Michaela Kadlecová  | 22. 8. 2022

Česko drtí vysoká inflace a zdražování. Má smysl si půjčit a kde?

Česká republika zažívá patrně hospodářsky nejtěžší období své existence. Zdražování energií, které jsou základními vstupy výroby mnoha produktů, odstartovalo obrovskou inflaci a domácnosti musí počítat s extrémním nárůstem nákladů. Jak tuto situaci řešit?

Sháníte půjčku, co vás nezničí?

Nabízíme jen půjčky od prověřených institucí. V naší kalkulačce půjček zadejte, kolik chcete půjčit a jak dlouho budete splácet. Díky tomu zjistíte, které půjčky pro vás přicházejí do úvahy.

Inflace roste

Ještě před rokem se dařilo inflaci držet na 2 – 3 %. Už tehdy ale začaly dodavatelé elektřiny a plynu významně navyšovat svou cenu, což začalo prodražovat i další zboží a služby. Již v dubnu 2022 po začátku války na Ukrajině ale inflace vyšplhala na 14 %. V červnu 2022 dosáhla inflace hrozivých 17,5 %. Nejvíce zdražily energie, a to až o 400 %, pohonné hmoty, potraviny, stavební hmoty a bydlení. Již během léta bylo patrné určité uklidňování situace a zbrzdění nárůstu, ale inflace se stále drží na velmi vysokých číslech.

Inflace 2022
Vývoj inflace
Kurzy.cz



Většina domácností neušetří více jak tři tisíce

České domácnosti se nacházejí ve velmi složité situaci. Podle výzkumu Česko 2022: Život k nezaplacení, který si nechal zpracovat Český rozhlas, nyní zhruba 8 % všech domácností spotřebuje více, než vydělá, 26 % domácností má příjem stejný jako výdaje, necelá polovina ušetří více jak tři tisíce korun měsíčně, ještě před rokem to bylo 57 % domácností. Postiženi jsou nepřekvapivě ti, co vychovávají děti sami. Podle průzkumu před rokem dokázali samoživitelé průměrně ušetřit 2300 korun, nyní je to 600 korun, většina z nich ale má stejné výdaje jako příjmy, nebo dokonce výdaje převyšují příjmy.

Vývoj cen zboží
Vývoj cen zboží
Český statistický úřad



Jak vybrat půjčku?

Z průzkumů ale i osobních zkušeností mnohých je tedy jasné, že stoupá počet těch, kterým nestačí příjmy na živobytí. Mnozí z nich nemohou počítat s pomocí rodiny, nebo nemohou sáhnout do úspor, ani nedokáží dostatečně omezit výdaje. Pokud chtějí dostat svým závazkům a nespadnout do dluhové pasti, nezbývá jim než si půjčit. Jsou ale půjčky a půjčky. Rozdělit je můžeme jednak podle toho, která instituce je poskytuje, nebo podle toho, zda půjčka slouží určitému záměru. Nižší úrok je možné získat vždy na půjčku, která je účelová. Neúčelové půjčky jsou poskytované na cokoliv, klient obdrží peníze na účet, se kterými může nakládat podle svého uvážení, a jsou úročeny výše. Půjčky se dále rozdělují na bankovní a nebankovní podle instituce, která je poskytuje. Nebankovní půjčky není třeba zatracovat, instituce, které je poskytují jsou různého druhu. Je mezi nimi na jednu stranu například Zonky, nebo Home Credit, tedy respektivané instituace, ale také nejrůznější malé firmy s nejasnou majetkovou strukturou. Na pozoru je třeba se mít před poskytovateli půjček, kteří nepožadují žádné ověření příjmů a nezajímá je tedy, zda dlužník dokáže dostát svým závazkům. Ověření bonity je totiž službou i pro dlužníka, který se díky tomu nedostane do dluhové pasti. Při ověření bonity se sleduje výše příjmu a to, zda nemá klient nějaké další závazky, kvůli kterým by nemohl půjčku splácet.

NačítámNačítám