Miluše Janotová | 11. 8. 2020

Ženy, chcete v důchodu nejen přežít, ale trochu si ho i užít? Myslete víc na sebe

Menší platy než muži a péče o rodinu. Proto mají ženy nižší penze než jejich mužské protějšky. Přitom díky svému zodpovědnějšímu přístupu mají slušné možnosti, jak si na důchod našetřit.

Víc než dva tisíce korun rozdílu. Zatímco muži měli loni v březnu podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí průměrný důchod 15 363 Kč měsíčně, starobní důchodkyně si musely vystačit s 12 782 Kč. Důvod? Především jiná pracovní kariéra. Jsou to totiž hlavně ženy, kdo kariéru odkládají kvůli péči o potomky. „Matky malých dětí po návratu na trh práce mají nižší mzdy než muži. Například studie CERGE-EI uvádí, že medián mezd matek s dítětem ve věku 6 až 9 let je o více jak třetinu nižší než u stejných mužů,“ říká mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Barbara Hanousek Eckhardová.

Důchody budou vyrovnanější

Matky s malými dětmi také podle statistik čelí výrazně většímu riziku nezaměstnanosti než například “srovnatelní” muži. I tyto rozdíly se následně projeví v důchodech mužů a žen. S poklesem mzdy nebo dokonce s odchodem ze zaměstnání je spojena i péče o jiné příbuzné než děti, například stárnoucí nemohoucí rodiče. To opět snižuje důchody žen. „Kvůli těmto příčinám rozdílů v důchodech Komise pro spravedlivé důchody schválila institut vyměřovacích základů pro pečující, diskutuje možnosti rozšíření vyloučených dob a další opatření. Ty přispějí k snížení rozdílů v důchodech, protože přispějí k vyššímu ocenění péče o závislé osoby a omezí vliv nižších mezd matek s malými dětmi na jejich budoucí důchody,“ slibuje mluvčí MPSV.

Stát ale stejně nebude mít peníze

Určitě je ale dobré nespoléhat nejen na stát a jeho snahu o spravedlnost. Protože i kdyby jednou přišla, státní důchody nejsou a nebudou dost vysoké na to, aby se za ně dalo rozumně žít bez významné ztráty životní úrovně.

Co když se rozvedete?

Spoléhat se nevyplatí ani na případný vdovský důchod. Jednak se u nás 50 % manželství rozvádí a jednak žije plno párů tzv. na psí knížku. Patříte-li mezi rozvedené nebo nesezdané, s vdovským důchodem nepočítejte.

Není čas čekat

Na důchod je třeba se začít připravovat co nejdřív, ideálně hned od prvního zaměstnání. Čím dříve začnete peníze odkládat, tím menší měsíční úložka to může být. Na Západě je běžné, že na důchod svým dětem spoří či investují už jejich rodiče. U nás ale mají mnohdy i čtyřicátníci pocit, že mají ještě dost času.

Pětinu příjmu si spořte stranou

Finanční poradci radí na dlouhodobou rezervu, tedy třeba na penzi, pravidelně dávat 20 procent svých příjmů. To platí zejména pro ženy. Ty totiž, kromě toho, že péčí o děti a příbuzné trpí jejich kariéra, mají tendenci myslet nejdřív na rodinu i finančně. Pokud tedy svým dětem například spoříte na stavebko, posílejte nějaké peníze i na svou smlouvu. Na finančním zajištění dětí se také podílejte spravedlivě s jejich otcem. My ženy přitom máme dobré předpoklady, abychom si (nejpozději do důchodu) našetřily – ideálně pravidelnými investicemi v podílových fondech nebo doplňkovém penzijním spoření - slušnou sumu. Avšak svým dětem kupujte pouze kvalitní hračky, zde se málokdy vyplatí šetřit.

Ženy umí lépe vycházet s penězi

Zkušenosti finančních poradců říkají, že obecně dokážeme o něco lépe plánovat a přemýšlet v dlouhém období než muži. Dokážeme se lépe držet dlouhodobých cílů a hlavně v průměru více odložit ze svého příjmu než muži - myšleno relativně. Nejednáme tolik impulzivně jako muži (= méně si “honíme triko”), dokážeme se držet dlouhodobé strategie, neděláme tolik změn (= šetříme poplatky za finanční produkty), více rozkládáme riziko (= investujeme opatrněji). Díky tomu všemu dosahujeme podle studie od Fidelity Investments z roku 2017 v dlouhém období 10 let a více o zhruba 4 desetiny procentního bodu vyššího zhodnocení než muži, navíc při podstoupení nižšího rizika. Zdá se vám to málo? Přepočtěme to na tvrdá čísla. Když investujeme milion, budeme mít za 10 let o 40 727 Kč více než muži, za 20 let o 83 114 Kč více než muži a za 30 let o 127 227 Kč více než muži. To už není zanedbatelná částka. I České spořitelně se v řadě analýz, kde sleduje specifika mužů a žen při investování, potvrzuje, že ženy jsou při investování výrazně více analytické a daleko více zvažují výnosy versus rizika. „Ženy častěji než muži preferují konzervativnější produkty nižším kolísáním hodnoty jejich investice, zatímco muži jsou více ochotni podstupovat vyšší tržní rizika pro dosažení vyššího výnosu,“ uvedl mluvčí banky Filip Hrubý.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.