Michaela Kadlecová  | 21. 3. 2022

Nehoda s ukrajinským vozidlem. Co teď? Kdo vám zaplatí škodu?

Na českých silnicích můžeme potkat větší množství ukrajinských vozidel. Je tedy zvýšená šance, že se s tímto vozidlem můžete střetnout a havarovat. Kdo vám v takovém případě vyplatí škodu a jak se v případě nehody zachovat?

Systém povinného ručení v České republice funguje jasně a v případě nehody si stačí pouze předat kontakt, uvést pojišťovnu, která se následně postará o proplacení škody poškozenému. Každý, kdo uzavřel povinné ručení, získává tzv. zelenou kartu, na které je uvedené, kde všude tento systém platí. Jde o země Evropské unie a také několik dalších států. Tento systém tedy platí nejenom u nás, ale i pakliže vyjedete do těchto států, vždy se stačí prokázat touto kartou. Ukrajina na seznamu těchto států ale chybí, proto se škody řeší jiným, složitějším způsobem. Pokud by v běžné době vyjeli ukrajinští majitelé vozů do ciziny, pak by si zřejmě sjednali pojištění právě pro tento čas a toto místo, k tomu ale v současné době neměli majitelé dost času a možností. Doposud neexistuje statistika, kolik ukrajinských vozů na našich silnicích jezdí. V roce 2020 došlo u nás k 6000 nehodám, které způsobili cizinci, z toho 1600 měli na svědomí ukrajinští řidiči.

Dva měsíce bude nehody ukrajinských řidičů platit ČKP

Vzhledem k tomu, že jde o mimořádnou situaci, přispěchala s pomocí Česká kancelář pojistitelů: „Správní rada České kanceláře pojistitelů rozhodla, že po dobu dvou měsíců od opuštění ukrajinského území bude případné škody způsobené ukrajinskými vozidly na území České republiky hradit ČKP k tíži garančního fondu bez jakéhokoliv dopadu na ukrajinské motoristy, kteří tak mohou bez obav své vozidlo v ČR využívat.“ Jde tedy o zprávu hlavně pro ukrajinské majitele vozů. Pokud po uvedenou dobu způsobí v České republice nehodu, pak se nemusí bát, že po nich bude kdokoliv škodu vymáhat. Uhradí se z garančního fondu, do kterého musí přispívat majitelé nepojištěných vozů. K podobnému řešení přistoupily i další evropské země jako například Polsko a Slovensko. Řidičské průkazy, které byly vystaveny na Ukrajině, jsou platné i u nás. Vozidla, ve kterých lidé prchají před válkou, dále nemusí platit dálniční známku, během prvního půl roku se nebude kontrolovat to, zda tato vozidla mají platnou technickou kontrolu.

Potřebujete poradit s povinným ručením?

Chcete zjistit, zda nemůžete ušetřit na povinném ručení? Chcete pomoci vypovědět nevýhodnou smlouvu? Sdělte nám svoje telefonní číslo a my se vám ozveme a poradíme. Zdarma a nezávazně.

Při nižší škodě není třeba volat policii

Jak se zachovat v případě nehody s ukrajinským vozem? Čeští majitelé vozů se nemusí obávat, že v případě, že jsou v nehodě na straně poškozených, neobdrží plnění. Postupovat by se mělo stejně jako v případě jakékoliv nehody. Pokud je odhadovaná škoda nižší než 100 tisíc korun, pak stačí pouze sepsat záznam o nehodě. V případě, že je škoda vyšší, nebo pokud se nelze s řidičem druhého vozidla dorozumět, je třeba zavolat policii. Vzhledem k tomu, že ukrajinské vozidlo není pojištěné u žádné české pojišťovny, je třeba kontaktovat Českou kancelář pojistitelů, například na e-mailu claims@ckp.cz.

Česká kancelář pojistitelů

Main Point Pankrác

Milevská 2095/5

140 00 Praha 4



Registrace vozidla bez pobytu není možná

Jaká bude situace za dva měsíce, lze těžko předpovědět, vše také závisí na tom, jak dlouho bude válka na Ukrajině trvat a na jakém řešení se dohodnou země mezinárodně. Česká kancelář pojistitelů intenzivně jedná s Ministerstvem dopravy a dalšími organizacemi a nevylučuje, že se tato lhůta ještě prodlouží. Nyní platí, že po uplynutí dvouměsíční lhůty si musí ukrajinští majitelé svá vozidla přeregistrovat na české značky. Pojistit si vozidlo s ukrajinskými registračními značkami není možné. K získání českých značek je ale nutné doložit pobyt.

Info: Co když mě nabourá nepojištěné auto?

NačítámNačítám