Michaela Kadlecová  | 8. 11. 2022

Umíte používat mlhovky?

Použití mlhovek je důvodem konfliktů mezi řidiči. Stále je totiž mnoho těch, kteří neví, jak přesně se mají používat, v jakých situacích a jak jejich používáním neškodit ostatním a neohrožovat bezpečnost na silnici. Víte, kdy se mlhovky zapínají a v jakých situacích je máte vypnout?

Výskyt mlhy je v letošním roce výrazně častější než v předešlých letech. V říjnu 2022 bylo na mnoha místech v České republice zaznamenáno o deset dnů s výskytem mlhy více, než je dlouholetý průměr. Většinou šlo o mlhu, která se za celý den nerozptýlila. Mlha je běžně v přírodě vítána, neboť přináší vláhu. Pro řidiče ale znamená výrazné snížení viditelnosti, se kterou se musí vypořádat a upravit jízdu. Hlavní je snížit rychlost jízdy a také používat mlhovky, tedy světla do mlhy, nebo mlhová světla. Mlhovky vám pomohou jednak vidět před sebe, ale zároveň se v bílé tmě stanete pro účastníky silničního provozu nepřehlédnutelnými. „Světla na denní svícení za mlhy rozhodně nestačí. Automobil musí být pro ostatní viditelný ze všech stran, je proto potřeba rozsvítit potkávací světla a zadní mlhové světlo. Pokud je vůz vybaven předními mlhovkami, určitě zapněte i je. Mlhu pravidla silničního provozu nedefinují. Mlhová světla by měla být zapnuta určitě při dohledu pod 50 metrů. V takovém případě by rychlost jízdy neměla přesáhnout 50 km/h. Jako vodítko, jak daleko dopředu vidíte, mohou posloužit sloupky podél silnic a dálnici, které jsou od sebe vzdáleny právě 50 metrů,“ uvádí BESIP.

V článku se dozvíte

Chcete levnější povinné ručení?

Srovnejte si povinné ručení hezky přehledně a na jednom místě. Díky kalkulačce povinného ručení hned zjistíte, kolik ušetříte. Stačit vám bude jen registrační značka, všechny údaje se doplní automaticky.

Jak fungují mlhovky?

Pokud za mlhy svítíte běžnými obrysovými, ale i potkávacími (dálkovými) světly, zjistíte, že svícení nemá příliš velký efekt. Mlha se totiž skládá z kapiček vody, které světlo odráží zpět. Mlhovky vyzařují světlo v co největším úhlu s okem řidiče. Tím se méně světla odráží zpět do oka a řidič lépe vidí. Mlhovky má tedy smysl používat jen v opravdu nepříznivých podmínkách, když je mlha, nebo silně sněží.

Přečtěte si: Nečekejte se srovnáním povinného ručení na poslední chvíli. Většinou je už pozdě

Mlhovky v autě

Mlhovky slouží v první řadě k tomu, abychom byli viděni. Jde o světla, která se montují v autě na společné zadní svítilny auta a která mají jasně červenou barvu. Tyto světla jsou součástí povinné výbavy vozidla. Vozidla vyšší cenové kategorie mají ještě přední mlhovky, které mají bílou, nebo žlutou barvu a mají zvyšovat řidiči komfort vidění. Proto se montují na vozidle co nejníže.

Nepřehlédněte: Sezóna zimních pneumatik je tady. Jak je vybírat?

Jak zapnout mlhovky?

Mlhovky se zapínají například samostatným tlačítkem, které se nachází vlevo od volantu, nebo se vytáhne kolečko, kterým se zapínají světla. Auta, která mají přední i zadní mlhovky, je většinou umožňují zapínat a vypínat jednotlivě. To je důležité pro situaci, kdy je vhodné jedny z mlhovek vypnout separátně, neboť se proti vám vepředu, nebo zezadu blíží vozidlo.

Jaký je znak mlhovky?

Znakem mlhovky je piktogram reflektoru a mlhy, který můžete najít na mezi „budíky“ na přístrojové desce. Pokud jsou mlhovky zapnuté, ikonka jasně svítí. Tento indikátor najdete vedle indikátoru hlavních světel. Pokud jsou v autě přední i zadní mlhovky, pak pro zadní mlhovky bude symbol „svítit“ v opačném směru než symbol hlavních světel. Pro přední mlhová světla pak ve stejném.

Znak mlhovky
Znak mlhovky
Shutterstock



Mlhovky v zákoně

Použití mlhovek definuje zákon č. 361/2000Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Ten uvádí že: „Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.“ Dále se zde hovoří o tom, co je snížená viditelnost: „Situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunel.“

Jak používat mlhovky správně? Kdy člověk musí vypnout mlhovky?

Použití mlhovek za špatného počasí zabrání srážce a je třeba je používat, ale na druhou stranu je třeba nad jejich používáním vždy uvažovat. Pro řidiče, kteří jedou proti vám a za vámi, není vzájemné potkávání právě příjemné, neboť jde o světlo velké intenzity a druhého můžete oslňovat. Mnozí řidiči mlhovky zapnou a vypnou až do příjezdu na místo určení. To je ale chyba, protože řidičům, které potkáváte, opravdu znepříjemňujete řízení. Mlhovky byste měli mít zapnuté pouze tehdy, pokud jedete například mimo obec, když se s žádným jiným vozidlem nepotkáváte a žádné nejede za vámi. Pokud se vozidlo blíží v protisměru, nebo pokud vás vozidlo dojelo, mlhovky vždy vypínejte. Nikdy nepoužívejte mlhovky, pokud jedete v koloně. „Tímto bychom všechny řidiče rádi požádali, aby u jejich používání zároveň používali také hlavu. Není nic horšího, než když dojedete auto, které má zapnutou zadní mlhovku a jeho řidič ji nevypne. Taková jízda je o nervy. A také o oči. Mlhovky používejte jen v případě, že je opravdu mlha a jakmile vás dojede auto, ty zadní vypněte,“ doporučuje BESIP.

NačítámNačítám