Michaela Kadlecová  | 13. 3. 2023

Pojišťovna Slavia – česká tradice

V nabídce společnosti Kalkulator.cz najdete také pojištění od pojišťovny Slavia. Povinné ručení, nebo pojištění domu si nyní můžete pořídit od pojišťovny, která se může pochlubit historií delší než 150 let.

Chcete levnější povinné ručení?

Využijte naši kalkulačku, stačí zadat registrační značku a během chvíle zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Čistě česká banka a pojišťovna

Historii pojišťovny Slavia připomínají staré cedule „Pojištěno u banky Slavie“, které můžeme dodnes na různých stavbách nalézt. Počátky činnosti pojišťovny sahají do roku 1868, kdy působila ještě jako Vzájemné, kapitály a důchody pojišťující banky Slavie. U zrodu pojišťovny stál František Ladislav Chleborád, český národohospodář a propagátor družstevnictví. Pro myšlenku vzniku čistě české banky a pojišťovny se mu podařilo získat také národního buditele Františka Palackého. Ladislav Chleborád byl prvním ředitelem Slavie. Kromě něj se na založení pojišťovny podíleli kníže Jiří Lobkovic, purkmistr královského města Prahy František Dittrich, továrník Č. Daněk, nakladatel J. S. Vilímek, velkostatkář a kupec J. Rott, dále spolky a korporace, například Vychovatelský ústav dělnický v Praze, Včela, dělnický spolek v Liberci, Beseda česká v Liberci. Zakladatelé banky věřili, že zastoupení širokých vrstev odpovídá celému českému národu.

Přečtěte si: Pojištění auta zdražuje. Jak ušetřit?

Podpora národních zájmů

Jméno pojišťovny dává tušit slovanskou vzájemnost, pochází z latiny a označuje místo, kde žili Slované. Dále je odvozené od bohyně „Slawa“, v latinsky psané literatuře rovněž přepsané jako „Slavia“. Díky tomuto jménu se pojišťovně dařilo také v ostatních slovanských zemích. O tom, že bance šlo v první řadě o podporu národních zájmů svědčí to, že banka přispěla také na stavbu Národního divadla. Banka dále věnovala chrámu svatého Víta jedno z mozaikových oken s tématem příchodu Cyrila a Metoděje, jehož autorem byl Alfons Mucha. Pojišťovna v období první republiky úspěšně expandovala, kapitálově se podílela na 11 pojišťovnách, například i v pojišťovně Lion v New Yorku. V roce 1945 ukončilo rozkvět pojišťovny znárodnění, k obnovení činnosti došlo v roce 1990, tehdy vzniká Slavia pojišťovna. Od roku 2006 je vlastníkem pojišťovny Capital Management Company, a. s.

Nepřehlédněte: Jak šetřit na pojištění správně?

Slavia na internetových srovnavačích

Dnes nabízí pojišťovna Slávia pojištění auta – tedy povinné ručení a havarijní pojištění, dále pojištění domácnosti, odpovědnosti, pojištění úrazu a nemoci, cestovní pojištění a pojištění pro cizince. Produkty společnosti si lze pořídit i na internetových srovnavačích, tedy i na Kalkulator.cz: „Podporujeme novinky v pojišťovnictví, které klientům usnadňují život, a proto jsme srovnávače začali využívat hned, jak se objevily,“ vysvětluje ředitel alternativní distribuce Slavia pojišťovny Ladislav Bělina. „Sjednání smlouvy online a její uzavření pouhým zaplacením už díky tomu umožňujeme více než deset let, zatímco mnoho pojišťoven to lidem začalo nabízet až tak trochu vynuceně kvůli covidu,“ říká Bělina. „Na srovnávače se v posledních letech dostanou pouze kvalitní pojistné produkty, které nejenom motoristům nabízejí co nejjednodušší obsluhu a nebojí se srovnání s konkurencí,“ pokračuje Bělina a upozorňuje, že o digitalizaci, která dala srovnávačům vzniknout, se opírá i Slavia pojišťovna. „Náš pozitivní vztah k moderní technice je známý, a proto jsme třeba začali mezi prvními využívat umělou inteligenci při likvidaci pojistných událostí u automobilů a standardně pracujeme s umělou inteligencí také při odhalování pojistných podvodů,“ doplňuje Bělina.

Snadnější výplata škody díky umělé inteligenci

Slavia nabízí klientům autopojištění webovou aplikaci, díky které nemusí s opravou čekat na příjezd mobilního technika. Software je navede, co všechno mají vyplnit a nafotit, a pokud jsou podklady v pořádku, ve více než polovině případů získají výplatu škody do pěti dní. Klient poškozeného vozidla získá v SMS zprávě elektronický klíč, který mu umožní otevřít webovou aplikaci. Nemusí tedy sám nic instalovat. Program pak klienta přesně navede, ukáže mu, co má nafotit, poté vyhodnotí rozsah poškození a automaticky spočítá náklady na opravu. Chytrou aplikaci lze využít pro většinu menších škod na osobních vozidlech všech v České republice běžných značek. Skvěle funguje především u škod do 100 tisíc korun, tedy například u tzv. parkovacích škod.

NačítámNačítám