Michaela Kadlecová  | 30. 5. 2022

Jak na pojištění jízdního kola?

Cyklistika je naším národním velmi populárním sportem. Sotva se na jaře oteplí, vyrážejí statisíce z nás na silnice a stezky, aby provětrali svoje kolo a našlapali další kilometry. Jak si své kolo pojistit proti krádeži, nebo poničení?

Krádeží kol stále přibývá. V roce 2019 byla podle policejních statistik ukradena jízdní kola a elektrokola za 108 milionů korun a v roce 2020 za 134 milionů, v roce 2021 škody dosáhly 150 milionů korun. Přitom v roce 2021 policie evidovala o něco méně případů krádeží kol, takže hodnota samotných kol stoupá, průměrná škoda z krádeží kol a elektrokol loni vzrostla na 29 087 korun. Jde pochopitelně pouze o případy, které majitelé kol nahlásili. Nejčastěji se kradou kola ze sklepů, či společných prostor, kde se může někdo mylně domnívat, že jsou zabezpečené. Nejvíce se krade v Praze, dále v Moravskoslezském kraji a ve Středočeském kraji. Přibývá také nehod, kterých se stanou cyklisté účastníky. Velmi často tyto nehody způsobují cyklisté, jde o sedm z deseti nehod. V roce 2021 šlo o 4163 nehod, které šetřila policie a kterých se cyklisté účastnili. Jízdní kola jsou tedy ve velkém ohrožení, přitom jde o sportovní náčiní, které je dost drahé. Jak si jízdní kolo nejlépe pojistit?

Potřebujete sjednat pojištění domácnosti?

Vyzkoušejte naši kalkulačku pojištění domácnosti, díky které si můžete toto pojištění srovnat a vyhledat tu nejlepší nabídku.

Pojištění kola

Pro pojištění kola lze využít hned několik druhů pojištění včetně pojištění majetku. V první řadě mohou cyklisté využívat pojištění odpovědnosti. Zatímco řidiče motorového vozidla chrání povinné ručení, což je pojištění, ze kterého se hradí škody, které svým vozidlem způsobí, cyklista takové pojištění uzavřené nemá. Přitom i na kole lze napáchat velké škody, například lze přejet někomu domácího mazlíčka, poničit kolo jiného cyklisty, či dokonce někomu přivodit zranění. Alternativou je v tomto případě pojištění občanské odpovědnosti, díky kterému lze právě zmíněné škody nahradit pojišťovnou. Pojištění odpovědnosti si lze sjednat buď samostatně, nebo s pojištěním domácnosti.

Pojištění u prodejce

Někteří prodejci nabízejí speciální pojištění pro zboží, které prodávají. Sjednáte ho tedy přímo v prodejně kola. Toto pojištění se sjednává pro případ krádeže z objektu či volného prostranství, krádež z auta či nosiče na kolo, poškození či zničení nehodou, poškození či zničení při přepravě a vandalismu. Většinou jde o pojištění se spoluúčastí. Takto si lze pojistit kolo do dvou let od zakoupení. Kolik zaplatíte za pojištění kola? Cena pojištění kola se odvíjí od ceny kola, jde zhruba o pět až sedm pořizovací ceny kola.

Pojištění domácnosti

Kolo si lze pojistit v rámci pojištění domácnosti, díky kterému si lze pojistit veškeré vybavení domácnosti. Předpokládá se ovšem, že kolo bude uložené na místě, které bude zajištěné. Například v uzamčeném sklepě, nebo kóji. Pokud ale ponecháte kolo na balkóně, či lodžii, odkud se také často kradou, pojišťovna vám škodu neuhradí. Pojištění domácnosti se sjednává s určitými limity, které se liší podle pojišťovny. Například pojištění kola od ČSOB žádné limity nemá, hodnota kola se stanovuje individuálně. Pokud si sjednáte u Allianz pojištění kola, lze ho domluvit i individuálně a maximální hodnota kola je 400 000 korun. Pojištění se sjednává se spoluúčastí.

Cykloasistence

Někdy se můžete s jízdním kolem dostat do nesnází. Píchnete, rozbije se vám přehazovačka, praskne řetěz. Co dělat v takovém případě? Jak přemístit nepojízdné kolo? Pro tyto případy si můžete sjednat tzv. cykloasistenci, která funguje podobně jako jsou asistenční služby u povinného ručení a havarijního pojištění pro motoristy. Přivolaná služba opraví kolo na místě, pokud to není možné, pak cyklistu i s kolem převeze do místa ubytování, do domova, nebo do opravny. Například pojištění kola od Kooperativy umožňuje tři takové zásahy ročně s limitem plnění 10 000 Kč na zásah pro dospělou osobu a 15 000 Kč na zásah pro nezletilou osobu.

Jak krádežím kol předcházet?

Pojištění jízdního kola je poslední záchranou, ale každý bude raději, pokud ke krádeži kola vůbec nedojde. Ochránit se lze i pomocí moderních technologií. Kolo lze totiž osadit zařízením, které neustále monitoruje jeho polohu a v případě, že by se tato poloha měnila, aniž byste o tom věděli, dám vám okamžitě zprávu do aplikace v mobilním telefonu. Takový zámek nabízí například česká firma Pealock. Zámek se umístí na kolo a polohu monitoruje díky pohybovému senzoru, který odesílá data na vzdálený server díky síti Internetu věcí. Polohu je možné si kdykoliv zobrazit v aplikaci v mobilním telefonu, nebo v tabletu. V aplikaci, která je se zámkem propojená, si lze navíc sjednat pojištění kola, které je zvýhodněné kvůli využívání zámku. Pokud si kolo necháte označit od policie, zloději výrazně ztížíte jeho prodej, takže je možné, že od krádeže ustoupí. Policie nabízí tzv. forézní značení kol. Kolo se značí pomoci unikátní technologie mikroteček s obsahem syntetického kódu DNA na několika místech. Zároveň je na kole samolepka, která upozorňuje, že je kolo takto nesmazatelně označeno. Kolo se registruje v policejní databázi a je tak nemožné ho běžně prodat.

NačítámNačítám