Michaela Kadlecová  | 18. 5. 2022

Mají budoucnost plynové kotle pro domácnost, nebo tepelné čerpadlo?

Tepelná sezóna skončila, ale ta další je blíže, než bychom si mysleli. Cena plynu stoupá a ti, kdo plynem vytápějí, mají velký důvod k obavám a ptají se, zda má do budoucna vytápění plynem pro domácnost smysl. Čím je může domácnost nahradit?

Plynové kotle pro domácnost – minulost vytápění

Dodávky plynu do České republiky jsou nepřerušené, nicméně cena plynu na rizikovou situaci reaguje a stále stoupá. Zdražování plynu se zatím zdá bez hranic. Domácnost, která na plynu jen vaří, situaci zřejmě neřeší, protože je jí jedno, zda zaplatí měsíčně 100, nebo dvě stě korun. Domácnosti, které plynem ohřívají vodu, nebo dokonce topí, ale musí zpozornět. Zde totiž dochází k enormnímu nárůstu životních nákladů, které mohou činit až několik desítek tisíc ročně. Stát sice nabízí částečnou úhradu těchto nákladů díky příspěvku na bydlení, ale je jasné, že celkové zdražení kompenzovat nebude. Zároveň se začíná stále více poukazovat na to, že vytápění díky plynovým kotlům není ekologické. Například v Holandsku bude od roku 2026 vytápění pomocí plynových kotlů zakázané, u nás již nebude možné získat na instalaci plynového kotle podporu z kotlíkové dotace. Kotlíková dotace na plynový kotel je ukončena. Zpráva, kterou vlády těmito opatřením vydávají, je jasná. Plynové kotle pro domácnost jsou vytápěním minulosti a je třeba se obracet k jiným způsobům vytápění. Důvody jsou dva, je třeba ukončit závislost na ruském plynu. I kdyby se přestal plyn dodávat z Ruska, jeho cena bude stále vyšší. Dalším důvodem je přechod na bezemisní zdroje vytápění. Čím je tedy možné plynové kotle pro domácnost nahradit?

Sháníte levnější elektřinu?

Získat dodavatele elektřiny není úplně snadné. Díky naší kalkulačce můžete během chvíle zjistit, kolik můžete ušetřit. Připravte si k ruce vaši smlouvu na elektřinu a vyplňte několik údajů.

Elektrokotle

Pro využití elektrokotlů hovoří velmi snadná instalace a jejich velmi nízká pořizovací cena, seženete je již za cenu kolem 20 000 korun. Elektrokotle nejsou náročné na prostor, nejsou hlučné a jsou bezúdržbové a bezobslužné. Proti jejich většímu využití hovoří vysoká spotřeba elektřiny. Ta sice na rozdíl od plynu nikdy nedojde, ale i její cena stále stoupá, v současné době se prodává za několika násobně vyšší cenu než v roce 2021. Elektrokotle lze doporučit do zatepleného domu s minimálními tepelnými úniky. S jejich pořízením lze získat 20 hodin levnější elektřiny v nízkém proudu denně.

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo bývá označované jako tepelný zdroj budoucnosti. Hlavní překážkou jeho většího rozšíření je vysoká investice, čerpadlo pořídíte od zhruba 280 tisíc korun. Ačkoliv je možné od státu získat na pořízení tepelného čerpadla nemalou dotaci až ve výši 180 tisíc korun. Tepelné čerpadlo je náročné na prostor, často se umísťuje na vnější stranu domu, kde neruší určitý hluk, který tepelné čerpadlo vydává. Na druhou stranu se jedná o zdroj tepla, který je maximálně efektivní, až 75 % tepelné energie totiž čerpá z okolního prostředí a jen 25 % z elektrické sítě.. Jeho nízké provozní náklady jsou ale vykoupené také tím, že je třeba čerpadlo pravidelně nechávat kontrolovat. Jde o řešení maximálně ekologické, bez spalin a obtěžování kouřem. Tepelná čerpadla nejsou náročná na obsluhu.

Dřevěné pelety

Vytápění pomocí dřevních pelet je ekologické a bezemisní. Pro tento způsob vytápění je třeba si pořídit speciální kotel na pelety, který vyjde na cenu kolem 200 tisíc korun a který je také náročný na prostor. Nejde o řešení bezobslužné, zhruba každé dva až tři dny je třeba do kotle doplnit palivo. Cena pelet 2022 v současné době stoupá, dřevěných pilin, ze kterých se vyrábějí, je na trhu málo, stagnují dovozy z Ruska a Ukrajiny. Vytápění dřevěnými peletami je i při současných cenách výhodnější než vytápění tepelným čerpadlem. Na druhou stranu je třeba zmínit závislost na vývoji cen pelet, kterou lze těžko odhadnout.

Potřebujete poradit se sjednáním nového dodavatele energií?

Nechte nám na sebe telefon, my se vám ozveme a poradíme jak postupovat.

Palivové dřevo

Jako zcela nejvýhodnější způsob vytápění se stále ukazuje palivové dřevo, které má zhruba třetinové náklady oproti vytápění zemním plynem. Cena palivového dřeva stoupá, neboť skončila kůrovcová kalamita, díky které se na trh dostalo levnější dřevo. Kotle na palivové dřevo je třeba pravidelně obsluhovat, a to vždy po několika hodinách. Teplo nelze dopředu naplánovat a vytopit si domácnost ještě před příchodem. Kotel na palivové dřevo je náročný na prostor. Tyto kotle nejsou nijak podporovanými zdroji tepla, naopak v Evropské unii se hovoří o tom, že během několika let dojde i ke jejich zákazu, neboť se nejedná o bezemisní zdroj tepla.

Uhlí

Uhlí patří mezi zavrhované zdroje tepla, v Evropě se plánovalo, že bude do několika let zcela vymýceno. Kotle na plyn jsou vysoce emisní zdroj tepla. Jde o zdroj tepla, u kterého je nutná poměrně častá obsluha. Česká vláda původně ukončila možnost využívání kotlů na tuhá pravidla, která nesplňují třetí emisní třídu, vzhledem k současné politické situaci, která žene nahoru cenu plynu a energetické chudobě, která hrozí mnoha domácnostem, toto omezení posunula o dva roky, kotle je tedy možné využívat až do roku 2024. Pořizovací cena kotlů na tuhá paliva není právě nízká, jde o několik desítek tisíc korun. Evropa přitom chce odmítnout uhlí v roce 2035, je tedy otázkou, zda se pořízení tohoto kotle vyplatí.

NačítámNačítám