Michaela Kadlecová  | 13. 1. 2023

Velký technický průkaz končí. Stěhuje se na internet

Majitelé vozidel se v určitých situacích obejdou bez velkého technického průkazu. Podle Ministerstva dopravy by jeho platnost měla skončit v roce 2024.

Chcete vědět, kolik můžete ušetřit s povinným ručením od nás?

Vyzkoušejte naši kalkulačku, stačí zadat pouze registrační značku!

Velký technický průkaz končí

Velký technický průkaz, který se oficiálně nazývá Osvědčení o registraci vozidla část 2, je doposud potřeba tehdy, když vozidlo prodáváte, chcete ho ekologicky zlikvidovat, nebo pozastavit jeho používání a dát značky do depozitu. Na rozdíl od malého technického průkazu ho není třeba vozit sebou, stačí ho vždy donést na úřad. Od 1. ledna 2024 se velké technické průkazy nebudou vydávat pro nově registrovaná vozidla. „Díky digitalizaci ušetříme miliony korun, nervy řidičů a zbavíme se zbytečné byrokracie. Všechny důležité údaje budou dostupné elektronicky, případně na malém technickém průkazu,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. Návrh zákona už schválila Sněmovna, čeká se na potvrzení Senátem a prezidentem. Původní velké technické průkazy zůstanou v platnosti, až do doby, kdy u vozidla dojde k změně v údajích. Tehdy při jednání na úřadě úředník velký technický průkaz odebere a jeho používání již nebude vyžadované. „Neuvažujeme o žádné jednorázové nebo termínované lhůtě na výměnu. Pro majitele nových vozidel se nic nezmění, registrovat se bude stejným způsobem, pouze bude úřad vydávat jen jeden registrační doklad,“ přibližuje ministr Kupka.

Malé techničáky zůstanou

Malý technický průkaz zůstává v platnosti. Ačkoliv ministerstvo uvažuje také o jeho digitalizaci, v případě cest do zahraničí ho bude i nadále nutné vozit: „U nás potřeba nebude, ale pro cesty do zahraničí to ještě nějaký čas bude nezbytné,“ potvrdil Martin Kupka, ministr dopravy. Malý technický průkaz je třeba neustále vozit v autě. Pokud byste o něj přišli, ztrátu je třeba hlásit policii. Nelze místo malého technického průkazu vozit velký.

Portál dopravy

Velké technické průkazy se jako další agenda přenesou na Portál dopravy portaldopravy.cz. Do tohoto portálu se přihlašuje stejně jako do datové schránky, nebo k bankovní identitě, tedy stejně jako do internetbankingu. Najdete zde jednak informace o vozidlech, dále o řidiči. Můžete si odsud stáhnout osvědčení o vašem bodovém ohodnocení, zakoupit dálniční známku, zkontrolovat stav tachometru, zjistíte informace z registru silničních vozidel. Dále zde zjistíte historii technických prohlídek vašeho vozidla, včetně detailního popisu každé prohlídky. Díky portálu lze elektronicky podat žádost o výměnu řidičského průkazu i v případě krádeže, ztráty nebo změny údajů. Další chystanou on-line novinkou v rámci spuštění Portálu dopravy jsou takzvané BLESKY, což je žádost o zrychlené vyřízení vydání řidičského průkazu do pěti pracovních dnů.

Načítám