Michaela Kadlecová  | 6. 2. 2023

Portál dopravy odstartoval. Zažádáte v něm o řidičák

Díky novému Portálu dopravy si lze vyřídit například žádost o řidičský průkaz bez nutné návštěvy úřadu, dále si zobrazit celou řadu užitečných údajů. Veškerá podání žádostí jsou zdarma, přístup do portálu má například každý, kdo využívá internetbanking.

Chcete se informovat o nejvýhodnějším povinném ručení na vaše vozidlo?

S naším povinným ručením skutečně ušetříte. Zeptejte se, kolik by stálo právě vás! Nechte nám své číslo a my se vám ozveme!

Jak se do portálu dopravy přihlásit?

Stát zpřístupňuje stále více služeb online. Díky tomu je vyřídíte z domova a nemusíte vážit cestu na úřad, ale celou řadu povinností vyřídíte z pohodlí domova. Ministerstvo dopravy spustilo na konci loňského roku dlouho očekávaný Portál dopravy, díky kterému vyřídíte celou řadu potřebných záležitostí. Vzhledem k tomu, že se v Portálu dopravy dostanete k citlivým údajům, je třeba se bezpečně přihlásit a prokázat, že se jedná o vás. Přihlásit je možné prostřednictvím několika různých způsobů. To je možné například pomocí služby mojeID, pomocí přístupových údajů k datové schránce, nebo pomocí přístupových údajů k internetbankingu. Díky tomu jste ztotožněni a v Portálu dopravy můžete zobrazovat údaje a podávat žádosti.

Přečtěte si: Velký technický průkaz končí. Stěhuje se na internet

Karta řidiče

V Portálu dopravy lze zjistit celou řadu skutečností ohledně držitele řidičského oprávnění. V první řadě jsou informace o čísle řidičského průkazu, dále jeho platnosti a skupinách vozidel, pro které oprávnění platí. V Portálu můžete podat žádost o vydání řidičského oprávnění, ať už z důvodu toho, že řidičák pozbyl platnosti, nebo pokud došlo ke ztrátě, nebo se v průkazu změnily osobní údaje. Pro podání žádosti je třeba mít Portál propojený s datovou schránkou, což lze učinit pomocí pár kliknutí. Dále si zde uživatel zobrazí stav jeho bodového ohodnocení a stáhne výpis z karty řidiče. Zobrazit si lze i případné přestupky, nebo historie zákazů řízení vozidel, či informace o profesní způsobilosti.

Co vyřídí v Portálu dopravy řidič?

- Žádost o řidičský průkaz

- Informace o řidičském průkazu

- Výpis z bodového konta

- Údaje o přestupcích a zákazech řízení

Nepřehlédněte: Co patří do povinné výbavy 2023?

Vozidla

V Portálu dopravy si lze zobrazit celou řadu informací o vozidlech, ať už vlastních, nebo statistiky o vozidlech v České republice. Zobrazit si lze informace z Registru vozidel, kde jsou uvedena veškerá vozidla, která kdy uživatel na sebe registrovat. U vozidla se zobrazí jeho technické údaje a čísla dokladů, které byly k vozidlo vystaveny. Další část je věnována nejrůznějším žádostem, například o změnu vlastníka, změnu údajů v registru vozidel, či o vydání nového technického průkazu. Tyto žádost bohužel není v současné době možné podávat online, je třeba je vytisknout a odnést na příslušný odbor dopravy. Zobrazit si lze také seznam technických prohlídek od registrování vozidla. V části Datová kostka pak lze zobrazit veřejně dostupná data o vozidlech, dále jsou zde odkazy na zakoupení dálniční známky a na službu, díky které lze zkontrolovat stav tachometru.

Co vyřídí v Portálu dopravy vlastníci a provozovatelé automobilů?

- Údaje o všech vozidlech, které vlastnili

- Možnost stáhnout žádosti o změnu v Registru vozidel

Plavba

Portál dopravy je určený také pro záležitosti lodní a letecké dopravy. V části Plavba si lze zobrazit průkazy způsobilosti osob pro plavidla, případně se přihlásit na zkoušku a zažádat o vydání nového (rozšíření stávajícího) průkazu Vůdce malého a rekreačního plavidla. Takto lze také online zažádat o vydání náhradního dokladu při ztrátě.

Co vyřídí v Portálu dopravy majitelé a provozovatelé lodí?

- Vydání průkazu vůdce plavidla

- Přihlášení na zkoušky

- Údaje o plavidlech



Letectví

Část letectví není určena jen těm, kdo provozují pilotní licenci. Uživatel zde najde také odkaz na zažádání o kompenzaci při zrušeném letu. Kromě toho zde najdou odkaz na registraci na Úřadě pro civilní letectví provozovatelé dronů, které podléhají registraci, lze odsud nahlížet do leteckého rejstříku.



Co vyřídí v Portále dopravy provozovatelé letadel a piloti?

- Registrace provozovatelů dronů

- Přihlášení na zkoušku způsobilosti

- Údaje o vydaných průkazech způsobilosti

- Žádost o vydání průkazu způsobilosti

NačítámNačítám