Michaela Kadlecová  | 8. 3. 2022

Plyn za trojnásobek. Kdo bude platit nové ceny plynu?

Na Ukrajině se rozhořel válečný konflikt, který má velký vliv i na nás. Ceny plynu totiž v reakci na ruskou agresi vystoupal na své historické maximum. To bude mít obrovský vliv na běžné odběratele z řad domácností. Připravit se totiž musíme až na trojnásobek současných cen plynu. Budeme na to mít?

Trojnásobné ceny plynu

Cena plynu v pondělí 7. března vyskočila v jeden moment na historicky nejvyšších 345 EUR za jednu megawatthodinu. To je cena, za kterou plyn nakupovali dodavatelé plynu, kteří jej dále přeprodávají svým zákazníkům. A ti toto zdražení pocítí již zanedlouho. „Ten, kdo v současné chvílí shání dodavatele plynu, je zřejmě v šoku. Ceny, které mu dodavatelé budou nabízet, jsou totiž extrémně vysoké. Oproti cenám před rokem, je to troj až čtyřnásobek. Minulý rok v únoru a březnu bylo možné uzavřít dvouletou smlouvu s cenou od 500 do 700 Kč za 1 MWh. Dnes není výjimečná cena o 2.000 Kč vyšší. Pokud má někdo rodinný dům se spotřebou 20 MWh, zaplatí pak o 40.000 Kč více,“ upozorňuje Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz. Dodavatelé plynu v této značně nepřehledné situaci nabízejí jen roční úvazky, navíc ti, kdo mají vysokou spotřebu plynu, mají výběr dodavatele ještě ztížený. Dodavatelé totiž za současné ceny nechtějí příliš nakupovat. Vývoj ceny plynu pro domácnosti závisí na tom, jak bude pokračovat válka na Ukrajině. Do obrovské výše může ceny plynu vyhnat přerušení dodávek plynu z Ruska, ke kterému se zřejmě schyluje. Ale i v případě, že by válka skončila brzo, není zaručené, že se ceny plynu sníží. Vysoké ceny nejprve pocítí ti, kdo musí hledat nového dodavatele, protože jim skončil fixovaný úvazek, během pár dalších měsíců všichni ostatní.

Minulý rok v únoru a březnu bylo možné uzavřít dvouletou smlouvu s cenou od 500 do 700 Kč za 1 MWh. Dnes není výjimečná cena o 2.000 Kč vyšší. Pokud má někdo rodinný dům se spotřebou 20 MWh, zaplatí pak o 40.000 Kč více.

Ceny plynu dolů nepůjdou

„Musíme si připustit, že dobře již bylo a že ceny energií, tedy hlavně plynu, které byly v roce 2021 se již nevrátí. Kde se vytvoří nová cenová hladina, doposud nikdo neví. Je dost možné, že bude ještě mnohem vyšší, než je dnes,“ konstatoval Lukáš Kaňok. Ceny plynu může čekat stejný osud jako ceny nemovitostí. Ty se již několik let stále zvyšují a nyní je jasné, že na úroveň před několika lety již nikdy neklesnou. Co lze tedy všem, na které se chystá velké zdražení plynu, poradit? Zcela jistě je to fixace, i když jde o ceny, které by ještě před rokem kdokoliv považoval za zcela absurdní. Dále lze jen doporučit, aby odběratel důkladně vybíral, od koho bude plyn odebírat. Nakupovat plyn za astronomické ceny může menší firmy, které nedisponují dostatečnými finančními prostředky, položit a odběratel by tak mohl skončit v režimu dodavatele poslední instance. To, že se v tomto režimu platí ty nejvyšší ceny, už zřejmě každý ví. Topná sezóna, kdy se spotřebovává většina plynu, je naštěstí skoro za námi, otázkou je, jak dopadne ta další.

Přečtěte si: Na jak dlouho se podepisuje smlouva a co se stane potom až skončí?

Jaké ceny plynu vám můžeme nabídnout?

Využijte naši kalkulačku plynu a zjistěte, jaké ceny plynu si můžete ještě dnes zafixovat.

Konec závislosti na ruském plynu

Pokud bude válka pokračovat a Česká republika přestane plyn od Ruska odebírat, čeká nás astronomický nárůst cen plynu. Na naši závislost upozorňuje analýza přední světové úvěrové pojišťovny Euler Hermes: „Pokud by Rusko přerušilo dodávky plynu, jakkoli k takovému scénáři nedošlo ani v nejvypjatější fázi studené války, ceny by v nejbližších měsících mohly dosáhnout až na hodnotu 200 EUR ze megawatthodinu. Průměrné ceny v tomto roce by se pak se zohledněním vlivu ročního období a ustálením cen mohly pohybovat na úrovni 150 EUR/MWh," uvedl šéf rizik v Euler Hermes Jakub Cerman. Hradit tyto ceny bude pro mnohé likvidační. Proto se očekává, že v takovém případě nastoupí stát a například zastropuje ceny plynu, případně plyn bude nějakým způsobem odběratelům dotovat. Jde o zcela novou situaci, která nemá porovnání, takže je další vývoj velmi těžké předvídat.

Info: Proč použít k přechodu mezi dodavateli Kalkulátor.cz?

Jak ušetřit? Díky obnovitelným zdrojům

Nynější energetická krize o opuštění ruského plynu by mohla ještě více přispět k přechodu na obnovitelné zdroje. Každý majitel domu může uvažovat o instalaci solárních panelů, případně malé větrné elektrárny podle přírodních podmínek. Pro vytápění domu lze instalovat tepelné čerpadlo. Dále je třeba dbát na zamezení tepelných úniků. Jak se ukazuje, v dlouhodobém horizontu, znamená ekologické také ekonomické.

Nepřehlédněte: Kde se dozvím, že dodavatel zvýší ceny?

NačítámNačítám