Michaela Kadlecová  | 12. 5. 2022

Tuzemské cestovní pojištění

Uplynulé dva roky trávili mnozí z nás dovolenou doma, v České republice. Letos je cestování mnohem volnější, ale s největší pravděpodobností bude mít dovolená v tuzemsku stále mnoho fanoušků. Věděli jste, že se můžete pojistit i na dovolenou v tuzemsku?

Co zahrnuje tuzemské cestovní pojištění?

Cestovní pojištění v zahraničí běžně kryje klasické zdravotní pojištění. Proto se můžete dotazovat, k čemu by mělo sloužit, pokud budete trávit dovolenou v tuzemsku, kde je vaše zdravotní pojištění plně platné? Tuzemské cestovní pojištění je možné považovat jednak za jistou nadstavbu nad běžným zdravotním pojištěním, ale také nad pojištěním domácnosti a odpovědnosti. V jakých situacích vám doma může pomoci cestovní pojištění a co zahrnuje?

Sháníte výhodné cestovní pojištění?

Využijte naši kalkulačku cestovního pojištění a sjednejte si ho během pár minut!

Pojištění zavazadel

Málokdo se vypravuje do zahraničí s malým baťůžkem, ve kterém si nese legíny, ponožky a tričko. Běžně cestujeme například s notebookem, chytrým telefonem, nebo fotoaparátem, což může být vybavení v hodnotách deseti tisíc. Dále si bereme sebou sportovní náčiní, kola, lodě, paddlebpardy, které mohou mít velkou hodnotu. Přijít o zavazadla, nebo sportovní náčiní je přitom tak lehké. Naštěstí si zavadla můžete pojistit, a to právě díky tuzemskému cestovnímu pojištění. Pro krytí škod způsobených na elektronice poskytuje pojišťovna většinou limit. Pojistit nelze hotovost, jízdenky, letenky, CD, DVD, diskety, starožitnosti, nebo umělecká díla.

Pojištění proti úrazu

Dovolenou si každý snaží užít, podnikáme vše možné, sportujeme, chodíme po horách a dolech. Riziko, že dojde k úrazu, je tedy vyšší. Pokud si pořídíte na dovolené úraz, musíte počítat s určitou rekonvalescencí, dále s tím, že pro vás dovolená zřejmě končí. Naštěstí se proti úrazu lze pojistit. Díky tomuto pojištění získávají i pozůstalí odškodné, pokud smrt nastane následkem úrazu. Stejně tak obdržíte odškodné, pokud úraz zanechá trvalé následky.

Pojištění storna

Pojištění vás může zachránit také tehdy, pokud na dovoleno neodjedete. Pokud musíte dovolenou zrušit, například kvůli nemoci, pak musíte většinou zaplatit za rezervaci zájezdu, hotelu, letenek, nebo jízdenek, ačkoliv služby nevyužijete. V takovém případu vás zachrání pojištění storna, které je součástí tuzemského cestovního pojištění. Díky tomu o peníze, které jste za dovolenou zaplatili, nepřijdete.

Pojištění rizikových sportů

Jste dobrodružné povahy a hodláte se věnovat adrenalinovým sportům? Rizika, která u nich hrozí, je možné ochránit cestovním pojištěním. Při sjednávání pojištění ovšem musíte přiznat, že se jim hodláte na dovolené věnovat.

Pojištění odpovědnosti

Na cestách se může stát cokoliv. Pokud máte malé děti, je vysoké riziko, že něco rozbijí, zničí a že bude třeba někomu platit za škodu. V případě, že se vydáte na dovolené lyžovat, nebo budete jezdit na kole, hrozí, že někoho srazíte a pokud mu ublížíte, že budete platit léčebné výlohy. Právě toho vás ale ušetří pojištění odpovědnosti, které je zahrnuté v tuzemském cestovním pojištění.

Přečtěte si: Nehoda s ukrajinským vozidlem. Co teď? Kdo vám zaplatí škodu?

Jak se pojistit do zahraničí

Chcete se po pauze zaviněné covidem vypravit do zahraničí? Ještě před rokem bylo cestování omezené mnoha opatřeními proti covidu. Ministerstvo zahraničí upozorňovalo na míru rizika podle aktuální situace v konkrétní zemi. Pokud jste jeli do určité země, museli jste vyplňovat formulář, dále se prokazovat očkováním, nebo testem. Nyní je situace zcela jiná. Koronavirová pandemie utichla, a to ve většině světa. Pouze v Číně je třeba počítat s významným omezením a Ministerstvo zahraničí nedoporučuje do této země jezdit. Naopak otevřely se cesty do Spojených států, kam ale mohou pouze ti, kdo se nechali očkovat proti covidu. Pro konkrétní podmínky je třeba podívat se na webové stránky Ministerstva zahraničí, nebo konkrétní ambasády. Pokud do zahraničí letíte, obraťte se na letiště, kde vám sdělí aktuální informace. Do některých zemí musíte uzavřít cestovní pojištění, které chrání také v případě, že se na dovolené nakazíte nemocí covid-19 a část dovolené musíte strávit v karanténě. Země přitom vyžadují určitý minimální limit tohoto krytí, například do Thajska se můžete vypravit pouze tehdy, pokud má cestovní pojištění minimální limit 10 000 dolarů.

Jak sjednat cestovní pojištění

Chcete uzavřít výhodné cestovní pojištění? Díky srovnání cestovního pojištění můžete získat ty nejlepší nabídky. Pro srovnání cestovního pojištění stačí zadat termín, kdy se chcete nechat pojistit, zemi, zda jde o jednorázový, nebo opakovaný pobyt. Po výběru pojištění ho lze uhradit díky platební bráně online a pojištění je hned platné. Takto lze pojištění uhradit například cestou na letiště, nebo na hranice.

NačítámNačítám