru a Spojených států, které se zkapalněné dovážejí lodí.

Přečtěte si: Jak ovlivní válka cenu energie?

Konec plynu z Ruska

„Opozice loni strašila, že zimu bez ruského plynu nezvládneme. My jsme slibovali opak a udělali pro to maximum. Základem byly rekordní zásoby před začátkem zimy, alternativní dodávky a úspory. Výsledkem je výrazný pokles ceny a nadprůměrné zásoby,“ uvedl ministr průmyslu Sikela a dodal: „Od ukončení dodávek přes plynovod Nord Stream k nám může plyn z Ruska proudit jen přes Slovensko. A odtud do 🇨🇿 od loňského září do konce ledna přitekla jen 2,2 procenta celkového dovozu. V lednu to dokonce nebyl ani kubík. Vystačíme si totiž s dodávkami plynu přes Německo. Většinu dodávek plynu dříve tvořil ruský plyn a právě ten jsme odtud do uzavření plynovodu Nord Stream dováželi i my. Po ukončení dodávek přes Nord Stream se ale ruské dodávky přes Německo podařilo nahradit plynem z Norska a také zkapalněným zemním plynem z Belgie a z Holandska. Zatímco loni se v období od října do ledna do Německa přes Nord Stream dovezlo z Ruska 184,3 TWh, letos to byla nula. Oproti loňsku naopak za toto období vzrostl dovoz ze zemí mimo Rusko o 132,2 TWh. Přesto jak v České republice, tak v Německu jsou zásobníky naplněny dvakrát více než loni touto dobou.“ Jiří Matoušek dodává: "Urychlené budování potřebné infrastruktury, zkapalňování a opětovné zplynování LNG i jeho doprava si samozřejmě vyžaduji značné finanční náklady, které se do určité míry promítají i do velkoobchodní ceny zemního plynu. Není tedy příliš pravděpodobné, že by se dlouhodobě vrátila na „předválečné“ hladiny. Prakticky jisté je, že pokud nedojde k nepředvídaným jevům typu havárie terminálu nebo poškození potrubí v důsledku například zemětřesení, k jakému došlo v Turecku, neměli bychom se dočkat takových excesů jako vloni, kdy cena zemního plynu jako komodity dosáhla i 300 EUR/MWh. Cena zemního plynu jako komodity k 28. únoru v ročním produktu na rok 2024 (CAL 24) byla 57,06 EUR/MWh."

Nepřehlédněte: Zákaz plynových kotlů? Podle asociace LPG Europe krok zpět

Šetříme plynem

Souběžně se zajištěním nových kapacit pro dodávky plynu vláda apelovala na domácnosti, aby s plynem šetřili, domácnosti na toto volání slyšely. Spotřeba plynu v lednu až únoru v milionech m3 byla v roce 2022 2 024,8 a v roce 2023 1 765,4. Oproti loňsku jsme letos zatím spotřebu snížili skoro o 13 procent. Oproti průměru posledních tří let o 20 procent. "Pokud jde o příští topnou sezónu, podle platné legislativy by opětovné naplňování zásobníků mělo být zahájeno 1. dubna a probíhat do konce září, aby před zimou byly opět plné. Plynové zásobníky na území ČR nejsou ve vlastnictví státu a jednotliví dodavatelé zemního plynu si v něm pronajímají tzv. kapacitu, tedy objem plynu, který v nich uskladňují. Podobně jako vloni budou dodavatelé nakupovat pro své koncové zákazníky zemní plyn od svých nasmlouvaných partnerů napříč celou Evropou," prohlásil Jiří Matoušek. Šetřit plynem bude třeba i nadále. Ačkoliv se letošní topná sezóna obešla bez zádrhelů a zásobování plynem bylo zcela plynulé, lze očekávat, že válka na Ukrajině v dohledné době neskončí a plnit zásobníky budeme plynem z Kataru a Spojených států, o který se můžeme "přetahovat" s Čínou a jinými zeměmi.

Přečtěte si: Jak vám zateplení domu ušetří elektřinu a plyn?

Ceny plynu klesají

Vývoj ceny plynu je již několik měsíců pozitivní a cena klesá, takže lze prohlásit, že jde o trend. Bohužel ceny jsou stále oproti roku 2020 několikanásobné, což drtí české domácnosti a průmysl. Od začátku roku 2023 platí zastropování cen plynu, díky pozitivnímu vývoji stále více dodavatelů plynu nabízí koncovým zákazníkům ceny, které jsou pod stropem. Zvýhodněné ceny nabízí dodavatelé často s fixací ceny na určité období. Je v současné době fixace výhodná? Vše závisí na tom, zda bude cena plynu ještě klesat. Důvody pro pokles ceny plynu přitom stále trvají. Naopak těžko očekávat, že ceny plynu vyskočí do výše – muselo by dojít k nějaké velké katastrofě, ať už další pandemii, nebo válečnému konfliktu. To je ale poměrně nepravděpodobné, proto lze usuzovat, že cena plynu bude i nadále klesat. Z toho důvodu se v současné době vyplatí fixace na velmi krátké období, zhruba do jednoho roku. Důležité je být vždy připravený pružně reagovat na okolnosti. Kalkulator.cz vývoj na trhu s plynem sleduje pozorně, a je zde vždy připravený, aby svým zákazníkům poradil.

NačítámNačítám