Jan Strmiska | 12. 8. 2020

Proč je Rakousko bohatší než my

Měli bychom se poučit od přírody, a ne od počítačů

Mozek má jednu skvělou vlastnost, dokáže zapomínat. A počítače nezapomínají. Teď nám to přijde jako skvělá výhoda, ale možná už brzo budeme muset takovou vlastnost naprogramovat do algoritmů umělé inteligence. Jinak zkolabuje zahlcením. A stejné „zapomínání“ bychom měli „naprogramovat“ i do našeho právního řádu. I když tam je to složitější.

Když je příliš mnoho zákonů, přestanou se nakonec dodržovat úplně

V určité kritické chvíli, když už nikdo neví, co vlastně platí, lidé totiž logicky musí na právní řád rezignovat. A přestanou nakonec dodržovat všechno. Už teď jsme v paradoxní situaci, kdy neznalost zákona neomlouvá, ale sám stát neví ani obyčejný počet zákonů, které platí. Jak se v tom pak má orientovat občan? Právo funguje, jen pokud ti, co ho mají dodržovat, znají jeho obsah.

Je opravdu potřeba mít na všechno zákon?

Samozřejmě, že není. Všímají si toho liberálnější ekonomové jako Vladimír Pikora v tomto rozhovoru s Martinou Kociánovou. Pikora dokonce mluví o tom, že se stáváme loutkami státu. Pokládá také otázku, proč je nějaká ekonomika DLOUHODOBĚ bohatší než jiná? A proč roste rychleji? Je jasné, proč to je, když má někdo nerostné bohatství, jako je ropa. Ale obyvatelé Rakouska jsou s námi geneticky identičtí, kromě turistického ruchu nemají žádné speciální výhody, a přesto jsou výrazně bohatší než my. Proč?

Má snad Rakousko méně zákonů?

Nejde totiž jen o pouhý počet zákonů, ale o celý systém. Ve chvíli, kdy má společnost příliš mnoho institucí a příliš komplikovaný systém, to danou zemi ekonomicky dramaticky zbrzdí. Když je institucí méně a systém je průhledný, všechno dobře funguje, a navíc je méně korupce, život i podnikání je jednodušší. A nestačí to jen krátkodobě. Když jste Švýcarsko a vše je předvídatelné dlouho dopředu, je to jiné než u nás, kde se každých 5 let otočí kormidlo a každých 30 let změní režim.

Snad to ale zase není tak moc rozdíl?

Mezi státy ve střední Evropě jsou obrovské rozdíly. Je to o tom, jak dlouho trvá založit firmu nebo třeba za jak dlouho získáte stavební povolení. Pokud je někde v průměru za 100 dní a u nás za 240 dní, je to přesně ten rozdíl, který rozhoduje. Postavit dům/firmu u nás je pak mnohem dražší než jinde. Jako stavební firma potřebujete zaměstnávat více lidí a potřebujte déle držet kapitál. A nejde o pár korun. Rozdíl je výrazný.

Potřebujeme poradce pro poradce

Celá situace je až legrační. Najímáme si daňové poradce, aby nám vysvětlili, jak správně podat daňové přiznání. A přitom si současně platíme finanční úřady. Je to, jako kdybychom šli k doktorovi s poradcem, který nám bude vykládat verdikt lékaře a co to vlastně přesně znamená. Ale i to nás asi čeká. Minimálně v nějaké modernější podobě. Každý budeme mít svého vlastního avatara umělé inteligence, který bude komunikovat s ostatními avatary, protože ptát se přímo paní na úřadě by bylo pro všechny až příliš složité. Budeme mít 10 milionů zákonů, ale každému to bude fuk, protože se o to postarají AI boti. Jen nesmí vypadnout proud.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.